lördag 2 maj 2009

Dressyrpass på ridbanan.



Blev att bra pass på ridbanan idag.
Kändes lite matt på uppvärmningen, men blev bättre o bättre när jag började på riktigt.
Trav på 8-volt. Han gjorde fina omställningar o bogarna var där dom skulle vara. Bra.
Skänkelvikning skritt från meddellinjen o ut till spåret båda varv. (som i LA:1). Lite segt, fick kvicka på honom lite. Halt. Ryggade ett par steg. Blir bättre o bättre. Men det är långt till 6 steg som det är i LA:1....
Trav. Samma skänkelvik övning som i skritt. Lite enklare i trav. Försöker att få honom att inte tappa energin o kvickheten i benen.
Galopp. Lite tempoväxlingar längs 4-kanten. Fint. Gjorde sen övningen ovan igen fast i galopp. Bra! Behöll tempot o var fin i formen.
Tränade på några skrittfattningar i båda varv. Kanonbra. Varje gång.
Minskade volten i galopp, han satte sig fint på rumpan utan att ta stöd i min hand, duktig gosse!
Eftersom han var så fin i galoppen testade jag förvänd lägs 4-kanten, sen vända över banan o komma ut i rättvänd. Kanon! Bra balans o fin i formen! Härligt. Nu fick han sluta när han var så duktig!
Ut på promenad!

I kväll blir det några timmar i en av sommarhagarna. Där är nu massor av gräs. Härligt!

torsdag 30 april 2009

Janneträning!


Tränade igår för Janne. Kändes fin då jag red fram. Trots värmen gick han fram bra. Fick sen börja i trav på volterna. Janne ville ha mer igång honom o kvickare ben. Efter ett tag började det bli bättre. Jag hade lite för mkt i handen i h varv. Fick öka tempot o räta ut honom på yttertygeln.
Jobbade sen även på 4-kanten. Då kom han igång bättre i traven o jobbade på. Jag måste komma dit varje gång jag tränar, så jag ur det sen kan komma vidare.
Snett igenom med sista delen i skänkelvikning. Gick hyfsat i bägge varv.
Galopp på volterna med tempoväxlingar. Han ville inte riktigt korta upp i h varv, men bra i v. Gjorde detta sen även på 4-kanten. Svårt! Lätt att jag bara sitter o drar när han ligger på o själv vill dra iväg. Att trycka på framåt är däremot inga problem.
Testade lite snett igenom ökning i trav. Blir bättre o bättre.
Förvänd galopp. Han har blivit starkare o gör det bra. Jag måste då RIDA. Om jag inte rider bryter han ibland av.
I slutet kom han sig riktigt fint i traven o jobbade på så det var svårt att sitta...
Jättebra o nyttigt pass!!

Mutade honom i transporten med hö o så länge höt räckte stod han som ett ljus. Tror knappt han märkte att vi åkte... Väl bäst att tjockisen får hö när vi åker då...

Sofie o Nicke ska tävla Lingondressyr i morgon så de red upp programmet idag. Såg jättebra ut. Lycka till i morgon!!!!!!!!

Fotot på Nicke är från i mars.

måndag 27 april 2009

Hopp i lina


Disco har fått hoppa i lina. Det gör jag då o då. Det har jag gjort med alla mina hästar o det funkar jättebra. Nu pratar jag om låga hinder förstås!
Promenad.
Longering lätt inspänd i alla gångarter i båda varv. Travar över lite cavaletti i båda varven. Skrittpaus o jag tar bort inspänningen. Sätter upp ett litet kryss på voltspåret (stor volt). Börjar i trav. Longerar som vanligt (fast utan inspänning) o det råkar stå ett hinder i vägen. Bjuder han i galopp kan han fortsätta i galopp. Landar han i fel galopp bryter jag av o travar på nytt mot hindret. När han galopperar får han hoppa på nytt. Han gör det jättebra. Mycket beröm. Lite skritt, sen samma i andra varvet. Lite skritt.
Lägger upp till ca 60 cm o gör om samma sak i båda varven med skrittpaus mellan. Igen gör han rätt, även om det blev ett helikopterhopp, så gör det inget!
Promenad.

Det blev 3 hopp på varje höjd, dvs 6 hopp/varv. Räcker. Beröm o godis.
Han gjorde allt rätt med en gång o det brukar han göra. Om ngt går fel, river eller vägrar, springer förbi, rusar osv. försöker jag att bara vara lugn o pratar lugnande, blir INTE arg, utan gör om o försöker göra det så att hästen förstår. Då brukar det alltid ordna sig. Man måste också tänka på att det är jobbigt, så viktigt med täta pauser. Det viktigaste är att hästen tycker det är kul!
Roligt sätt att göra något annat från marken!


söndag 26 april 2009

Vårfest med vänner!!!




Igår var mina vänner här på en liten vårfest. Svårt att samla alla upptagna människor, men denna gången lyckades det. Det är alltid lika roligt att träffas o "tjöta" lite. Eftersom vi börjar bli gamla drar vi gärna samma historier på varje träff. Det ingår. Förstås mkt hästprat. Janne hjälpte oss att titta på lite videos på saluhästar till Sandra.
De hade med sig jättespännande växt, amerikanska blåbär. En hona o en hane (?) HOPPAS mina icke-gröna fingrar får dem att ta sig. Men de med gröna får väl hjälpa mig. Fick också en underbar utekruka med växter, perfekt, sköter sig själv, inget ogräs! TACK!!!!

Fick order på att lägga ut recepten, så varsågod.

Välkomstdrink.
Bubbel. Codorniu.

Starter
Smögentoast:
Skär bort kanterna på ett färdigskivat bröd. Rosta. Smöra mens den är varm. Lägg på en klick färdig smögenröra + en klick creme fraiche. Lägg på röd stenbitsrom o mkt räkor. Garnera med dillkvist, citron, tomat o gurka.
Att dricka till: Gazela. Vitt vin från Portugal.

Huvudrätt
Fläskfilé med sting 4 pers.
Skär en stor fläskfile i cm stora skivor o lägg i ungsfast form. Salta lite grann.
Blanda ihop 2 dl grädde + 4 dl creme fraiche + ½ dl soya + 2 tsk sambal oelek (chilipasta) o häll över köttet.
Gratinera i 175 grader i ca 1 tim.
Servera med ex ris o en grönsallad.
Att dricka till: Rött vin Lindeman eller ekologiskt Zeta från Sicilien.

Efterrätt
Vaniljpanacotta. 4 pers.
Blanda 1 dl gelésocker, 4 dl grädde och en vaniljstång (som först skrapats ur sitt innehåll ner i grädden)
Koka försiktigt ngn min.
Häll upp i portionsglas o låt stelna i kyl.
Garnera före servering med hallon o passionsfrukt
Att dricka till: kaffe o päroncognac (Xanté)

Bilderna:
överst: härligt att kunna sitta ute!!! (foto sofie)
mitten: glada gäster vid bordet
nederst: Janne är väldigt intresserad av päroncognac