lördag 26 maj 2012

Pernillaträning på Pingstafton utan ridkänsla

Foto: Sofia Björk

Hade tur att jag skulle rida tidigt denna varma dag. Men det var ok i ridhuset faktiskt.
Eftersom jag mest ridit ut Disco efter tävlingen förra helgen visste jag inte alls hur detta passet skulle gå. Vi hade nog tagit det lugnt både jag o Disco, men lite uteridning, klättring o galopp på åkern blev det. Han behöver ju få göra lite annat ibland.

Red fram o Disco var ok. Ganska mjuk. Sa till Pernilla att jag ville ha hjälp med högersidan, annars inget speciellt.
Fick börja med att rida igång honom i ett snabbt tempo. Han skulle "sätta sig" när jag tog halvhalt o sänka kruppan o om han inte gjorde det skulle jag rida fram igen. Jag tyckte han gjorde det ganska ok (efter omständigheterna) men P ville ha mer effekt. Höll på ganska länge med detta i full trav så både jag o Disco blev jättetrötta... Blev egentligen aldrig riktigt bra, så vi fick trava ut på 4-kanten. Då hade jag fin bjudning o jag fick rida FRAMÅT i omväxlande öppna o sluta. Det tyckte jag att han gjorde bra.

Galopp, fina fattningar. Fick galoppera i mellangalopp på volten. Även där tycker jag att han tog i så gott han kunde. Ur detta skulle jag samla o det var svårt för nu var han trött o hade nog mjölksyra. Övergångarna till skritt blev hemska o jag blev dragande i tygeln i stället. Fick göra en annan galoppövning med vänd igenom volten i galopp med enkelt byte. Han gjorde några ganska bra, men jag måste vara på honom hela tiden så att han inte dyker. Tillslut blev han trött på mig o gjorde världens brall....
Red tillslut ner honom i låg djup form i trav på stora spår o han njöt av att få sträcka på sig.

Tyvärr måste jag säga att jag inte hade någon bra ridkänsla detta passet, men mellangalopp på volten samt vända igenom volten med enkelt byte var bra övningar som jag kan träna på själv hemma.

onsdag 23 maj 2012

Grattis till drömfölet!

Bilden tillhör Birgitta Brorsson

Min uppfödning Stafette (Stanford-Ingolf) som finns hos Birgitta Brorsson o Gunilla Åberg i Torsby har fått sitt drömföl. Världens sötaste lilla hingstföl! Birgitta vann ju tävlingen i Ridsport förra året
Läs mer på Ridsports hemsida: http://www.tidningenridsport.se/Avel/Nyheter/2012/5/Arets-forsta-dromvinst-ar-fodd/

Birgittas hemsida: http://www.birgittabrorson.se/hastarna/htmfiler/stafette.htm

Önskar mor o föl all lycka!

tisdag 22 maj 2012

Promenad


Har gått runt i ett lyckorus efter tävlingen. Jag har ännu inte riktigt fattat att det gick så bra. Två tävlingar på rad har han visat att han kan. Så kul att han uppför sig.
Men det är mycket att träna på. Längningarna spec i galopp måste bli mkt mer kraftfulla. Övergångarna efter alla ökningar är svåra o han tappar balansen. Skänkelvikningarna, spec för h skänkel måste bli bättre. Halterna är lite tveksamma ibland. Så tro inte att det är perfekt!!! Fast jag är glad över hans styrka i galoppen o formen är stabil. Travvolterna blir jämna. Jag behöver rida på i lite friskare tempo när jag kommer in på banan, speciellt i travarbetet.
Nu ska jag släppa LB:2 o hoppas vi kan debutera i LA:4 så jag kan få ett utgångsvärde + kritik att träna vidare på.

Cobben är halt ännu. Tröttsamt. Han ska visa upp sig hos veterinären om ett par veckor.

Disco har fått vila helt efter tävlingen o bara gått i hagen o gottat sig men idag tog vi en promenad i skogen. Det var så underbart. Fåglarna sjöng o Disco lunkade fram, nöjd med att komma ut. Jag borstade av lite barr från länden på honom o fick en sån där deja vu, samma situation som för väldigt många år sedan då jag red barbacka i skogen på Docka o det dröste barr ner på hästryggen. Dofterna o fågelsången. Kunde också varit med Karimba o ett antal år sedan. Tänk vad man har det bra som får uppleva det här! 


söndag 20 maj 2012

Tävling på SotenäsNu verkar det som det äntligen släppt o vi har fått FLYT!!!!

Disco var fantastiskt duktig igår o gjorde sitt bästa igen. Jag är så stolt över honom. Dessutom var det fint väder, trevlig tävlingsplats, välordnat med bra funktionärer, framridningshjälp av Janne o hästhjälp av Sandra. Bättre kan det inte bli!
Nu har han 2 tävlingar i rad visat att han kan LB:2, så nu blir det ingen mer start i den klassen. Hoppas kunna debutera i LA:4 i stället.

Första klassen var LB:2. Disco var lite seg på framridningen o när jag gick på honom gick han bakom hand i stället för att ta i bakifrån. Men inne på banan gick det bättre. Han stod emot lite, men jag var jättenöjd med ritten. Vi fick 66,3% av domare Camilla Berglund o det räckte till seger! Det var 18 startande i klassen. Som hederpris fick Disco ett presentkort på massage hos Hästhälsan Väst i Kungshamn.

Efter att både vi o Disco ätit var det dags för LA:3. Janne hjälpte mig på framridningen. Red i lite lägre form för att hitta bakben o rygg. Bra! Nu kändes Disco bättre o började jobba. På banan var han jätteduktig o kändes riktigt fin, speciellt i galopprogrammet. Janne tyckte att jag skulle rida på bättre framåt i traven. Får tänka på det till nästa gång.
Höll på att ramla baklänges när jag fick kritiklappen, 70,0%!!! Så himla kul. Det som gjorde att det blev så pass bra var att jag fick 8 på båda galoppserpentinerna o där är koeff. 2. Men även stolt över att lyckats få en 7 på ena skänkelvikningen o på mellangaloppen som vi kämpat så med.
Camilla dömde även denna klassen. Blev bara 7 starter pga strykningar. Disco vann igen! Nu fick han fina täcken som hederspris.
Får nästan nypa mig i armen, tänk att han är så duktig min pålle!

Har en viss känsla av att tränaren tycker han är värd en vinflaska igen....