lördag 29 september 2012

Dags för Clinicen med Bo Jenå


Efter morgonens dressyrpass fick Disco gå in i sin box o äta hö medan jag åkte hem o gjorde i ordning i stallet. Visste ju att vi skulle komma hem sent, så det var skönt att få mocka o lägga in mat o strö så lille Discokungen kunde få vila direkt han kom hem. Passade också på att köra några maskiner tvätt med lindor, schabrak mm. Har ju gått åt en del... Första dagen på tömkörningen hade han vita Agria fleecelindor o ett vitt schabrak med blå/gul passpoal. På ridträningen hade han nya vita fleecelindor o vitt schabrak med blå passpoal. Stilig gosse alltså!

Åkte tillbaka o såg några träningar på fina hästar, bla Mariannes Vilja. Kul att se när de fick jobba med bla piruetter o seriebyten.
Clinicen skulle börja kl 17. I god tid innan putsade vi ännu mer på Disco o gjorde fina flätor. Gick en promenad så han fick kissa i gräset o röra på sig lite.
Nackdelen med att ha med sin egen häst på clinicen är att man inte får se så mkt av de andra ekipagen. 

Clinicen började med 3 ekipage som red. En 4-åring, en 5-åring o en äldre häst i svår klass. Det var intressant att se olika rörelser hos dessa hästar o se hur de utvecklas ju äldre o mer utbildade de blir. Bo instruerade o berättade pedagogiskt om hur man utbildar en häst från unghäst o uppåt. En man som vet vad han pratar om efter alla år på Flyinge. Han är ju dessutom internationell dressyrdomare, så han vet vad som krävs av hästarna o vilka mål man bör ha. Han poängterade att varje häst är unik o man får ta hänsyn till många saker när man utbildar dem. Viktigt att de får göra annat än att bara gå på bana!

Efter dessa ryttare var det dags för våra tömkörningsekipage. För utom Disco var det Josefin Bonds 8-åriga hopphäst. Hästarna hade värmt upp en stund utanför på ridbanan. Disco blänkte o hade ett nytt vitt schabrak från Eurostar med rosa/grön passpoal + grön logga och nya vita lindor från Schockemöhle. Åh, så tjusig!

Först fick de jogga runt lite på volter i trav o galopp för att kolla läget o att vänja sig med all publik. Båda hästarna tog det med ro o var väldigt avslappnade o fina.
Bo började att visa med den andra hästen hur man kan använda cavaletti i tömkörningen. De lär sig att lyfta på benen på ett naturligt sätt o tycker ofta det är kul. Han hade 5 bommar i en böjd linje, upphöjda i ena änden av en liggande "sockerbit". Ca 1,10 mellan bommarna på mitten. Gick bra. Sedan var det Discos tur. Han gungade över mjukt o fint, härligt att se. Bo förklarade o berättade hela tiden hur man går till väga för att tömköra sin egen häst, från unghäst till mer utbildad.  
Bo fortsatte med att visa hur man lär en häst att gå sidvärts i tömmar. Allt ser ju så lätt o självklart ut när han gör det.... Han visade på Josefins häst o Mia visade med Disco, som tyckte det var hur enkelt som helst. Efter hand visades mer o mer samling o då visades det med Disco, som har jobbat lite mer i töm. Mia visade lite öppna längs långsidan, vändningar i skritt, samlad galopp o till sist visade de hur man kan börja leka fram "tramp". Bo hjälpte till med pisken på korset o Disco krökte haserna, satte sig o tog i för kung o fosterland! Så fin han var! Fick nästan tårar i ögonen. Som om han ville visa allt folk vad han kunde. Bo var väldigt nöjd med honom o sade hör o häpna att "detta är en häst med väldigt lätt för samling" o att om Mia fortsätter att tömköra honom regelbundet  kommer han att kunna lära sig trampa utan problem, säkert även få mer kadens o svävmoment!!! Han sade också att Disco "tar" jobbet väldigt bra, utan att bli för stressad, vissa hästar klarar inte av det.
Detta är ett "Halleluja moment" för mig.
Jag är så stolt över min häst.
Tack Mia för att du gjorde en så fin insats med honom!

fredag 28 september 2012

Dressyrträning för Bo Jenå

Fotot taget vid ett annat tillfälle av Roger Lindberg

Nu har vi tränat för Bo Jenå för första gången. Det var väldigt bra o nyttigt, med många tips för framtiden.

Började med framridningsform i trav o galopp. Fick mkt beröm för att Disco gick i en aktiv men avspänd form. Därefter fick jag göra skritt- trav övergångar. Det tyckte Bo att både Disco o jag gjorde på rätt sätt. 
Skänkelvikning. Naturligtvis skulle jag inte slippa undan.... Jag fick rida upp på medellinjen o sedan skänkelvika mot väggen. För h skänkel gick det bättre, för v skänkel får jag inte låta honom ramla iväg mot väggen, utan bromsa upp o sitta till v. 
Galopp. Bo tyckte att fattningarna från skritt var fina o galoppkvaliten var god på volten. Jag fick sedan minska volten runt honom så mkt det gick med bibehållen aktivitet o eftergiven innersida. Gick ganska bra. Detta skall jag träna på själv. Öppna längs långsidan. Får ej ta för långa galoppsprång. Ok.
Trav igen. Öppna längs långsidaorna. Jag får inte låta honom springa för fort, han ska jobba steg för steg. Rund i kroppen. Gick ganska bra. Sluta. Fick göra det genom att rida upp på medellinjen o sedan sluta ut mot väggen. Gick ok undan för h skänkel, men jättesvårt för v. Han lägger ner h-bogen. Jag måste ha ordentlig rundning till h, kan gärna göra en 8-metersvolt först. Puhh, svårt med slutan för Disco tappar helt bjudningen där.
Galopp igen. Fick träna på förvänd galopp med "stuns". Det gick bra. Några längningar, där kunde han ta i mer.
Avslutning med att lägga ner honom i formen o rida lätt. Bo gillade att Disco arbetade på fint med ryggen där.

Sammantaget: Jag måste träna på att få Disco alertare o kvickare i ett långsammare tempo. Får INTE rida på för fort, vare sig i trav eller galopp. Annars tyckte han att Disco var mjuk o stadig i formen. Bo tyckte att jag skulle fortsätta att stärka honom med hjälp av tömkörningen.

torsdag 27 september 2012

Bo Jenå vid tömmarna!


En stor dag för oss idag! Disco har tränat på tömmen (med Mia) för självaste förbundskaptenen! Han gästar Sotenäsklubben i 2 dgr.

Idag var det tömkörningsträning på schemat. I morgon ska jag rida på morgonen o sedan blir det tömkörning på clinicen.
Jag var väldigt spänd på hur detta skulle gå. Vad skulle han säga om Disco? Jag visste ju iaf att Mia kan sin sak o hon har ju tränat tömkörning för honom många gånger. 
Visst gick det bra! Först fick han trava o galoppera en stund på volten o komma igång. Sedan blev det lite mer samling o han fick skänkelvika i skritt från kvartslinjen. Inga problem. Några vändningar. Öppna i skritt längs långsidan också bra. Lite småtrav i öppna med samling, inga problem. Till sist skulle han trampa mer under sig i öppnan. Då tog Bo tömmarna o Disco blev lite stressad av att behöva ta i ännu mer. Men det var mycket beröm o sockerbitar när han gjorde rätt. Oj vad fin han blev! Fick tom lite kadens i traven. Jag blev nästan rörd så fin han var! Måste ge Mia en eloge, hon är väldigt duktig o fick mkt beröm.
Blev jättestolt när jag skulle skritta av Disco o Bo hälsade på mig o sade att jag hade en fin häst!

Hade hyrt en box i Sotenässtallet o det var jätteskönt att kunna ställa in honom där. Men han fick åka med hem o sova i sin egen box. I morgon blir det upp tidigt för jag ska rida först av alla som ska träna.

måndag 24 september 2012

Janne red


Nu när alla tävlingar är över tänkte vi att Janne skulle rida Disco då o då för att känna om det sitter något i sidorna + att han kan samla honom med bibehållen aktivitet (som jag har svårt för).

Åkte till Hoga o Janne red hela passet. Kan säga att det var tur att han red för vi hade haft kräftskiva med bästa "gänget" till långt in på småtimmarna. Jag förstår inte, måste vara gift i kräftorna, man blir så trött o matt dagen efter... 

Disco var lite avvaktande i början, men blev bättre o bättre. Kul att se. Janne jobbade mkt med ställningen till h. Red utåtställd till att börja med. Disco kom upp i fronten i både trav o galopp, då ger han ett helt annat intryck o blir luftigare fram. Janne varierade tempot ofta o man såg att Disco gärna tappade engagemanget om inte Janne talade om att han skulle fortsätta jobba.
Jag är väldigt nöjd att han kunde rida med "kvicka fötter" in i något mer samlat tempo. Man såg att Disco tyckte det var jobbigt för han gick bitvis bakom hand. Förhoppningsvis kommer han att stärka sig mer o mer om Janne hjälper mig att rida honom ibland.

Om man ska va lite kritisk, så är det ju så att det är ganska långt kvar till Msv. Han har allt en bra bit kvar. Får se hur det artar sig i höst/vinter. Först ska vi satsa på LA:4. Tillräckligt svårt!!!

Janneträning

Började på volten att få Disco att bjuda på framåt med aktiva bakben i olika travtempon. Det samma i galoppen. Det visade sig vara svårt att växla mellan olika tempo utan att han faller isär. Detta är ju viktigt att träna på. Jag måste tänka på det när jag rider själv hemma att jag ofta varierar tempot. Jag hamnar nog lätt i ett "tunggung". En positiv sak var att skänkelvikningarna var mkt bättre idag. Helt av sig själv(?)

När Disco kändes ok red jag upp LA:4. Länge sedan sist. Faktiskt kändes en del rörelser bättre, men några högre poäng hade det inte blivit.... Det blev lite vingligt, men igen, skänkelvikningarna bra, skumt. För att kunna tävla LA:4 måste vi bli starkare i ökningar o övergångar o han måste orka att trampa in sig o pumpa på i stället för att ramla framåt. Men det är ett kul program att rida!!
Foton: Roger Lindberg