lördag 23 januari 2010

Mitt hästliv 14. Ingresse tävlar. Åker till hingst.




Ingresse lärde sig allt otroligt snabbt. Hon hade talang i både dressyr o hoppning. Gick på tygeln av sig själv. Det som var jobbigt var att hon hade sån energi... Hon ville alltid gå fortare än vad jag ville, men skulle ALDRIG dumma sig med att bocka, stegra sig eller så, alltid lika godhjärtad o ville så väl, men fort skulle det gå!!!
Visade sig snart att hon hoppade väldigt bra. Jag var med på några hoppkurser för Hans Lindgren o han tyckte hon borde bli hopphäst. Tyvärr är jag ingen hoppryttare, så det blev mest dressyr med henne.

Jag startade dressyr i lätta klasser o det gick för det mesta bra, även om det gick lite fort... Några gånger hoppade vi ut från banan (!) Ingresse tyckte det såg ut som ett trevligt hinder när dressyrstaketet närmade sig... Det var lite klurigt för hon lärde sig programmen supersnabbt, hon visste precis när det var dags för galopp, kändes som hon skulle kunna gå runt själv...
Var tvungen att köpa en sadel till. Hade ju bara Dockas sadel. Köpte då en begagnad Stübbensadel allroundmodell av Hans o Lallo, den sadeln används ännu...

Eftersom grundutbildningen gått så enkelt ville jag ta ett föl o få henne stamboksförd. Började titta på vilka hingstar som stod i närheten. Detta var -84. Då åkte man till hingsten o betäckte naturligt. Fanns ingen transportsperma.
Vi åkte o tittade på Flyinges Jasper (Cosmos xx - Biarritz) som stod i Uddevalla hos Kent Öhrngren. Jättefin hingst. Sedan åkte vi till Trollhättan o tittade på Diedron (Dietmar - Held). Han var otroligt fin o rörde sig lätt. Vi bestämde oss för att betäcka med honom när våren kom. Tina skulle ha fölet. Spännande!

Kicki hade blivit stor för Savona så hon köpte 5-åriga halvblodet Torant (Toreador - Favorit). Det visade sig vara ett lyckokast. Han var en mkt trevlig häst o blev Kickis tävlingskompis i många år. Han kallades Tore o tog saker o ting med ro.

Docka gillade att arbeta o Tommy kom på att det var väldigt trevligt att vara i skogen o jobba ned henne i stället för att ta traktorn. Men vi red henne fortfarande, körningen var ett bra komplement.

Bilder: överst tv Tore o Kicki. överst th jag o Ingresse på tävling. (på den tiden hade man alltid vit vojlock)
Under dem: Docka drar timmer o kör hö.

Hingstar: tv Jasper o th Diedron.

Underst är årsbok 21, utkom -83 och var den sista av Wahlströms Ponnyklubbs årsböcker.

fredag 22 januari 2010

Janne red Cobben, Disco nu ok.




Idag var Janne här o red Cobben en stund. Min ridbana är inte i speciellt ridbart skick, massor med snö o dessutom is under...
Men vad gör man? Janne red iaf en stund o Cobben såg väldigt fin ut. Så roligt att han inte "stelnat till" efter all ridning på fält o i skogen. Det var faktiskt så att Janne tyckte att han kändes starkare nu. Mer muskler o lite mer hull över ryggen gav intryck av att han växt. Janne ska hjälpa Sandra med att rida en gång / vecka när hon inte är hemma o det är superbra. SYND att jag inte hade batteri till kameran!

Discos ben är nu helt bra. Ingen svullnad o kall hov. Skönt. Han har nu vilat i 2 v. Skrittade på honom idag en liten stund.

Sofis häst Nicke har fått en spark på halsen. Rejält svullen, en blodutgjutning som säkert gjort ont. Att de måste busa så i hagen, de har ju en jättehage att gå i!!

måndag 18 januari 2010

Mitt hästliv 13. Ingresse kommer. Flyingedagar.







Jag började fundera på att köpa en påläggskalv att rida parallellt med Docka. Förstod att jag inte skulle komma längre än LA med Docka o jag ville så gärna komma till MSV. Åkte o tittade på några hästar hos Bo Berggren (tid ordf Bohuslän-Dals Varmblodsklubb). Där hittade jag två syskon u. diplomstoet Bonita (Abbé-Magnat-Largo) stofam 23. En 3-åring e. Parant och en 4-åring e. Ingolf. Båda var fuxar med bläs o vita ben o väldigt trevliga hästar med goda rörelser o goa i sättet. Jag tog hem 4-åringen på prov påsklovet -82. Hon var ej hanterad, så jag tränade henne på att ledas o promenerade med henne när de andra red. Testade henne lite i lina o hon visade sig oerhört lättlärd.
Efter lite betänketid bestämde jag mig för att köpa henne o hämtade hem henne på våren. Ingresse hade kommit hem!

Ingresse samsades bra med Docka o de andra hästarna. Att rida in henne var inga som helst problem. Läraktig o kvicktänkt. Jag var överlycklig att ha en "riktig" häst. (Visste inte då att jag aldrig skulle få en mer lättriden o lydig häst än Docka)

Bo B frågade om vi ville hjälpa honom med att rida in 3-åringen Bonett, o Tina nappade direkt. Samma procedur med henne. Ledas, sadel på, linas, mkt promenader, hänga på o sen upp på ryggen. Bonett var lika snäll o läraktig som Ingresse o vi kunde rida tillsammans x 2 (vi hade ju 2 var).

Minns när vi tog alla ponnyer o hästar o körde upp dem till Pajens uppf i Rabbalshede o tältade där. Underbara ridvägar. Vi badade i en sjö, grillade korv o hade hur mysigt som helst. Härligt sommarminne.

Hösten -83 åkte vi för första gången till Flyinge o tittade på Flyingedagarna. Det var utomhus på den tiden o de visade upp sina fina hingstar. Blev mest betagen av Herkules som Lars Andersson red. Att åka till Flyingedagarna blev en tradition som höll i sig i många år.

Foton överst: Ingresse kom på prov. Under det är Ingresses mamma Bonita samt en bild på Ingresse då hon kom hem till oss på riktigt.

Foton mitten: Bonett o Ingresse. Vi badar med Bonett o Ingresse + ponnyerna på långritt.

Under är årsbok 19 och 20

Foton längst ner är från Flyinge o visar Urbino, Hertigen, Utrillo o Herkules.

söndag 17 januari 2010

Ofrivillig vila




Det har blivit ofrivillig vila för Disco denna veckan. Märkte i tisdags när jag tog in honom från hagen att han var lite varm o svullen över senan o kotan på hf. Även något varm i hoven. Han är inte halt, har sprungit med honom flera dagar o som tur är visar han inte minsta tecken på hälta. MEN det är ju en "varning", så jag har valt att inte motionera honom alls. Han har däremot fått gå i hagen som vanligt. (Gå o gå, det är mkt bus...)

Tackar mig själv för att jag varje dag känner över senor o hovar, annars hade jag inte märkt det. Blir bättre o bättre för varje dag som går, men jag kommer inte att börja rida förrän han är helt kall o klar igen. Finns inget som är viktigare än att han är 100% frisk.

Men nu är jag RIDSUGEN. Sandra åker till Linköping idag, så Cobben kanske har lust att bära runt på mig lite. Han var busig idag när Sandra red o såg spöken... Måste kännas tråkigt för Sandra att åka iväg från sin fina häst.

Har ju varit lite otur att det varit så isigt så vi inte kommit iväg o tränat som vi hade trott, men härligt att kunna rida i snön.
Det har ju varit lite mildare denna veckan o det har varit skönt, vi har inte behövt vara rädda att vattnet skall frysa. Man kan också märka en liten skillnad på morgon o kväll, det är ljusare! Disco har börjat fälla några strån i sin vita boll i pannan. Kanske första vårtecknet?

Vi har beställt biljetter till Kyraclinic i Helsingborg i mars. Det ser jag verkligen fram emot!