lördag 19 november 2011

Janneträning med galopparbete + film


Igår fick vi bekänna färg! Åkte till Hoga för att träna för Janne.
Det blev ett bra pass med fokus på galoppen.

Disco var som smör i kroppen när jag red fram. Sällan jag känt honom så mjuk!
Vi började med lite övergångar o öppna i trav på volten. Han var ganska bra redan från början i traven, så vi gick över till galopp.

Fattningarna är genomgående bättre nu, men jag måste förbereda noga. Tycker det är svårt i galoppen just nu. Kan inte manövrera honom som jag kan i traven. Antingen går han för djupt, bakom hand, hög nacke eller skjuter ut bogen. Dessutom har jag svårt med att hålla ett energiskt tempo o jag tappar sitsen...
Janne var snäll o filmade lite. Alltid bra att se hur det ser ut från marken. Tyvärr är det väldigt mörkt i det ridhuset, så det är lite svårt att se.

Vi började på volten o Janne ville se en häst som inte drog sig mot väggarna, utan energiskt jobbade på med inte allt för långa språng. Lättare sagt än gjort. Disco ville gärna gå i alldeles för låg form o han brydde sig inte nämnvärt när jag drev på honom. Jag fick fånga upp mer på ytter, då blev det bättre.
Vi testade några upptag när ja fick samla några steg. Jag har svårt att hjälpa honom o det blir att jag drar i tyglarna i stället för att rida. Men lite samling blev det iaf.
Vid det här laget var jag helt slut, men nu gick vi ut på 4-kanten. Jag fick rida öppna (mer bogen in) i galopp på långsidorna. När jag fick tag på yttertygeln så att han blev rak gick det riktigt bra. Han pumpade på så gott han kunde o det var lättare för mig. Jag blev riktigt nöjd!

Tror detta arbetet är viktigt för att han ska komma vidare i sin utveckling. Han måste orka att bära upp sig utan att häva sig framåt.
Både jag o Disco var svettiga o trötta, men samtidigt nöjda. Bra träning!

Foto: Roger Lindberg

onsdag 16 november 2011

Trim i ridhusetÅkte till ridhuset för att trimma lite. Disco var väldigt fin redan från början, men det märktes att han kom ihåg att vi tränat på samling, för han ville gärna självsamla sig. Därför försökte jag rida på framåt, så att han kom på bättre tankar.

Efter att ha ridit på lite 8-volter i trav o lite flyttabakenövningar i skritt gick jag över till galopp. Några öka-minska storleken på volten (utan att samla) o sedan galopp på 8-volt. Förstås jobbigt för honom, men han blev fin! Då passade jag på att ta ett par travlängningar som blev jättebra.

LA:3. Red programmet. Var nu jättelänge sedan. Det märktes väldigt tydligt... Oj, vad man blir ringrostig!
Uppridning i galopp. Ok, men inte bra. Snett igenom i mellantrav, fint! Orkade nästan hela sträckan. Skänkelvikning diagonalt för h skänkel, inte bra. Tappade flytet o tvärningen (yttertygeln). Vänd rätt upp med 2 st 10m volter i trav. Vingligt! Det borde jag kunna rida bättre. Skänkelvikning diagonalt undan v skänkel, ganska bra. Snett igenom mellantrav, han tog i fint, men upptaget var inte bra. Ökad skritt snett igenom, det gör han alltid bra. Ok fattning v galopp. Serpentinen ok. Även mellangaloppen diagonalt var ok, men dåligt upptag med hästen på bogarna. Fattning h galopp, bra, sepentinen ok, ökad galopp på långsidan, där kunde han ta i ännu mer, men upptaget var bättre. Vända in o göra halt, ganska ok.

Tur vi har vintern på oss att träna. Väldigt nyttigt att rida igenom program ibland för att se var det brister. Tycker ändå att LA:3 passar ganska bra, men för att få 65% som är mitt mål måste övergångarna från ökningarna bli bättre + skänkelvikningen+ allt det andra ha, ha


måndag 14 november 2011

Bra träning för PernillaEn positiv träning till! Det här går ju som på räls:)
Upp i ottan o iväg till Pernillaträning. Denna gången ville jag rida själv eftersom han gått bra för mig det sista.

Började på volten i skritt med att flytta ut bakdelen. Han ska svara direkt på en lätt tryckning. Olika mkt tvärning. Han gjorde det bättre än sist. Trav-skritt övergångar på volten. Viktigt här också att han kommer igång direkt på hjälpen. Pernilla tyckte han såg fin ut i traven med bra bakben. Flyttade ut baken även här, men med mindre tvärning i korta sekvenser. Ganska bra.

Galopp. Först på volten. Galopp-trav övergångar som funkade bra. Galopp-skritt. Pernilla tyckte det var stor skillnad nu till det bättre! Jag måste vara noga att rida in honom i övergångarna o i höger varv får jag se till att han inte blir för långsam. Eftersom det funkade bra på volten, fick jag gå ut på 4-kanten o testa enkla byten. Genast svårare.... men förvända galoppen var ok. Det som är jättesvårt är att ta tillbaka honom i den förvända. Han blev iaf kvick o fin i fattningarna, fick en go känsla!
Trav igen på volten. Nu skulle jag ta tillbaka traven med energin i behåll några steg. Måste tänka MANKEN UPP, även när jag går fram ur samlingen. Ganska svårt, men fick till det vissa gånger. Han bjöd på fint själv o då är det lättare. När han var så bra igång skulle jag göra några skänkelvikningar. Nu fick jag fin energi o bra flyt undan för v skänkel, men undan för h gick det lite trögare som vanligt o där måste jag ha honom mer på yttertygeln.

Jag är väldigt nöjd med passet o hade faktiskt känslan av att manken var uppe bitvis i alla fall!

Hu, såg denna filmen på youtube. Då är man glad att man har en häst som håller sig på marken!

http://www.youtube.com/watch?v=Ud7gjTcf0as&feature=relmfu

söndag 13 november 2011

West Side Story på Göteborgsoperan
Blev en trevlig lördagkväll med goa arbetskamrater på Operan i Göteborg för att titta på musikalen West Side Story. Har varit där en gång tidigare, då tittade vi på musikalen Cats.


Leonars Bernsteins West Side story handlar om två rivaliserande ungdomsgäng. Maria o Tony som kommer från var sin sida blir kära. Slutet är tragiskt. Det är mycket sång o dans. Underbara sångnummer. Huvudrollerna Maria och Tony innehas av Sofie Asplund och Bruno Mitsogiannis.


Visst var det en bra uppsättning, men jag tycker nog att den jag såg i London för ett antal år sedan var bättre.


Efter showen åt vi mat i restaurangen. Den var helt sagolikt god. Det var sejrygg på bädd av champinjoner, fläsk o rödlök med rödvinssås samt mandelpotatis o palsternackspuré till. Desserten var passionsfruktsmousse på browniebotten med rominkokt ananas. Mmmmmmmmmmm.


Det är så himla kul att komma ut o göra något ibland som sätter guldkant på tillvaron!


Foto från Operans hemsida av mats Bäcker