lördag 7 april 2012

Nytt "problem"


Glad Påsk på er alla, hoppas ni haft en skön helg!
 
Igår åkte jag till Hoga o tränade för Janne. Det var ganska länge sedan vi var där, alls inte dumt att byta underlag ibland.

Disco var fin efter tömkörningen i onsdags o han var pigg o med på noterna. Galoppen var jätte fin, han svarade bra både fram o tillbaka.
Vi jobbade en del i traven med att han ska "vara på bakbenen" o bära upp sig, speciellt i svängar. Det som var problematiskt var att han "tralopperade" när jag samtidigt samlade o bad om mer aktivitet i traven. Jättesvårt att få honom att inte kasta upp frambenen som om han gjorde galoppfattningar i stället för att ta i bak. Han låtsas missuppfatta o galopperar för det är enklare. Inte så bra om man ska rida program o hästen fattar galopp i varje sväng...
Det är förstås väldigt jobbigt för honom o han försvarar sig, även om han ändå försöker. Inte så lätt! Kanske får jag kräva lite mindre ett tag så att han inte tycker det blir föör jobbigt. Svår avvägning.
Men för övrigt är jag väldigt nöjd, speciellt galoppen kändes kanonfin.

fredag 6 april 2012

Tömkörning


Efter all styrketräning tyckte jag det skulle vara bra med tömkörning igen. Mia kom hit till min ridbana, dammig o delvis frusen, men det fick gå ändå. Nicke skulle också vara med (för första gången).

Nu var det ett tag sedan Disco tömkördes. Men han kom ihåg det han skulle göra. Lite kul att skåda från sidan av. Det var ganska tydligt att han faktiskt fortfarande lägger huvudet på sned i h varv. Han lutar sig inåt med bogen i stället för att bära upp sig, också i h varv. Men för övrigt tyckte Mia att han nu bär upp sig bättre, med bättre egen balans. 
Disco fick träna en del skänkelvikning o gjorde faktiskt ett par stegs tramp!!! Jättenyttigt att göra något annat än ridningen, tror han tycker det är kul.
Nicke var också jätteduktig. Han försökte hela tiden göra rätt. Inte illa alls. 

onsdag 4 april 2012

Mars med Statistik


Mars har varit en helt underbar vårmånad. Vet inte om jag kan minnas en så varm o solig marsmånad. Det har gått fint att rida på banan o bra att köra på vägen. Disco har varit fullt igång. Träningen har fungerat bra o vi alla har varit nöjda. Har testat Lussans galoppövningar som hjälpt mig, de ska jag fortsätta med.
Har tagit "tjuren vid hornen" o börjat jobba på allvar med våra svårigheter, typ skänkelvikningar o flytta undanövningar.

Det har blivit 2 delar av "Mitt hästliv". Det kräver en del reserch, men är väldigt roligt.
Fått lite nya vinklingar på longering o har börjat longera utan inspänning men i balans. 

Vann handskar, sånt som sätter guldkant på tillvaron!

Mest besökta sidor i Mars: 
1. Dressyrhästens longering. Longerar ni?
2. Mitt hästliv 21. Tabelle föds, Ingresse åker till Napoleon
3. Mitt hästliv 22. Nobel föds, Ingresse åker till Asterix...
4. Lussans galoppövning nr 1. Övergångar
5. Lussans galoppövning nr 2. Tempoväxlingar 

Besökare, länder
1. Sverige
2. USA
3. Tyskland

Fotot är från mars förra året då Disco vann LB:1. Därefter har vi lämnat den klassen. Men minns tävlingen med fasa! Disco var helvild o stod på bakbenen o bockade på framridningen o i LA:1 blev det explosioner o bockserier...

tisdag 3 april 2012

Cobben tävlat


Ibland blir det inte alls som man tänkt sig. Cobben var med på Vretaskolans dressyrtävlingar i lördags. Han skulle starta LB:1 och LA:1. Dessa klasser hade han gått förut o han var i fin form så allt såg bra ut. 
MEN, så enkelt är det inte. Sandra blev sjuk, det blev snöstorm, Cobben förvandlades till ett vilddjur... Så i stället för fina poäng som det brukar bli, så blev det brallar o full fart framåt utan kontroll... Halvhalter, vad är det? Konstigt nog lyckades han komma i bättre hälften i båda klasserna trots allt.. (60 resp 62%)
Än en gång får man lära sig att hästarna inte är maskiner o att man inte kan ta något för givet.
Bara att bryta ihop o komma igen!

Har börjat att försöka komma i kondition själv. Märker att jag flåsar när jag rider, så nu har jag börjat cykla lite på träningscykeln igen (trots att det är ganska tråkigt). Men faktiskt, jag känner viss förbättring så nu gäller det att fortsätta... Springa är ännu tråkigare, inte min grej.

Discos mamma Gipsy Queen har fått ett underbart litet föl e.Quaterback, så ljuvlig! 4 vita strumpor. Grattis! Gipsy blev i år A-premierad o hon är ett selektionssto (ASVHs satsning på bra ston i avel). Spännande att se vem hon betäcks med i år.

Fotot är från uppfödarens hemsida

måndag 2 april 2012

Janneträning


Tränade för Janne idag. Eftersom Disco fick göra så massa "armhävningar" för Pernilla så tränade vi på lite andra saker.
Checkade av att han kan gå på volten i trav energisk i lägre form. Några övergångar. Han får inte lägga av i skritten efteråt.
Galopp på volten. Han ska vara kvick i arbetsgaloppen. Några övergångar o fattningar från skritt, samma där, han får inte lägga av när jag brutit av till skritt, utan fortsätta energiskt o invänta ny fattning. Avbrotten galopp-skritt gör han nu riktigt bra. Äntligen.

Red lite programövningar på 4-kanten. Skänkelvikningarna skall på sikt bli mer energi o lätthet i. Nu tvärar han bättre o jag kan halvhalta på yttertygeln, men det blir lite stappligt. Ska träna på lite mindre tvärning på långa linjer för att stärka.
Jag måste tänka på att när jag ska vända in i trav på en volt eller i en uppridning så måste jag sätta honom i balans med en halvhalt, ev skrittövergång. Nu blir det lite att han välter in o inte bär upp sig. Detta kan jag träna mkt på hemma. Övergångar trav - skritt - trav på mindre volter o vid vändningar.
Testade några bakdelsvändningar som gick bra, det är betydligt enklare än framdelsvändningar. 
Galoppen på 4-kanten kändes bra, men svårare att fatta där än på volten. Det bör jag träna mer på. Längningarna var ok. 
Jag var jättenöjd med passet o Disco. Hade en fin ridkänsla hela vägen. Skönt! 

Sådana här träningar med Janne som vi har då Disco får göra lite annat (typ programträning) har gjort väldigt gott på honom o även på mig. Det är väldigt lätt att hoppa över den sortens träning annars.


Var lite nervös inför hemfärden eftersom han var så knäpp på lör, så jag ledde honom längre efter jag hoppat av. Hade också med ett extra hönät så han fick ett nytt på hemvägen. Men han var mkt lugnare när jag lastade o han stod snällt hem (körde sakta). TACK O LOV. Ska försöka få tag på öronproppar till honom, tror att ju mindre stimuli, desto lättare att koppla av.

söndag 1 april 2012

Återfall transportstrul + Pernillaträning


Idag var det Pernillaträning. Disco stod ok på vägen ut men var heltoppad när jag tog ut honom. Det blåste väldigt, så jag antar att det var pga det som han blev uppspelt. Det var svansen på ryggen o fräs, absolut inte stå still... Men han lugnade sig då vi kom in i ridhuset tack o lov.
Fick börja med övergångar skritt-trav-skritt. Måste ha mkt mer krav på honom i avsaktningarna. Han ska sätta under sig o bära upp med bakbenen i övergångarna. Måste vara mer aktiv. Jag ska tänka "trav på stället", då jag ska bryta av till skritt eller halt. Jättesvårt. Dessutom ville han komma undan det jobbiga genom att fatta galopp hela tiden. Detta måste vi jobba mer på! 

Dags för skänkelvikningar på diagonalen. Hör o häpna, de gick som en dans! P jättenöjd! Antagligen var det för att jag fått jobba under hans bakben innan. Så det tränade vi inte mer på.

Galoppen var P väldigt nöjd med! Han gjorde jättefina fattningar o avbrott till skritt, inga problem. Hade en väldigt fin ridkänsla i galoppen.
Eftersom han nu var så balanserad tyckte P att det var dags att jobba i den förvända galoppen på volt. Där var det jättesvårt att göra fina fattningar, han stönade stackarn... Skulle tänka att han ska ha en snärtig galopp o han ska klara att sätta sig på baken o göra en övergång till skritt. Detta har jag inte tränat o efter omständigheterna tycker jag det var ok.


Som avslutning tog vi lite trav igen. Då ville han bara galoppera när jag ville ha honom ärtig, så vi gick ut på 4-kanten i stället. Då "glömde" han det o det gick mkt bättre. Gjorde ett par fina öppnor o sedan serpentiner med övergångar. Då gjorde han det jättefint! 
Jag var väldigt nöjd med honom, så roligt att rida när det går bra! P sa att när han orkar "sitta fint" i övergångarna från förvänd, så är det dags för byten. Huuu, hoppas det dröjer länge, vill inte ha krångel..., men vet ju att vi måste förr eller senare....


Dags att åka hem. Disco skyggade för allt o var helt på tårna. Med facit i hand skulle jag nog ha skrittat av längre stund o inte lastat när han va så spattig. För det var kaos i transporten hem. Kunde köra max 50 km/h för han hade cirkus där bak. Tillslut fick jag stanna o gå in till honom. Då var han svettig o stirrig, rörde inte maten. Lugnade o klappade honom en stund tills han slappnat av lite så jag kunde köra vidare. Då gick det bättre. Blev så ledsen, trodde vi kommit över transportproblemen. Han är ju så van att åka. Är så himla rädd att det ska hända något. Ni minns väl Cobben:
Skräckfärd