lördag 4 februari 2012

Superträning i -17 grader


Trodde inte det skulle kunna gå att åka iväg på träning när jag såg i går kväll hur termometern sjönk längre o längre ner. MEN, hästfolk är ett segt släkte, så kl 5,30 studsar man ur sängen för att mata hästen innan man åker iväg på träning.
Paltade på både mig o Disco allt jag kunde hitta när jag såg att termometern visade -17 grader. Inga fina Pikeurkläder här inte. Fick bli termoridstövlar, termoridbyxor, tröjor, halsdukar o tjocka handskar. Typ Michelingubbe.
Disco fick dubbla täcken o för en gångs skull ett ylleridtäcke. Han har egentligen inbyggt täcke = tjock päls, så jag brukar inte behöva det.
Vi var framridna o klara till kl 7,45. Gick bra trots alla kläder.

Pernilla hade ordnat med ett element vid sina ben o det var nog bra.
Träningen började med att försöka få Disco "på bakbenen" i traven. Tog en stund innan han ville ta i o jag fick vara supernoga i övergångarna att manken var uppe. Eftersom vi tränat mkt fattningar det sista trodde han att det var galopp som gällde. Men det är ju bara en missuppfattning som man får ta med ro. Skulle tänka kraftig halvhalt i igångsättningarna o nästan lite tramp i avsaktningarna. Efter ett tag blev det bra o han satte under sig riktigt fint. Vid det laget hade jag paltat av mig plagg efter plagg...
Nu gick vi över till galopp. Hade från början en supergalopp. Kände verkligen hur han tog i! Inget i handen o fina avsaktningar o kanonfina fattninar!!! Allt detta "gratis" tack vare att han jobbade under sig. Jag var överlycklig o berömde jättemkt, men Pernilla var på mig att det är lika viktigt att han är kvick EFTER galopp-skrittövergången, så det fick jag träna på. Hade en helt fantastisk känsla i båda varven. Tänk att det kan komma när man knappt tror det går att rida alls pga kylan. Fick avsluta med öppnor i trav längs långsidorna. Där måste jag också tänka att inte släppa fram honom för mkt, utan be om lite mer manke upp o kruppa ner.
Efter denna härliga träning fick jag skritta ner honom i en låg rund form, vilket han mer än gärna gjorde. Enl Pernilla bra alternativ till att trava ner dem.

Måste säga att ett isolerat ridhus är verkligen kanonbra som stora ridhuset i Lysekil är.

fredag 3 februari 2012

Januari + statistik
Äntligen är denna månaden slut! Tycker det har varit en lååååång månad, trots att vi varit iväg på sem en vecka (som var helt underbart). Vet inte varför jag "lider" varje januari, tycker väl att det är dags att komma igång o i stället kommer is o kyla så att det blir omöjligt att träna här hemma o knappt köra till ridhus. MEN för all del, jag o hästen är friska, vi är privilegierade!
Trots allt har vi hunnit med en del mycket bra träningar för både Janne o Pernilla, o faktiskt har det givit lite resultat! Pernilla har ju tydligt sagt att lille Disco nu faktiskt måste börja ta i lite när jag ber honom. JAG måste med andra ord börja rida med lite mer krav än tidigare.
Var i ridhuset i onsdags. Travarbetet kändes bra från början o jag tyckte mig se i speglarna att det såg ok ut. Galoppen är just nu stötestenen. Jobbade med fattningar o tempoväxlingar samt att få till en "stampig" arbetsgalopp. Det sista gick ganska bra medan fattningarna till h inte alls gick som jag ville. Jag får honom inte "på bakbenen" i fattningarna där. Lite förvänd, gick sådär. Men kändes ändå fint att få jobba igenom honom.
Idag var det -14. Ok i stallet, inte frusit ännu. Disco brukar sova naken på ett tjockt lager med halm, men nu har han fått pyamas på natten. Han har ingen bra figur för täcken. De åker hit o dit o dessutom klämmer över manken. Han ligger mellan storlek 145-155, grov runt bog o bringa, så svårt att få passande täcken. De med ryggsöm är bäst. Har ett gammalt Källqvist o ett ännu äldre Börjes som faktsiskt ligger ok. Köpte ett svindyrt utetäcke med halvhals, men det känns som han ska kvävas i det...

Mest besökta sidor i Januari:
1.
Träning för Pernilla. Dags att spänna bågen
2. Hemma igen. Bilder från Teneriffa
3. La Gomera
4. Anastasia, söt storasyster
5. Semester Teneriffa

Besökare, länder
1. Sverige
2. USA
3. Ryssland

Översta bilden är Sandra o Cobben på vinterpromenad
Understa är Nicke o Disco som vänslasonsdag 1 februari 2012

Hälsning från Tabelle (e.Tamburin) med musikvideoÅÅÅ vad glad jag blev idag! Fick ett mail med uppgifter om min gamla uppfödning Tabelle f-91 e.Tamburin u.Ingresse e.Ingolf. Jag sålde henne till syrran som efter några år sålde henne som hopphäst. Tabelle har nämligen alltid älskat att hoppa. Hon har efter det blivit såld flera gånger, men är nu hos en vuxen ryttare som rider lite fälttävlan med henne. Kul att hon är så fräsch trots sin ålder (21). Värmer i hjärtat.
Genom åren har hon tagit massor av placeringar i hoppning.
Kvar efter henne finns syrrans Lupin -97 e.Leuthen, som tävlar Msv dressyr.

Inte nog med detta. Hon är filmstjärna också! Är med i en musikvideo:
Zacharias Malmstroem Official Musicvideo 2012


Detta påminner mig om att jag måste fortsätta att skriva om mitt hästliv som jag började göra i bloggen för länge sedan.

Fotona har jag fått av nuvarande ägare


måndag 30 januari 2012

Lite shopping

Handlat lite. Varför är det så kul att köpa ridkläder o hästsaker?
1. Väst från Jackson. Vändbar o varm.
2. Mountain Horse hoodtröja att mysa i.
3. Primaloft Roeckl ridhandskar. Varma, goa, vattentäta men aningen tjocka.
4. Mountain Horse fleecetröja (syrenfärgade). Skön att ha under jackan.

söndag 29 januari 2012

Ringrostig efter 1 vecka...
Idag kunde jag köra till ridhuset o Janne. Jippie!
Knepigt, var ju bara drygt en vecka sen sist, men jag kände mig ringrostig... Fick värma upp Disco extra länge för att han skulle få igång motorerna o samtidigt vara smidig, så han var nog också lite rostig, men det blev bra efter stund.
Även detta pass gick i galoppens tecken. Jag fick koncentrera mig på att ha en trummig arbetsgalopp där han jobbar på bra. Efter ett antal övergångar o fattningar blev det riktigt bra! Han gjorde en kalasbra (sin bästa) övergång galopp-skritt i h varv då han tog emot sig fint bak utan att lägga sig i handen. H-galoppen var sedan super. Han var fin bak utan att ta stöd i handen.
Janne tyckte han såg fin ut i traven efter galoppen o det kändes fint. Jättebra att det gick att träna idag så vi båda fick oss en genomkörare!

Fick filmer idag på Sandra o Cobben. Kul att se att de utvecklas så fint.

http://www.youtube.com/watch?v=hJwwqGnkHbg&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=CSb8QmC4mH0&feature=youtu.be