lördag 11 december 2010

Jobbig galopp







En nackdel med att ha Disco i det nya stallet är att jag aldrig kommer hem... På något sätt blir jag gärna kvar o går o grejar, pratar med de andra i stallet osv. Har ju massor av saker jag borde gjort hemma i stället... Hoppas att det finns möjlighet (plats) i stallet även nästa år för mig o Disco!

På torsdag satt Janne upp o red lite. Disco var först väldigt avvaktande, men det släppte efter ett tag. Traven såg jättebra ut, men galoppen fick han jobba med. Fick till det förstås o det blev jättebra. Synd bara att min kamera la av pga kylan.

Disco hade välförtjänt vilodag på fredag, men på lör var det dags för Janneträning igen. Vi fortsätter att koncentrera oss på galoppen. Traven kändes väldigt fin. Men tyvärr tyckte jag att h varv va bäst, medan Janne sa att v var bäst. Attan också att man inte känner så som det ser ut från marken.

Janne kommer med lite roliga kommandon ibland. Idag skulle jag lägga yttertygeln mot min hals (?) Man får sig iaf lite skratt när man rider. Kan inte heller låta bli att skratta när Janne härmar Disco o galopperar runt i manegen... Snacka om engagerad..

Galopparbetet gick inte så bra till att börja med. Svårt i båda varven fast på olika sätt. Han var lite ostadig i h-galoppen o det kändes som om han var för djup i formen, (vilket inte Janne tyckte) V-galoppen är SÅ jobbig just nu. Kan inte rida ordentligt där. Blir en kantig volt o Disco drar sig hela tiden utåt. Han känns rak i kroppen (tyckte inte Janne). Suck. Var är min ryttarkänsla? Dags för filmkamera!

Sandra har köpt sig en tolksele till Cobben. Hon spände för o han var helt oberörd! Vilken underbar häst. Han är så duktig!
Har blivit lite bomövningar igen. Sandra får hjälp av en fd hoppryttare. Jättebra.


onsdag 8 december 2010

Tömkörningslektion



Å, vad jag trivs bra i nya stallet. Både jag o Disco är jättenöjda! När man är van med enkla förhållanden känns det väldigt lyxigt med all service på en fin anläggning. Höet kommer o lastas av när det börjar ta slut, spånpallar kommer "av sig själv" osv. Allt man är van att fixa själv gör någon annan nu. Snön kan falla bäst den vill, jag behöver inte rida ute i snöstorm när det är mörker på kvällarna. (ok, det är detta jag betalar för)

I måndags tog jag Disco i lina o passade på att trava cavaletti. Några ryttare skulle hoppa o hade lagt upp cavalettibommar, vilket passade utmärkt för mig. Han lyfte jättefint på benen o jag var mycket nöjd med honom. Tisdag red jag ett lättare pass mest i trav. Lite flytta undan bakdelen på volten.

Idag hade jag bokat Mia Söderberg för en tömkörningslektion. Hon är superduktig på att tömköra (även jätteduktig tränare i dressyr, hopp o löshopp). Känner Mia "sedan gammalt" o vet att det funkar bra med oss o hästarna.
Mia började med att ta på Disco hennes egen utrustning, dvs en bra lädergjord med många ringar + lädertömmar. Jag har textiltömmar o måste medge att lädertömmarna var mkt trevligare att hålla i.
Mia tog Disco själv först. Han fick jogga på volten tills han slappnade av o var med på noterna. Viktigt att han reagerar framåt med bakbensengagemang. Jag behöver inte oroa mig för huvudets position, utan mer att han lyssnar o är med mig. Han blev jättefin i traven i båda varven. Galoppen var fin o bärig från början, den var Mia nöjd med, så det var inte så mkt vi jobbade där.

Lite samling. Skritt. Skänkelvikning från mitten på kortsidan ut mot väggen. Här har jag haft problemet att Disco viker sig i halsen o kör ut bogen. Det gjorde han INTE för Mia. Detta parerade hon skickligt o inverkade precis vid rätt tidpunkt. När han kom ut till väggen skulle han kvicka på stegen lite, takta till, "guppla" o sedan fortsätta framåt med öppnatänk, övergång skritt. Sedan samma sak igen. Han var jätteduktig o jag måste säga att jag var förvånad att det gick så bra, detta är ju hans svaga punkt.
När Mia var nöjd fick jag prova. Har inte alls den timingen som Mia, men jag vet hur det skall vara nu, så det blir att träna själv o försöka komma underfund med hur jag ska göra. Måste tänka på att jag går vid sidan o inte bakom. Jobbade lite på volten. Jag har haft för stor volt. Då blir det svårare att inverka. Han kändes fin, men ville gärna bli lite för låg. Då ska jag ta upp honom i formen, men jag kan gärna lägga ner honom när jag tycker det passar. Då ska han jobba på fortfarande, inte tappa energin.

Är jättenöjd med passet. Mia tillförde en dimension till på Discos dressyrträning. Jättenyttigt!! Nu ska jag jobba själv ett tag, sen får Mia hjälpa oss igen!

tisdag 7 december 2010

Böcker




Hört på 3 böcker. En jättebra, en ganska bra o en mindre bra.
Majgull Axelssons bok rekommenderas varmt!

LÅNGT BORTA FRÅN NIFELHEIM av Majgull Axelsson
Älskade denna boken, ville bara höra mer!
Roman med spänning, psykologi o kärlek. Utspelar sig på Filipinerna. Cecilia som är fd diplomathustru hamnar i ett vulkanutbrott, men överlever. Hon hjälper lite andra personer som också lyckats klara sig o de bor tillfälligt i övergivna hus. Hela tiden väntas nya utbrott o de har aska överallt. Det är en ganska kuslig berättelse o människorna skildras precis som de är. Inget är varken svart eller vitt. Läs den!

RÖDHAKE av Jo Nesbö
Roman. Thriller. Utspelas i Norge. Hade stora förväntningar på denna bok. Visst var den skickligt skriven, men den fångade mig aldrig, bara trög o rörig.
En äldre man, krigsveteran som kämpat med Hitler vill hämnas. Det blir mycket tillbakablickar från kriget. Många blir dödade o polisen försöker förgäves förstå vad det hela går ut på.

VÅGSPEL av Ed McBain
Deckare. Ganska bra o spännande. Läsvärd tycker jag.
Alice man är ute en tur på havet men kommer inte hem. Båten påträffas drivande utan någon i. Man dödsförklarar mannen. Mystiska saker börjar inträffa. Livförsäkringen betalas inte ut. Alice får konstiga tel.samtal. Hennes barn kidnappas. Världen rasar samman. Hon får dem inte trots lösensumma. Inget är som hon trott.

söndag 5 december 2010

Det snöar o jag rider inne!


Känns fortfarande overkligt. Jag kan gå direkt från stallet till ridhuset! Underbart. Snön vräkte ner, fick sopa av mängder av blötsnö i morse från bilen. Att köra bil utan transport är ju betydligt trevligare än att behöva oroa sig för om man ska komma fram eller inte med hästen i behåll.
När jag kom fram till stallet var det strömlöst. Oj oj, inte lätt att hitta i ett okänt stall som är kolsvart. Hittade fram till boxen där höet förvaras o började treva mig fram. Efter en stund kom ljuset, tack o lov.
Skulle rida på morgonen, så jag gjorde ordning Disco medan han åt. Janne skulle komma o hjälpa på mig o en tjej till.

Började med lite skänkelvikning i skritt o trav. Bra övningar som vi måste fortsätta med. Disco blev ganska ok i traven så vi gick över till galopp. Blev mest jobb på volten. Han lägger gärna in baken lite i båda varven, mest i v varv, så jag fick flytta ut baken i små korta sekvenser. Disco blev väldigt trött o jag fick "bära" runt honom. Ganska nöjd med h varv, men inte så nöjd med v. Känns som om jag inte "får till det" riktigt. Det blir inte helt bra. Får fortsätta att stärka honom. Rida på framåt.

Blev halabalo i hagen igen. Drakblås o full fart i snön. Fattar inte att han orkar springa så efter vårt ridpass... Visserligen hade han stått o vilat en stund o ätit lite hö... Han lugnar sig väl.

Sofie har pyntat i vårt stall här hemma o det blev jättefint!