lördag 26 november 2011

Pernillaträning med manken upp.

Idag var det upp i ottan för att träna för Pernilla. Det gör man ju så gärna...
Det var en härlig mjuk o fin Disco från början o det får jag nog tacka Mia för. Han är alltid fin efter tömkörningen.

Disco var ganska alert på hjälperna. Pernilla sa direkt att han var mycket bättre än förra gången. Kul. Hon tyckte dessutom att han var mer "på bakbenen" än sist.
Jag red mest på volten. Fick flytta undan med MYCKET tvärning på volten i skritt o trav. Då gällde det verkligen att hålla tag i yttertygeln! Sedan rida fram med manken upp, in i en tvärning igen, samling ett par steg MED AKTIVITET, tvärning igen osv. Det blev 1000 halvhalter med samling, 1000 åt sidan, 1000 manken upp.... Antar att det är detta som krävs för att ge resultat.

Visst var det lite annat också. Ett par skänkelvikningar diagonalt där jag måste ställa mer krav på honom. Ska kunna halvhalta o samla även där. Han ska svara på skänkeln med lätt tryck även åt sidan.
Ett par galoppfattningar o samlingar i galoppen. Han ska ha manken upp o sitta på baken (aktiv). Jag fick slita, men v galoppen kändes fin.

Jag är jättenöjd med passet. Vi fick verkligen jobba både jag o Disco, men det gav resultat!

Foto: Roger Lindberg

onsdag 23 november 2011

På töm med MiaIdag var det dags för Mia att tömköra igen. Disco var lite loj o hon undrade om han kanske hade träningsvärk. Därför ska han få ta det lugnt i ett par dagar. Jag tyckte att det såg riktigt bra ut. Mia påpekade att han hade fått fina halsmuskler (på rätt ställe) o det känns ju bra.
Han fick jobba mest i trav o skritt idag. Blev ganska mkt sidvärts längs långsidan, vilket är väldigt nyttigt. Nu är han duktig o trampar på fint. I början (vintras) orkade han bara ett par steg. Mia gjorde en stor "bakdelsvändning" i skritt åt båda håll. Det var förstås jobbigt, men blev riktigt bra! Han "trampade till" med bakbenen precis som vi ville.

Något väldigt roligt var att Mia lyckats övertala Bo Jenå att komma till Lysekil o hålla clinic med tömkörning/ridning nån gång framöver. Datum ej bestämt. Så kuuul!!!!!tisdag 22 november 2011

Repetition i ridhuset


Eftersom Disco gått ganska mycket förra veckan, tänkte jag repetera lite saker o inte sätta för stor press på honom.
Red fram ganska länge i rund låg form. Testade reaktionen för sidvärts på volten i skritt o trav á la Pernilla, vilket han mindes o gjorde bra. Då gick jag över till galopparbete. Tog några steg bogen in på långsidan, gick över i en 10m volt, några steg bogen in igen. Fick till några fina steg i båda varven. Man känner ganska tydligt när han "tar tag" o bär upp sig. Gjorde någon galoppökning diagonalt i båda varven, han gör det bäst i h varv, men upptagen måste bli mycket bättre.

Traven blev väldigt mjuk o sviktig efter galoppen så jag red en diagonal skänkelvikning + en diagonal ökning i båda varven som kändes jättefina. Eftersom jag inte ville nöta på honom fick det räcka för dagen.
Vi avslutade med en låg form, det älskar han verkligen.

söndag 20 november 2011

Disco som läromästare!

Sofie (som har Nicke hos mig) går på Dingleskolans hästlinje o har som projekt bla att tävla dressyr LC:1 med sin häst. Nicke har mest blivit hopptränad o har många placeringar från klubbtävlingar. Så nu var det en utmaning att börja rida mer dressyr.

Det skulle vara en klubbtävling nu på hösten, så det passade bra för Sofie att vara med på Nicke. Eftersom det var väldigt få anmälda kom vi på idén att hon kunde vara med på Disco också.

Idag var det dags för tävling. Klassen var LC:1 Clear Round. Sofie hade bara tränat Disco en gång tidigare, så det var spännande. Men Disco uppförde sig exemplariskt o Sofie red honom jättebra! Inte en enda miss! Han verkade njuta av att gå ett lätt program. Självklart blev det Clear Round o en jättefin rosett.

Nicke gjorde också en kanonfin runda, bara någon liten missuppfattning, men även han fick CR-rosett. Där har Sofie verkligen gjort ett fint jobb med sin häst som inte är helt lättriden. Nicke var faktiskt lite läromästare han med, för han fick gå en runda med Julia i lingondressyren, ett lättare program utan galopp. Han gick som på räls o det såg verkligen jättefint ut!
Underbart när det går bra o hästar o ryttare sköter sig. Dessutom 10 grader varmt o lite soldis. En lyckad dag!