lördag 30 mars 2013

Verktyg av Janne


Tränade på Hoga för Janne o beklagade mig för honom. När jag började trava på volten kände jag mig helt "lost". Kändes som om det var första gången jag satt på en häst. Inget funkade. Disco lubbade runt utan energi o när jag bad om mer blev det bara spring. Kände mig gråtfärdig. Janne hoppade upp o kände lite på traven. Det var bra för jag kunde se det hela vid sidan av.

Jag hoppade upp, nu kändes D mycket bättre. Janne började guida mig hur jag skulle göra. Bra! Jag skulle räta upp överlivet o dra tillbaka axlarna, händerna något isär o väl framme. När han kärvar med huvudet får jag INTE pilla loss med tyglarna utan rida på framåt så att han tar stöd igen. Jag måste ge honom den ramen o där måste jag rida igenom om han inte vill ta i (utan att bromsa med tyglarna). Det funkade!!! Janne tyckte att han blev jättefin i traven o jag hade en fin ridkänsla, underbart!
Jobbade på liknande sätt i galoppen, funkade där med!

Trots att mitt mål var att rida lite delar ur program, så var det här det viktigaste. Nu vet jag hur jag ska tackla det hela o har en linje att följa igen. Tills något annat dyker upp förstås (ha ha). men jättetacksam att Janne hjälpte mig.

Att han rumlade i transporten på väg hem har jag glömt...

Glad Påsk på er alla!

torsdag 28 mars 2013

Funderingar efter kursen


Lite tankar o reflektioner från kursen. Vägval?
 
Cecilia gillade verkligen Disco o var inte alls bekymrad över att han är lite loj. Hon tyckte han hade bra takt o väldigt fin ridbarhet. Det har han ju.

Fick massor av bra tips, samtidigt som jag är (om möjligt) ännu mer konfunderad över vissa saker hon sagt. Ska han gå i ett mycket lugnare tempo o jag inte inverka så mycket eller ska jag sträva mot att få honom aktiv o alert "på bakbenen"? Vilken tränare ska man tro på? Vad tycker jag själv? Ingen aning om jag ska va ärlig. Detta är ju konsekvensen när man tränar för flera tränare o jag har bara mig själv att skyla. Vilken linje ska jag följa? Att alla vägar bär till Rom vet jag, men det finns olika vägar dit. Vilken passar mig o min häst? Vilken är bäst? Hjälp...       

måndag 25 mars 2013

Kurs för Cecilia Brage dag 2


Vågade inte åka själv eftersom Disco rumlat så på färjan. Såg hemska syner framför mig, så snälla mannen klev upp i ottan o åkte med mig. Tack! Vägen dit gick dock ok.

Kände när jag red fram att D var lite stum från gårdagen. Inte konstigt alls.
Fick börja i skritten med halt-skritt-halt. Jag skulle inte "anfalla" honom när han skall igång i skritt. C tyckte att han var tillräckligt aktiv i skritten, så jag behöver inte "jaga" honom. Jag skulle räkna takten till 16 när jag skrittar så att jag känner att det är jämn takt, men det tycker jag inte är något problem. Jag får INTE klappa honom, utan ska berömma med rösten. Förbjudet att stanna när han ska gå på toa. Fortsatte med mjuka igångsättningar o avsaktningar från trav. Här ska jag inte vara så stark i sätet o inte "rida" för mycket. Disco tyckte nog det var skönt att slippa en ryttare som sitter o inverkar hela tiden, men det kändes som om han lunkade fram i traven... C tyckte att han var jättefin, men jag hade ingen alls bra ridkänsla. 
Testade ställningar på rakt spår i trav, gick bra. Sedan fick jag trava på en linje o vända snett över banan från hörnen till mitten på långsidan o han skulle vara rak. Gick bra. Nu började han leda upp sig o kännas lite bättre. På volten i trav igen. Nu skulle jag tänka upp, upp (i formen) 2 steg innan avsaktning / igångsättning. Även i skritten. Nu blev traven fin o han började få igång motorn, bättre ridkänsla.
Fick även rida lite sidvärts längs diagonalen, gick väl sådär...

Galopp på volten, växla mellan några aktiva språng, några "vanliga" språng, några aktiva osv. Ut på spåret. Flexa utåt med rak häst, gick bra. Bara ställa i nacken. Fick vända in på mitten av kortssidan o vända ut mot diagonalen. Följde den linjen ett par gånger o skulle då även flytta några steg sidvärts. Det fungerade faktiskt bra o även om han blev väldigt trött fick han en luftig fin galopp. Sådana här övningar tyckte hon jag skulle leka mkt med hemma, då även att ställa omväxlande åt olika håll. Bra övning för att stärka honom innan man börjar lära in bytena.

De som tittade på tyckte som Cecilia att Disco blivit väldigt fin på slutet o att han blir en helt annan häst när han kommer igång. Det är ju kul att höra att folk gillar ens häst. Disco är ju verkligen en riktig gentleman!

söndag 24 mars 2013

Kurs för Cecilia Brage dag 1


Bokade o betalade denna kurs för länge sedan. Inte trodde man väl att hästen inte skulle vara i full kondition i slutet av mars... Men tyvärr, så är det ju, så egentligen hade jag ingen alls lust att vara med. Kursen hölls på Nordkas gård i Bokenäs. Jättefint ställe.
Cecilia är B-tränare o dressyrdomare. Dömer tom Intermediaire. Tror hon kommer från Örebro. 

Disco gillade INTE att åka färjan över Gullmaren. Han har ju åkt där förr, men nu hade han cirkus i transporten. Hu, gräsligt. Det hela slutade med en avtrampad sko:( Som tur var blev han inte halt, så jag kunde rida ändå.
Cecilia gillade Disco o tyckte han rörde sig med bra takt. Hon fokuserade mycket på mig o min sits, vilket var jättebra. Jag skulle ha skänklarna mkt längre fram o ett stadigare tramp i stigbyglarna. I höger varv skulle jag titta i rörelseriktningen. Vara noga med att inte hamna med vikten på utsidan.

Började i skritt längs spåret med att flytta bogen in ett par steg o sen tillbaka, några ggr i varje varv. Dels för att lossa, dels för att göra honom uppmärksam.
Skritt-trav övergångar. Där ska jag vinkla mitt bäcken men sitta med i rörelsen framåt, får inte luta mig bakåt.
Red med omväxlande ställning utåt-rak-utåt på volten. På 4-kanten fick jag ställa honom utåt på långsidorna med rak kropp. Jag möter upp med andra sidans skänkel.Viktigt att han ställer mellan första o andra halskotan (inte viker sig). Får inte trava för fort. Efter en stund började ryggen svinga o jag fick en väldigt fin ridkänsla. Bakbenen drev o jag kunde sitta o njuta!
Galopp fick jag fatta från trav. Gjorde några övergångar där. Fick "flexa" genom att ställa utåt för att få honom helt rak. Även galoppen blev riktigt fin. När jag travade av honom skulle han ta korta steg, sänka halsen men ändå vara aktiv.  

Trots att färjan hem var hemsk var jag väldigt nöjd med dagen!