lördag 21 mars 2009

Stefanträning


Nyss hemkommen från ett bra dressyrpass för Stefan Jansson i Lysekil. Han lade upp ett perfekt pass för oss. Eftersom det varit så isigt o bedrövligt fram tills nu, så har Disco inte samma kondition som tidigare. Så jag fick mkt skrittpass men arbetade rejält däremellan.
Till att börja med kändes han lite loj o Stefan var på mig att han inte fick tappa tempo i hörnen o inte dyka ner med huvudet. Fick göra mkt övergångar skritt-trav-skritt o det gjorde han jättebra. Sen blev det mangling på volten i galopp med övergångar galopp-trav-galopp, jobbigt men nyttigt. Gick hyfsat. Gjorde lite koller med längningar o ta tillbaka på volten o det gick kanonbra. Fick sen rida ut på spåret o då hade han kommit igång o kändes väldigt fin. Stefan var nöjd. Fick även fatta på rakt spår. Svårare, men rätt ok. 15 m volter i galopp, jag måste hålla rytmen o inte glömma att rida. Halterna gick inte så bra. De blev gärna sneda till v o han tog för många steg innan han stannade. Måste träna mer på det. Fick träna på uppridningar. Där är det mig det hänger på om det ska bli bra. Jag ville gärna vända för tidigt. Längningar i trav. Han länger bättre nu tycker Stefan, men det är inte mellantrav utan steglängning. Han har det inte i sig, så det behövs mer styrka för att orka mellantrav. Jag måste också se till att han inte dyker ner med huvudet o att jag rider med i rörelsen. Längningen i galopp gick bra, så det tränade vi inte mer på. Vi fick avsluta med lättridning i låg form o Disco älskar det!

Vad jag ska tänka på till nästa gång är att inte få för höga händer, inte vara för stel i överlivet o att Disco inte får dyka ner med huvudet.

Jättenöjd med träningen. Det är SÅ bra att Stefan kollar upp oss ibland så att vi är på rätt väg. Det är alltid lika kul att träffa Stefan. Ska bli kul att föja honom på tävlingar i vår o hoppas förstås att han har tid att titta till oss då o då!

torsdag 19 mars 2009

Janneträning


Var igår o tränade för Janne på Hoga. Disco hade stått o sovit o solat sig hela dan i hagen, så jag trodde han skulle va pigg. Det brukar annars va liv i hagen o full rush.
Nej, han var slö o loj. Han gillar Janne väldigt mkt o ville stanna framför honom hela tiden. (suck). När jag red fram försökte jag få honom att tända till med övergångar o tempoväxlingar.Han gjorde snällt det jag bad om, men inte mer. Långt skrittpass. Red på volten o gjorde lite bogen in o lite kvartsvändningar. Lite tempoväxlingar i galopp på volten. Nu började han vakna. Fick rida LB:2 programmet. Kan säga att det inte är helt lätt att rida på 20x40 bana, men så illa tvunget. Han stretade lite i 10m travvolterna, upptaget efter galoppökningarna orkar han inte ännu o halterna blev snedare än vanligt. Men travökningarna var något bättre o galoppen kändes bra, han stod stilla i halterna så jag var ändå jättenöjd. Janne tyckte vi skulle jobba lite till o jag fick trava längs 4-kanten med tempovariation. Då kändes han kalasfin. Sen fick jag fatta galopp på rakt spår, jättesvårt ännu, men det gick hyfsat. Fick även där länga rejält på långsidorna o han svarade fint. Tog in honom på mindre volter o han fick ta tillbaka galoppen, å så jobbigt, men han gör det bra. I traven sen var han kanonfin o jag kunde bara sitta still o njuta! Härlig känsla!
Efter detta var vi riktigt trötta båda två!

onsdag 18 mars 2009

Fler vårtecken!!!!



Hämtade posten o fick se helt underbara små tussilago längs vägen! Så fiiiiiiiiina! Vad glad man blir! Undrar om de gömt sig under snön?
Ett annat vårtecken. Tommy luntade lite igår. Syns runt snödropparna.

Vårkänslor


Våren är här!!!!!!!!!
Det är bara SÅ underbart. Jag är ledig idag o bara njuter. Har mockat o gjort i ordning allt i stallet. Det är sol o fåglarna kvittrar. Helt stilla. +7 grader.
Sitter för första gången i år på altanen med en kopp kaffe med tilltugg o tittar på pållarna som står o solar sig! Kan man ha det bättre? Balsam för själen.
I kväll ska jag åka o träna, det förhöjer stämningen.

Tycker synd om alla er som är inomhus o jobbar samt "HorseOfCourse" som fortfarande har massor av snö kvar hos sig.

tisdag 17 mars 2009

Dionysos 1038






Skall göra en kort presentation av Discos pappa Dionysos.

Har sett många snygga avkommor som dessutom rör sig bra. Men framför allt har de haft ett mycket bra temperament. Ser fram emot Karimbas föl e. Dionysos som föds i slutet av maj. Hoppas Marianne skänker den till mig!

Se videoklipp 1
Se videoklipp 2

Född 1997. Svart, stjärn, vt h frf, vt bff. 170 cm.
Ägare: Eva och Per Pileryd
Uppfödare: Karl Wirth
Godkänd i: Oldenburg, Westfalen, Rheinland, alla öst- och sydtyska avelsförbund, Sverige. Bruksprov: Dionysos fick bl a följande poäng i det tyska provet: Lynne 9,0, prestationsvilja/samarbetsvilja 9,0, nervstyrka 9,0, ridbarhet 9,0, banhoppning 8,0.
Dionysos har 2009 höjts till A på grund av sina avkommors fina prestationer.

Dionysos är unik bland De Niros söner. Genom sin stostam har han visat sig vara en fenomenal typ- och ridbarhetsförbättrare. Hans höga avelsindex visar också en mycket säker nedärvning. Dionysos avkommor har blivit både ryttarnas och tränarnas favoriter, både i Sverige och i Tyskland (han har ungefär lika många avkommor där). BLUP-en på 132 säger inte allt – den borde vara ännu högre om Dios 49 segrar och placeringar, varav 43 i svår dressyr med en vinstsumma på nära 100.000 kronor, hade räknats in. Viktigare är att ungefär vart femte föl har 9 på traven och en ännu bättre galopp. Skritten är också bra och det står nu klart att fadern De Niros rörelser och både De Niros och Rubinsteins ridbarhet verkligen går vidare i Dionysos avkommor.

De Niro Donnerhall Donnerwetter e. Disput
Ninette e. Markus
Alicante Akzent II e. Absatz
Wiesenelfe e. Wiesenbaum xx
Roseanne Rubinstein I Rosenkavalier e. Romadour II
Antine e. Angelo xx
Tiffi xx Arratos xx e. Kronzeuge xx
Tisane xx e. Crepello xx - Nearco xx

Uppgifter och foton hämtade från Ängagårdens hemsida, samt ASVH:s blupsida.

söndag 15 mars 2009

Vackra hingstar!




Har varit o sett på fina hingstar på Tullstorp hos Jan Brink. Det var en mkt proffsig visning av deras fina hingstar. Det är så roligt att höra när Jan berättar hur de tränar hingstarna för att de ska må bra o hålla länge. Detta är ju verkligen Briar ett levande bevis på. Minna Telde var också med o red på sitt trevliga mjuka sätt.

Jan berättade att de rider ut mycket på alla hästar o alla hästar få gå i hagen. De rids på olika underlag, skrittas på asfalt, de har ett mkt sviktigt o fint underlag i ridhuset. De får även löshoppa. Allt för att stärka o öka hållbarheten. De unga får också viloperioder då de vilar helt från arbete. När Jan arbetar Briar på hemmaplan, blir det ofta på träns o han får gå i lägre form o utifrån det arbeta med små sekvenser av svårare jobb.
Allt detta visar att hästarna mår bra, är otroligt välridna o glada. De är även vänliga o väluppfostrade märkte vi när vi var i stallarna.
Jan är verkligen en förebild som utbildare av hästar från unghäst - Grand Prix. Man blir varm i hjärtat av detta. Hästarna får vara hästar. Gamle Martini gick ute i en hage (utan täcke) o mådde prima.

Hingstarna som visades var:
Okeanos (Magini-Krocket)
Flash Dancer (Don Romantic-Tip-Top)
Chirlon (Ceylon-Kaliber)
Hohenstaufen II (Hohenstein-Langata Expres xx)
Briar
(Magini-Krocket)
Santiago (Saigon-Flemmingh)
Roosevelt (Rotspon-Lauries Crusador xx)
JJ Rayban (Rascalino-Londonderry)

ALLA dessa hingstar var mycket fina o höll hög klass!
Personlig favorit var Santiago.

Vill tacka för den trevliga dagen på Tullstorp!