fredag 26 juli 2013

Nytt flugtäcke

Disco har som sagt väldigt ont av diverse flygfä. Fick tips att Horseware hade ett bra täcke som var impregnerat med antiflugmedel, Rambo Fly Buster. Medlet är liknande det i krysantemumsblomma. Handlade det i Falsterbo av Strömbergsgård.
Har provat det nu, verkar funka bra. Köpte på deras inrådan 145cm, (stora i storl.) för han brukar ha 155. Det passade perfekt för utom att halsen kunde varit lite rymligare. Disco har en tjock bred hals, alltid svårt med täckeshalsar. Men det var underbart att se honom gå helt lugn i hagen.

Nickes Bucas zebratäcke funkar också väldigt bra. Dock är det för smalt i bringan för Disco. Cobben har ett Globus täcke med fast hals. Det passar perfekt på Cobben o funkar också bra. Han är väldigt varm av sig o måste ha ett "luftigt" täcke. Nicke o Cobben har problem med rinnande ögon, så de har alltid huva.

Disco får ha sitt gamla slitna Eventtäcke när det blir lite mindre elaka bitare.

Tog en klättertur i skogen tidigt i morse. Det var inte så varmt ännu men tog ändå flugridtäcke + spray som tur var. Gick bra i skogen, men när jag kom ut på åkern o skulle galoppera blev vi överfallna. Disco fick panik o ville bara springa ifrån allt. Jobbigt. Jag fick hoppa av o ta in honom i stallet. Där är mörkt o svalt, inga flygfän. Alla hästarna lägger sig då de kommer in.

Nu har Styngflugorna börjat. Stämmer att de brukar komma i slutet av juli här. Man får pilla flugägg varje dag. Hästarna blir oroliga av deras surrande, även om de inte biter dem.
Globus
 
Rambo Fly Buster
Bucas zebratäcke

torsdag 25 juli 2013

Cobben jobbar med galoppen, Disco med traven

Cobben behöver bli starkare i bakdelen,därför jobbade Sandra idag med många tempoväxlingar i galoppen. Han måste komma tillbaka o "sätta sig", rund över ryggen, inte göra sig lång o älga iväg. Detta är ett stort trappsteg för honom att komma över. Ha ha, jag höll på i 3 år med Disco för att få det att funka... Traven har ju C lite lättare för, men det är lätt att luras även där. Gillade det jag såg idag, inte minst fina skummet i hans mun.

Disco måste bära mer vikt på baken i traven så att han blir lite lättare o får mer schwung. Det är hela tiden en balansgång, men jag är nog för försiktig o pressar honom för lite. Jag tycker det är lättare att sätta tillbaka honom i galoppen, men förstås viktigt att han är kvick i sprången, det blir lätt gunghäst. Måste också vara noga med ställningen så att han är riktigt eftergiven i sidan.
Tyvärr har Disco lite bilringar runt magen, förstår inte vad han blir fet av. Betet är magert o han får inte så mycket kraftfoder...
 

onsdag 24 juli 2013

Pumpa upp på mitten


Janne satt en stund på båda. Cobben var lite loj till att börja med som vanligt, men kom igång fint. Kunde korta sig i galoppen utan att bli långsam.

Disco ville inte ställa om till höger utan att först gaffla lite, men det försvann snart. Jag fick hoppa upp. Han kändes jättefin o jag fick korta in honom i samlad skritt. Ur detta fatta galopp. Svårt för honom, då måste han verkligen ta i. Men det som visade sig vara svårast var att göra en fin övergång till trav från den samlade galoppen. 
Jag fick "pumpa upp" Disco på mitten för att försöka få lite luftigare travsteg. Han tycker det är ursvårt, men det gick bra bitvis. Måste vara noggrann i hörnen o stötta upp honom. Försiktiga tempoväxlingar, samling-något fram-samling. I vänster varv var det svårare o det blev en del "tralopp", men är ändå jättenöjd med honom. Han är väldigt samarbetsvillig o trevlig att rida just nu. 
Stackarn, han var så kissnödig att jag inte hann o hoppa av förrän han ställde sig... Brukar ju alltid låta honom göra det innan jag rider annars, men glömde det... Pumpat upp för mycket?

tisdag 23 juli 2013

Janne rider Cobben


Eftersom Sandra inte var hemma hjälpte Janne till med att rida Cobben. J fick jobba ganska ordentligt i framridningen för att C skulle börja ta i utan att fuska. 
Efter ett tag började C koppla på motorerna o fronten kom upp.
Han blev väldigt fin i höger varv trav o vänster galopp. Jättenyttig  styrketräning. J får honom att ta i på rätt sätt.

måndag 22 juli 2013

Cobben testar cavaletti på tömLite tömträning innan clinicen. 
Disco var jättefin i båda varven. Mjuk o kvick. Bitvis fint uppe i fronten. Mycket bättre än förra gången:)

Cobben var också duktig. Blir bättre för varje gång. Mia duttade lite med pisken ovanför korset o han svarade med att trampa under sig. Inga större protester idag. Han fick gå över några cavaletti på böjt spår. Gick bra när han hade normalt avstånd. (5,5 fötter mellan bommarna på mitten och 4 fötter mellan i innerkant.)
Mia var jättenöjd med båda två. Härligt!

söndag 21 juli 2013

Janne kände på Disco


Nu var det ett tag sedan Janne red på Disco. Bra att han sitter på honom då o då. 
Som tur var tyckte han det kändes helt ok. Disco såg fin ut. J försökte i små sekvenser att D ska orka bära upp fronten. Blir ett par fina steg, sen orkar han inte mer. Men nu kan vi iaf vara där o leka lite med detta utan att han sänker ryggen o häver sig i armarna..
Jag red efter J o vi tränade en del galoppfattningar/avsaktningar på rakt spår. Det går bra om jag inte slarvar. Även jag testade lite mer samling i traven o det kändes ganska bra. Han jobbade på fint o försökte göra sitt bästa.

Sandra red Cobben i ridhuset med kandaret. Han var lite matt o loj. Kanska berodde det på att han gjorde ett lite tuffare pass igår.