lördag 21 februari 2009

Sista ritten innan resan!


Jaha, så har man ridit för sista gången innan vi åker. Nu dröjer det en hel vecka för min del till nästa gång. Får väl försöka hålla igång lite där nere, så man inte tappar flåset helt. Finns gym på hotellet o mina situps går att göra även i Sharjah...
Att åka iväg när man har hästar, stall, hus, katt osv kräver planering. Ibland undrar man om det är värt allt jobb innan för att få det att fungera. Finns inga hästpensionat med duktig ryttare i närheten? Förr lämnade jag Karimba på Buddeberg. Janne åkte dit o red henne. Nu ska Sandra o Simon ta hand om allt 4 dgr/man. Frid o fröjd så länge Sandra är kvar. Simon känns tveksamt.. Men han har väldigt bra självförtroende: mamma, Disco gillar mig o jag tog hand om Jill. Inga problem. Nu är det så att 600 kg Disco kan vela gå åt ett annat håll än Simon, då undrar jag... Jill var vår Shettis o det var när Simon var liten. Som tur är finns ju SOFIE i stallet. Hon är en klippa o får hjälpa Simon. När Sofie tar hand om hästarna är jag lugn.
Tror att allt är förberett. Hö o halm nere, kraftfoder blandat för 8 dgr, lappar med alla tänkbara tel.nr uppskrivna.. Ska nog gå bra. (Tänk om vattenledningen fryser)...

Sa till Tommy att inte gå till skogen o fälla trän som han hade tänkt. Tänk om du skadar dig, inte värt, sa jag. Sen lastade jag Disco o åkte till Hoga.
Han var lite disträ när jag red fram. Snöplog utanför. Efter pausen började jag i skritt. Gjorde kvarts framdelsvändningar. Gick bra. Sen övergångar skritt-trav-halt osv. Funkade också. Lite skänkelvikningar längs långsidan i skritt o trav, sen liten paus. Började sedan med galoppen. Lite på volten i båda varv med att länga o ta tillbaka. Eftersom han gjorde det bra slutade jag. Paus igen. Jobb i trav. Red på volten med tempoväxlingar. Tog inte tillbaka i traven, då är det bäst att Janne är med o tittar så jag inte gör fel. Travade ner honom i lägre form under lättridning, det gillar han! Jättenöjd med passet. Skulle dock önska aningens mer energi. Längtar redan tills jag får rida nästa gång!

fredag 20 februari 2009

Skogsritt



Idag red jag o Sofie på skogspromenad. Det var underbart att komma in i skogen. Allt är så tyst när det ligger snö. Vi klättrade lite i vår tallbacke o avslutade det hela med att rida på ett fält i närheten. Båda hästarna var väldigt pigga o Sofies häst ville mer än gärna sätta fart! Härligt!

torsdag 19 februari 2009

Sharjah och Dubai


På söndag åker vi till Sharjah. Planet landar i Dubai, men det är bara 1.7 mil till Sharjah där vårt hotell ligger. Flygresan tar 7 tim 5 min. De ligger 3 tim + i tiden. Valutan heter Dirham. Vädret är härligt sommarväder. Idag sol och 24 grader i vattnet 21 grader. Denna resa blir nog lite annorlunda mot de vi brukar åka på. På allmän badplats bör man ha något på sig som täcker axlar o ner till knän, likaså om man går ut på stan. På hotellets privata strand o vid poolen får man dock se ut som man vill... Det blir väl att leta fram några gamla saronger. De serverar inte alkohol i Sharjah. Om man vill ha vin till maten får man åka till restauranger i Dubai. Taxi o buss är väldigt billigt. Det går också gratisbussar från hotellen till Dubai.
Lite fakta:
Förenade Arabemiraten (United Arab Emirates) är ett självständigt
land som består av sju shejkdömen varav Sharjah är det tredje största o Dubai det näst största.
Abu Dhabi är landets huvudstad. Förenade Arabemiraten grundades 1971 då
britterna lämnade området efter150 års kolonialstyre.
Varje emirat leds av emir (shejk). Hamnen var under kolonialtiden en viktig knutpunkt för handeln med övriga världen, idag kan man strosa längs kajerna och beundra de traditionella dhowbåtarna. Långa fina stränder sträcker ut sig på bägge sidor om Khalid-lagunen. I Sharjah finns mycket att upptäcka. Emiratet är känt för att vara ett kulturcentrum, här finns till exempel mer än 20 museer, många konstgallerier och flera välbevarade kulturhistoriska sevärdheter, däribland flera moskéer.I den fina basaren Blue Souk kan man strosa omkring bland mer än 600 butiker som bjuder på ett färgstarkt utbud av kryddor, rökelse, smycken och orientmattor. Det finns en uppsjö av restauranger med olika inriktingar. Libanesiska, indiska och kineseska restauranger är vanligt förekommande.

Dubais viktigaste inkomst kommer från oljan. Tack vare oljeinkomsterna har
landet gått från att vara en ökenstat till att bli ett modernt rike på bara några
decennier.
Dubais mest kända skyskrapa är hotellet Burj Al Arab som i synnerhet när
kvällsbelysningen är tänd är en sevärdhet. Hotellet är byggt på en
konstgjord ö och lär vara världens enda 7-stjärniga hotell.

onsdag 18 februari 2009

Sagan om Disco del 6. Två blå-gula


Kollade om det fanns fler småtävlingar att anmäla sig till o jag bestämde mig för Skaftö o Ljungskile. LC:1
Skaftö var först. Bra för det var nära, de lånade Smedbergs ridhus i Munkedal. Det skulle bli första tävlingen inomhus med framridning utomhus.
Det blåste väldigt den dagen. Disco var helvild! Han seglade omkring med svansen på ryggen och fnös. Brydde sig inte för 5 öre om mig. Kastade sig hit o dit så jag hängde i knävecken mer än en gång. Fick honom inte att koncentrera sig hur jag än bad mig åt. Tänkte inte det var nån ide att starta så knäpp som han var. Janne bara skrattade o sa åt mig att "rida på framåt" hmm. När det var vår tur o jag kom in i ridhuset slappnade han av. Han blev som en ny häst. Lydig o fin. Kändes som om vi skulle kunna göra vad som helst! Han bara gjorde allt rätt! Stackarn, det blev väl för mkt för honom på framridningen. Programmet flöt på o han fick 69,26%. Hann vann, det var bara 6 starter, men ändå jättekul!
Nästa start var i Ljungskile. Ösregn. Framridning inne o tävl ute. Ridbanan full av vatten... Tur att han är van att jobbas ute i min paddock som är lika full av vatten, tänkte jag. Framridningen kändes ok. Det hade slutat regna när jag skulle in. Disco plaskade snällt omkring på banan så vattnet stänkte, MEN han gick inte fram. Kändes seg o jag fick jobba i varje steg. Tydligen hade det varit svårt även för andra hästar, för han fick 68,15% och vann (28 start).
Disco hade presterat mer än förväntat under året. Jag hade som mål att han skulle deltaga i 4-årstest och att han skulle starta lokal LC med minst 60%. Detta uppnådde han med råge!
Efter sina segrar fick han förstås ta det lugnt o bara gå på skogspromenader o vara helt utan krav på att lära nytt en tid framöver.
Nästa gång blir lite vinterträning o framtidsplaner!

tisdag 17 februari 2009

Janneträning

Efter o ha varit o tränat mår jag toppen! Dvs de gånger det gått bra. Har det inte gått bra vill jag bara träna igen för att försöka lösa det som inte gick bra. Detta har Tommy lärt sig efter alla år, så han frågar alltid snällt hur det gått....
Började med uppvärmning i ett lite friskare tempo än vanligt. Disco ville själv bli lite väl djup i formen så jag fick jobba på framridningen. Det var mödan värt. Fick börja på 4-kanten o Janne tyckte han var "ärtig" o fin. Fick testa några föriktiga längningar i trav, en del blev ok, en del bara spring. För att han ska orka länga måste han "växa uppåt". Fick också prova lite förvänd galopp, funkar bra om jag gör snälla svängar. Efter en stunds vila tyckte Janne att vi skulle testa att ta tillbaka lite i traven. Detta UTAN att han tappar engagemanget. Svårt. Jag fick nu ganska mkt i handen o det gällde att han skulle jobba, så det gick inte att bara bromsa. Efter detta fick han gå fram i lite friskare tempo med aningens lägre hals. Efter några gånger blev han väldigt trött o fick vila. Vi jobbade även med samma övning i galopp, där är han mkt starkare o det är lättare att samla sig.
Det som kändes annorlunda idag var att han låg på framåt så mkt. Kul, att han vill o tycker det är roligt! Var också en härlig känsla när han på volten rundade ner sig o blev "gupplig" i ryggen!
Tyvärr dröjer det nu ett tag till nästa träning för min del, eftersom jag åker bort på sön.

måndag 16 februari 2009

Felix



Det är många som sagt till mig att skriva om min katt Felix. Vi skaffade honom i början på juni. Innan honom hade vi haft 2 underbara katter. Findus o Frasse. Findus var en randig jättekatt som var väldigt kelsjuk o Frasse var en grafitgrå /vit gentleman som alltid tröstade när man var ledsen eller deppad (han kände det på sig) o ville ligga o spinna intill oss.
Att vi tog hit Felix i juni var ingen slump. Han skulle då inte få vara ensam hemma någon längre stund eftersom båda barnen kom hem från Linköping o båda skulle jobba skift över sommaren, så var alltid någon av oss 4 hemma hos den lille. Vi fick honom av Sandras kompis i Högsäter o han var en helt underbar liten kattunge. Inte rädd för något, tillgiven, kelig o förstås busig! Han var randig med vita partier o han hade jättestora öron! Dessa har han växt i nu...
Denna varelse vill ligga i knät o gosa så fort man sätter sig. På natten ligger han i mina knäveck eller mig.

Nu börjar lille Felix bli stor o vi har beställt tid för kastrering!

På bilderna se ni honom som liten o hur han ser ut nu.

söndag 15 februari 2009

Träning, klantighet och stegräknare


Har försökt träna i min paddock, men det är så mkt is under snön så det går inte. Så det blev att kasta på Disco på transporten o åka till Hoga. Han var väldigt pigg o såg lite spöken här o var när jag red fram. Fick galoppera en del i lägre form under framridningen, så att han skulle slappna av. Blev också en del sepentiner i trav, då jag passade på att känna efter att högersidan var med. När jag efter skrittpausen började jobba kändes han FIN. Testade lite tempoväxlingar i trav o lite skänkelvikningar. Jobbade sedan i galopp med att korta o länga på volten. Fortfarande mkt enklare i v varv. (Där kan man sitta o njuta!) Red även i galopp på en mindre 4-kant o tänkte en vändning (som en bakdelsvändning) i varje hörn. Gjorde sen en övning i trav som jag ofta fick göra när jag red för Hans Lindgren: trav på volten, ha tag på yttertygeln, flytta ut baken ett par steg med innerskänkeln, rid ur detta några steg rakt fram i lite friskare tempo, fånga upp med halvhalt, fortsätt på voltspåret osv. Det är inte så lätt som det låter o Disco tycker att det är jobbigt. Travade sen ner honom i låg form vilket han älskar! Sen var både jag o han trötta o nöjda. (Men jag VET att när jag rider själv blir det inte lika effektivt som när Janne ser på...)


Nu till min KLANTIGHET. Jag förlåter mig inte! Ska åka utomlands nästa sön o fick se idag att passet gick ut förra veckan!!!!!!!! Himmel. Undrar om jag hinner få ett nytt? Hur korkad får man va... Kan nämna att jag tjatat på Tommy hela hösten att han måste förnya sitt pass, vilket han gjort. Suck!


Har anmält mig till en lagtävling på jobbet. Vi ska gå med stegräknare. Man bör gå minst 7000 steg / dag. Hade ingen aning om hur många steg man går på en dag, men en dag hemma känns som om man aldrig sätter rumpan ner (bara för att blogga förstås). Tommy hade fått en bra stegräknare på sitt jobb så jag hängde på mig den på morgonen. Kollade mitt på dan, 8000 steg. Så säg inte att vi hästfolk inte rör på oss... Vi måste vare sig vi vill eller ej.

Nu ropar Tommy att min lax i ugnen är bränd. f-n. Inte min dag idag!