lördag 25 april 2009

Stefanträning



Idag var det Stefanträning i Lysekil. Har varit krasslig några dagar så jag undrade om jag skulle orka. Man brukar ta ut sig ganska ordentligt... Sa till Stefan att om jag inte orkade hela tiden ut fick han hoppa upp o det skulle han göra.
Fick ett väldigt behagligt pass som passade perfekt för mig idag. Inte massa skump i trav på volten. Disco var också nöjd o belåten.
Fick börja i skritt på volten. Stefan tyckte han balanserade sig bra o klev på med bra rygg. Fick sedan göra ökad skritt, det funkade också bra, även lite övergångar mellanskritt-ökad skritt. Trav på volten. Började i det värsta, h varv. Efter lite aktivering flöt han på fint o Stefan var helt nöjd med böjningen som vi jobbat så mkt med det sista. V varv ok. Jag ska tänka på att inte höja mina händer. Låg mjuk hand.
Fick gå ut på 4-kanten o ta in bogen på långsidorna. Det gör han bra, måste bara tänka på att inte tappa tempo i hörnet innan.
Skänkelvik i trav halvt igenom båda varv. Lite hackigt o jag behöver hålla honom mer rak på yttertygeln.
Kvartsvändningar på bakdelen. Han gör det bra men fick tipset att samla det sista steget innan vändningen, då var det lättare.
Övergångar o fattningar i galopp på volten. Han slarvade lite i fattningarna från trav, han kan bättre än vad han gjorde idag. Övergångarna galopp till trav var ok. Testade fattningar från skritt. Gick ok men han tappar formen ibland. Stefan tyckte inte det var så farligt. Avbrotten från galopp-skritt orkar han inte ännu. Kan ta hjälp av väggen för att bromsa.
Längningar i trav. Testade under lättridning. Ok snett igenom, springit längs långsidan. Stefan tyckte inte jag skulle bry mig, de är iaf 6-mässiga o på tävling får vi göra det andra lite bättre istället.
Början till förvänd galopp. Fick göra snäll cirkelbåge till medellinjen i båda varv, sen halvt igenom. Han har inte så svårt för det. Jag måste bara tänka på att inte låta honom rinna iväg i galoppen så han blir flack.
Ett jättebra pass. Stefan var nöjd med oss o vi var nöjda med Stefan. Bra va!!

Synd bara att Disco har börjat leva rövare i transporten. Han har åkt så mkt så jag fattar inte varför han börjat nu. INTE kul.

Sofie var snäll o fotade + filmade lite.

Filmsnutt trav




Filmsnutt galopp från skritt

fredag 24 april 2009

Mitt hästliv 5. Börjar rida Docka.




Var mer o mer i stallet hos Ann-Sofie i Holländaröd. Det var ju cykelavstånd för mig. Hon hade en överväxt musblack shettis som hette Putte o en nordsvensk som hette Docka. I stallet stod också Bonny, en jättefin new forest, som ägdes av Annica.
Docka var 4 år o inte så mkt riden. Det blev att jag pysslade mer o mer med henne. Ann-Sofie skulle åka iväg o utbilda sig hos Ylva Lovén, så hon frågade om jag ville ha hand om Docka. Det ville jag gärna! Men det var ett stort steg att ta. Varje dag cykla till stallet o rida, inte hinna med hästarna på Ponnyklubben.

Jag fick mycket hjälp av Annica till en början. Både med ridningen o med skötseln. Docka hade ingen sadel, så det blev att rida barbacka. Jag fick lära mig att hoppa upp utan hjälp. Inte så lätt för Docka var 160 cm. Man var gymnastisk på den tiden...

Vi red alltid ut på vägarna runt omkring o i skogen. Ofta långritter på helgerna. Då tog vi ryggsäck med fika med. Det var många andra tjejer som hade hästar i närheten, så vi red ofta tillsammans. En härlig tid utan några som helst krav...
Detta var -73.

4 småbilder överst är Docka. Under dem en bild på Bonny.
Därunder årsbok 5 o 6.

onsdag 22 april 2009

Han längde!!!


Nu har Disco vilat efter tävlingen 3 dgr, så jag tänkte "starta upp" honom lite smått idag i lina. Egentligen är det ju tränardag, men han har varit så duktig så han fick vara hemma idag. Märker att han varvat ner. Det är nog mest huvudet som behöver vila, fysiskt är han stark nu, muskler o kondition börjar komma.

Trodde att han skulle va lite stel o ovillig idag, men absolut inte. Han var så fin o mjuk, gick fram bra utan att rusa, ej slö. Härligt.
Började med lite cavaletti i båda varv, skritt o trav. Sedan galopp framåt. Jobb på volt o ibland räta ut o öka rakt fram. Här har jag svårt att hinna med o springa... Paus.
Trav på volten i v varv i något lägre tempo. Vill ha lite svikt i steget. Bra! Såg fint ut. Testade att öka rakt fram. WOOW, han gjorde en jättebra längning! Den bästa jag sett hitills!! Kul!!
H. varv. Samma sak. Här har han lite jobbigare, men ändå hyfsat. Ökningen blev inte lika bra här, men ok. Paus.
Galopp på volten, lite mindre, så han fick ta i. OK i bägge varv. Nöjd!!!
Avslutade med att jag stod framme vid hans huvud o höll i honom. Tog långpisken o lade över korset. Ingen reaktion. Han har helt förtroende för allt. Nuddade med spöt på korset samtidigt som jag smackade. Han viftade med svansen o tog ett kort steg framåt. Socker o beröm. Vi slutade. Promenad på åkern i solen. Vad previlegierad man är!!

söndag 19 april 2009

Blågult!



Hade anmält mig till LB:0 o LB:1. Skaftö Ridklubb hade tävlingar på Smedbergs gård. När vi tog ut Disco ur transporten började han skapa sig helgalen igen. Suck. Sandra hade fullt jobb, han hoppade o blåste, fräste o la svansen på ryggen, passage, luftsprång. VI var helt färdiga när jag lyckats få på sadeln... När jag hoppade upp hade han lugnat sig lite, så han var kommunicerbar. Framridningen var ok. Fick dock inte "tag" på honom helt. Tyvärr började luften gå ur honom, så när jag kom in på banan för LB:0 var han loj. Han var också lite skeptisk till dressyrdomarbordet o vitt staket runt om banan. Detta gjorde att han kändes som det var "ingen hemma" när man bad om något. Sen red jag för mesigt, trots att jag hörde Jannes röst i bakhuvet RID; RID; RID. Disco gjorde allt han skulle, men det var urdåliga längningar o sega halter. Blev 63,75% (hans sämsta hitills) men han blev ändå placerad. Kom 7a o det var 27 starter.

Nu var det flera timmars väntan till nästa klass. Han fick mat o vila. Tänkte bara "checka av" lite på framridningen, så jag ledde honom först i 30 min o sen red jag tempoväxlingar o lite övergångar. Kändes BRA. Inne på banan kändes han mkt bättre. Nu skulle jag inte mesrida! Var jättenöjd, så jag tänkte att även om han kom sist så skulle jag vara nöjd med honom.
Men vi kom inte sist. Han fick 71,0% (bästa hitills) o vann klassen! 26 start. Min duktiga häst!

Nu ska han få vila kroppen o knoppen några dagar o bara ha det skönt i hagen!

Tack, Skaftö Ridklubb för mycket trevliga tävlingar!

Här kan ni se en video på LB:1