lördag 9 november 2013

Magnus Uggla på Rondo


Igår var vi (några tjejer) på Rondo o tittade på Magnus Uggla. 
Jättekul att komma ut o underbar 3-rätters mat. Dessutom hade vi kanonplatser framme vid scenen. 
Vi har alltid kul när vi är ute, men showen var sådär. Det började med sketcher av o med Magnus. Sådär bra skämt om hans hår o längd. Sedan hade han en buktalande docka som han höll på med ett tag. Jag satt o väntade på att han skulle börja sjunga! Tillslut kom han igång med sång o musik o då vaknade publiken! Så man kan säga att showen blev bättre o bättre. 
 

fredag 8 november 2013

Reportage i Lysekilsposten

 Pumpadressyren - med en touch av Halloween

 

Lysekils Ryttarförening arrangerade i helgen en stor dressyrtävling under dagarna två. Starterna gick från morgonen till skymning med ungefär 100 startande ekipage.
Och flera hemmahörande ryttare gjorde riktigt bra ifrån sig med fina placeringar.


Sandra Karlsson tävlade i söndags på hästen Coubertin.

– Första dagen började med dressyrtävling med lokal status. Andra dagen körde vi regional tävling. Det lockar fler och mer avancerade ryttare när tävlingarna håller högre status som regional, berättar Emma Hörnfelt, tävlingsledare.
De flesta tävlande kommer från distriktet Göteborg och Bohusläns Ridsportsförbund men även utanför distriktsgränserna.
Tävlingen online
Tävlingen har fasta tider, så schemat ändrar sig inte om det blir strykningar.
– Det är en fördel för de som reser längre, man vet sina tider. Sedan är domarna inhyrda, de kommer från Göteborg och Strömstad, för det krävs utbildade, licensierade domare för en sådan här tävling, fortsätter Emma.
Flera hemmaryttare placerade sig riktig bra, speciellt under första dagen.
Nytt för i år är också att klubben har uppgraderat sina program. Idag kan man följa tävlingen online, se starttider och allteftersom tävlingen fort­går kommer resultaten.
Kring ett sådant här arrangemang krävs det mycket jobb för att allt ska fungera. Med förarbete och under tävlingens gång.
– Vi är tio personer som aktivt jobbar i en tävlingsgrupp och då har olika ansvarsområden. Det är många bitar som ska klaffa. Det är caféet som ska rulla under dagen, startlistor, sponsorer med mera.
Fina priser
Pumpadressyren har de valt att kalla dressyrtävlingen, som har fått lite extra dekorering med halloween-touch.
– Det har känts extra roligt att få arrangera den här tävlingen. Vi har fått många sponsorer till den här tävlingen och kan erbjuda riktigt fina priser till de tävlande. Det är vi hemskt­ nöjda med, säger Emma.
Ger mödan värt
– I lördags höll vi på från klockan 09.00 till 17.00 och idag har vi ändå fler starter. Vi har mötts av så mycket positiv kritik. Det gör mödan värt. Sedan är det inte bara tävlande som kommer hit under tävlingarna, utan också bara intresserade, som kommer och tittar och tar en fika, berättar Adam Berg­man och Emma Hörnfelt, som är tävlingsansvariga på Lysekils Ryttarförening.

Det är full aktivitet på Lysekils Ryttarförening. Emma Hörnfelt, tävlingsledare, Emy Karlsson, Viktor Nilsson och Emelie Hvid Haglund som är speaker för dagen, har haft en hektisk helg. ”Men med all den positiva kritiken vi fått känns all mödan värt. Sedan har vi fått många sponsorer, vilket innebär att vi kan erbjuda ryttarna fina priser och det gör det extra kul", säger Emma Hörnfelt.        Irene Karlsson på hästen Disco dancer.

Text och foto:
Gabriel Berndtsson
gabriel@lysekilsposten.se
0523-66 70 85

onsdag 6 november 2013

Pumpadressyren dag 2. Cobben deb LA:4, Disco deb MsvC:1

Alla foton i ridhuset tagna av Petra Pousar


Oj, vilken händelserik dag. Bägge hästarna skulle starta 2 klasser på man. Vädret var till att börja med fruktansvärt. Det blåste o spöregnade. Man blev genomvåt bara av att gå över stallplanen. 
Vi körde ut dem ganska tidigt. 

Båda startade nästan samtidigt i första klassen som var regional LA:3. 10 starter. Domare var Eva-Lena Johansson.
När jag red fram var det "ingen hemma". Disco var seg o slö. Krullade ihop sig i stället för att gå fram. Kändes hemskt.
När jag kom in på banan försökte jag få igång honom, men det gick segt. Skänkelvikningarna var hemska... Dessutom glömde jag en travvolt o fick -2p. Klantigt. Men han tog sig igenom programmet utan andra missar iaf. Poängen blev 65,4%. Detta räckte märkligt nog till en 3:e plats!! Kul. Jag fick ett armband i pris.
Vi fick bara en 8 och det var på sista halten. 
Poäng under 6: båda skänkelvikningarna 5,5 och en båge förvänd galopp 5,5. (inte bra med tanke på att alla dessa har koeff 2)
Domaren skrev: "Trevligt ridet på lydig häst. Blir lite seg för dina skänklar ibland. Försök få mer energi o flyt i skänkelvikningen."

Sandra kände sig lite darrig o mådde lite illa, så jag skyndade att ge henne lite festis innan hon skulle in på banan. Hon var lite matt, men det gick ändå bra. Blev 64,6%.

Efter lite vila o mat var det dags för Cobbens debut i LA:4. 5 startande. Domare Camilla Berglund. Jag såg när Sandra red o jag satt o njöt hela tiden. Cobben var mjuk o rund, gick med spetsade öron o såg väldigt nöjd ut. Fin ritt utan missar. Det blev 60,8%. Mycket bra debut!

Discos tur. Denna gången var det MsvC:1. Spännande att för första gången i mitt liv starta Msv. Nu kändes Disco fin igen o han bjöd mycket bättre. Marianne kom o hjälpte mig lite på framridningen.
Inne på banan fick jag en underbar känsla. Yes!  programmet flöt på utan större missar o jag var så himla nöjd. Vilken underbar häst! Han ställer verkligen upp för sin ryttare.
Fick poängen 63,5%! Över kvalgränsen (som är 62). Kunde knappt fatta det. Det var 18 starter. Camilla Berglund dömde klassen. Efter mycket lång väntan visade det sig att Disco kom 2:a!!! Va??? Hur gick det till?? 
Jag blev så glad att det inte går att beskriva. Detta hade jag verkligen inte trott! Fick ett gymkort i pris. (host host)
Det blev ingen 8, men fick 7,5 på v öppnan!
5,5 blev det på mellantraven (taktfel), h sluta, fattning av h galopp från skritt, det första enkla bytet, den ökade galoppen samt sista uppridningen+halten.
Domaren skrev: " Önskar ngt mer samling"

Efter en lång o ansträngande underbar dag åkte vi hem i mörkret o regnet. Som tur var höll det upp mitt på dagen.
Hästarna fick rejält med hö o morötter, så söta pållar vi har:)


tisdag 5 november 2013

Pumpadressyren dag 1. Båda placerade i LA:3!

Foto: Petra Pousar

Första dagen, lör, var lokal tävling. Jag skulle starta LA:3 o Sandra skulle starta LA:1 och LA:3.
Lite problematiskt blir det när man har båda hästarna som ska starta o bara en transport. Vi fick köra ut en av våra bilar att ha grejor i. Man är van att vi hjälper varann att hålla hästen när man klär av o på, tittar på framridningen osv. Detta gjorde att vi inte såg varandras ritter, tyvärr. Vi hade jättetur med vädret, det var halvklart o helt stilla. Skönt!
Det började bra. Sandra o Cobben red LA:1 på ett lysande sätt o fick 75,3%. Cobben var mjuk o rund. De vann klassen, som efter flera strykningar endast hade 3 starter. Camilla Berglund dömde.
Sandra vann ett jättefint armband från Lyckes guld.

Senare var det min o Discos tur att rida. LA:3. Camilla dömde även här. Disco kändes helt fantastisk på banan o det blev 74,7%. Underbart när allt bara stämmer.
Nästa ryttare var Sandra. Hon var också jättenöjd med Cobben o kom ut med ett leende på läpparna. De fick 73,4%! Det var 8 starter o två placeringar. Det visade sig att vi kom 1:a och 2:a! Helt otroligt, man trodde knappt det var sant. Så himla kul.
Jag fick ett fint vitt schabrak + vita boots. Sandra fick ett armband till:)

Detta fick Disco 8:or på: Inrid. i galopp. Båda mellantraverna. Travvolten till v. Fattning av v galopp fr trav. Halvt igenom i samlad v galopp. Halvcirkel i v förvänd. Fattning av h galopp fr trav. Uppridn i trav. Ryttarens sits. Korrektheten i uppvisningen.
Ingen poäng under 6,5.
Domaren skrev: "Mjuk uppvisning"

Det var två trötta ryttare som intog TV-soffan med var sin stor pizza för att fira efter en lång dag. Våra fantastiska hästar stod i stallet med extra hö o morötter:)  
Foto: Petra Pousar
Foto: Petra Pousarmåndag 4 november 2013

Vi har startat Medelsvår!!!! Pumpadressyr i Lysekil

 
Foto: Petra Pousar

Måste börja med att tacka för alla gratulationer på facebook, tusen tack alla!

Nu har jag nått mitt mål med Disco. Att nå Msv har varit en milstolpe. Nu har vi startat o dessutom tagit en 2:a plats med procent över kvalgränsen, känns helt overkligt. Det har tagit lång tid, men nu är vi där... 

Lysekil ordnade tävlingarna i allahelgonhelgen. Lokal på lör o reg på sön. Som vanligt mycket proffsigt arrangerat!

Förutom Msv var vi också placerade i LA:3 båda dagarna och Sandra med Cobben placerade sig i två klasser. Det är som en saga. Vem kunde tro detta? Inte jag i alla fall:)

Referat från tävlingen kommer!