lördag 15 oktober 2011

PernillaträningIdag var det dags för lite träning för Pernilla. Nu var det länge sedan jag tränade för henne, så jag tänkte att hon kunde få känna lite på Disco.
Hon tyckte att han blivit bättre på bakbenen o det var ju bra.

Jag red en stund efter henne o han kändes fin som han brukar då hon ridit. Red lite på volterna med bla tempoväxlingar o övergångar. Om han inte är aktiv ska jag direkt flytta undan så att han får med baken. Ska tänka manken upp. Han får inte bli för låg i h galopp. Något som är jätteviktigt för mig att tänka på är att jag inte blir fast i yttertygeln, utan kramar o lättar hela tiden.

onsdag 12 oktober 2011

Lite mer från Swedehorse + filmsnuttar

Här är pikeurvästen som jag var nära att köpa:
LänkPikeur premium collection
Det är den längst till höger. Lite svårt att se pga mörk bild.

Bilderna ovan:
överst: Maria Borg Chaigon
mitten: Minna Telde Isac
underst: Jan Brink Hohenstafen II

Filmer:
överst till v: Yvonne Österholm på 3-årig hingst, Di Masterpiece Boy e.Dionysos
överst till h: Stefan Jansson på Discos storasysters 3-åriga avkomma, Quick Step e. Quaterback
underst: Jan Brink på Hohenstaufen II, godkänd hingst

måndag 10 oktober 2011

Janneträning med LA:1


Åkte till Hoga för att träna för Janne. Kände mig väldigt inspirerad efter att ha sett alla fina ekipage på Flyinge.

Värmde upp o Disco kändes jättefin, men Janne sa att han knep lite med svansen i början.
Gjorde lite övergångar skritt-trav. Ibland bra, ibland segt. Flyttade undan baken i skritt. Bra till v, men segt till h. Skänkelvik snett igenom i skritt. Bra till v, måste passa ställningen åt h. Trav på volten. Han kändes väldigt fin i båda varven! 8-volt i trav. Svårt att göra bågarna lika stora. Galopp 8-volt. Enkelt byte. Jag måste verkligen rida in i övergången.
Resten av passet tränade vi på linjer i LA:1. Uppridning i trav. Halt. Det gör han bra. Fram i trav h varv. 10m volt, sedan ökning snett igenom. Volten gör han bra, men det är lätt att det blir galopp i ökningen. Eller så blir det för dålig bjudning. Där måste jag redan i volten börja förbereda för längningen, så att jag får honom rak på yttertygeln. Måste titta upp så att jag kommer ut där jag ska, så jag hinner få ihop honom innan hörnpasseringen för att sedan vända upp. I skänkelvikningen kan jag leda in framdelen lite för att göra det lättare för honom. Måste titta så jag kommer ut där jag ska. När jag vänder in för halt o ryggning måste jag rida rakt fram, så att halten blir rak. Ryggningen är ok. Fri skritt ok. Innan galoppfattningen är det lätt att han taktar. Ska rida igång direkt efter fattningen. Driva i volten o jobba på fram, ut i hörnet, vända halvt igenom, titta vart jag ska, rida in i avsaktningen, fin hörnpassering, rak häst, ny fattning. Satsa ordentligt i ökningen, sakta inte av för tidigt.

Tycker att det går ganska bra. Hans nivå är väl ungefär här.
Jag är väldigt nöjd med travarbetet, där jag hade en fin känsla.

söndag 9 oktober 2011

Swedehorse, Avelschampionatet på Flyinge 2011
Oj, så mycket fina hästar vi sett! Dessa unga hästar är otroligt duktiga. De flesta beter sig mycket bra, trots stor publik o mkt att titta på. I år såg man dock några som blev istadiga o stod på bakbenen, det är ju mindre roligt... Men måste säga att de flesta ryttare som visar hästar på Flyinge rider väldigt bra.

Vi har sett 4-åringar på tors, 5-åringar o 3-åringar på fre samt 7-åringar, 6-åringar o 4-åringar final med testryttare på fre.
För mig var det 7-åringarna som var mest intressanta. Så nu vet jag hur Disco o Cobben ska gå...

Torsdag: Vi åkte ner så vi var nere mitt på dagen, därför missade vi några fina 4-åringar . De red enligt domarnas anvisningar o kom in 3 och 3. Fick visa längningar i trav, volter, skänkelvikning på en del av diagonalen, skritt på serpentinbåge, galopp på volter, längningar, komma tillbaka i galoppen på volten. När de var klara fick de sin kritik o poäng i högtalaren av domarna. Intressant att höra hur de bedömer olika saker. Det fanns MÅNGA fina hästar!
Vann gjorde Rausing (Rock Fever - Dimension), 2.a Faustino (Figaro R- Bernstein), 3:a Luxus CML (Florencio I - Bolero). De 15 bästa gick till final.

Fredag: Började med de 5-åringar som inte direktkvalat i omg 1. Man märkte att de allra bästa inte var med, även om det var många fina. De fick rida ett program med bla enkla byten o ryggning o fick sedan sin kritik o poäng av domarna. Vann gjorde Beau (Ling-Ferro)
Sedan var det dags för 3-åringar. Så duktiga. De fick komma in 3 och 3. Red enligt domarnas anvisningar i alla gångarter, mest på 4-kanten, men även på volterna. De var superduktiga! Fanns många jag skulle vilja ta med hem, bla Di Masterpiece Boy en urläcker svart hingst e.Dionysos som senare kom 5:a i finalen (bild). Stefan Jansson red Quick Step en avkomma från Discos storasyster Dancing Queen e.Quaterback som var jättefin med en härlig galopp (bild). Gick dock inte till final.
Alla fick bara muntlig kritik efter ritten av domarna, ingen poängutdelning. De 10 bästa gick till final.

Lördag: 7-åringarna var först. De red FEI Prix St George. Hu vad svårt! Bla piruetter o seriebyten.... Hur går det till att en 7-åring lär sig så snabbt? Men förstås det var gräddan av sveriges bästa ryttare.
De var iaf superduktiga. Två härliga hästar som jag föll för o gärna haft i stallet var Maria Borgs Chaigon (Blue Hors Soprano-Blue Hors Hertug) och Charlotte Heid-Bondegards häst Don Scudo.
Vann gjorde härliga Hohenstaufen II (Hohenstein-Langata Express xx) med Jan Brink.
Nästa klass var finalen för 6-åringarna. Den vanns av Minna Telde o Isac (Tip Top-Master). Mycket lovande ekipage!
Efter detta var det 4-åringar i final med testryttare. Kul att se när andra rider vad de kan få ut o hur de upplever hästen. Dessa ryttare var Anna Blomgren och Emmelie Scholtens, som båda rider otroligt mjukt o följsamt. En fröjd att se.
Bäst gick det för Maria von Essens Die Queen (Dancier-Falkland)

Kommer att lägga upp lite mer bilder o lite filmsnuttar senare.

Översta fotot: Stefan Jansson - Quick Step
därefter
Yvonne Österholm - Di Masterpiece Boy
Pernilla Olsson - Leopold LM

Shopping på Flyinge
Varit på Flyinge o Avelschampionatet i 3 dgr. Så underbart att få andas "Flyingeluft" igen. Det är något visst med den platsen o jag tänker alltid på hur härligt det var när jag var där med Karinba. En annan del i det hela är att man träffar så mycket folk man känner. Kul! Men nu var jag förstås där framför allt för att se på fina unghästar! Såg några jättefina hästar jag GÄRNA hade tagit med mig hem.. Bla en svart Dionysos hingst o ett syskonbarn till Disco mfl. Referat kommer senare.

En stor del av upplevelsen är att gå på mässan o shoppa. Jag lyckas alltid få med ett antal kassar med grejer hem.... Vissa saker tror jag hoppar ner i påsen av sig själva(!) Kanske inte så att jag verkligen behöver allt jag köper, men det är så himla kul att gå runt o se alla fina kläder o hästsaker. Så efter 3 dagars promenerande runt på mässan så fick jag med mig följande:

Ett horseware regntäcke med halvhals
Fleecelindor Mias cremefärgade
Fleecelindor Agria vita
Fleecejacka från Schockemöle
Tröja från HV Polo
Grimma från Schockemöle

Så det blev faktiskt inget Pikeur i år. Men det var nära för jag hittade en jättefräck väst i blankt brunt tyg med små stjärnor som nitar på, men den tyckte delar av resesällskapet inte om (Det lämpar sig inte i tryck vad de sade...), så jag avstod. Det var nog tur för den var svindyr...

Om jag hade behövt jacka/kappa hade jag köpt en läcker silverfärgad blank kappa från Cavallo. Ursnygg!