lördag 4 juli 2009

MC-tur


I eftermiddags gav vi oss ut med motorcykeln. Det är en Yamaha Wild Star.
Jag gillar att åka mc då det är fint väder, då är det härligt! Man känner alla dofter när man åker förbi, som vildkaprifol, gräs, salt hav, tända grillar...
Tommy har haft många mc genom åren. Förr åkte vi mkt, var på sem i Norge o Danmark flera ggr. Bäst gillade jag vår Honda Gold Wing, där satt man som en prins.

Innan vi åkte iväg idag åt vi nystekt makrill som Simon varit ute på morgonen o fiskat. Vi smörstekte den o åt färskpotatis o lingon till. Så gott.

Nu är grillen tänd o det blir grillade revben med klyftpotatis med creme fraichesås till och en kall öl. Som ni förstår håller jag på att äta upp mig inför Falsterbo, så jag inte ska frysa...

fredag 3 juli 2009

Fölet



Har nyss varit o hälsat på Marianne o hästarna. (Karimba + hennes 2-åring o årsfölet)

Så mysigt att sitta på altanen på kvällen o äta gott o ha utsikt över hagen med hästarna!
Fölet är nu ca 1 mån o heter Donna (eller var det Donna K?) Hon är jättefin!!! Aldrig sett en fölunge med så raka fina ben. Första veckorna är ju ofta halvbloden lite "vingliga" o skeva i benen. Hon har blivit så frimodig o går gärna från mamma för att prata med oss. Önskar jag kunde ta med henne o hennes 2-åriga syster hem till oss...

torsdag 2 juli 2009

Janneträning


Träning på Hoga.
VARMT i ridhuset... Men varför gnälla, bättre det än snöstorm... o iaf inga kläggar i ridhuset.

Började i trav på volten. Bra i h varv, mkt bättre än sist. Kunde reglera ställningen. V varv fick jag hela tiden passa bogen. Övergångar skritt-trav. Han måste svara kvickare o börja med bak först. Avsaktningarna till skritt var inte bra, han hängde sig i handen.
Skänkelvik i trav halvt igenom, mkt bättre än tidigare.
Galopp på volten. Riktigt fin i h galopp, minskar in fint. V varv vill baken gå innanför, så jag måste rätta in framdelen hela tiden.
Övergångar skritt-galopp. Han vill gärna fuska i fattningarna. Gör han en riktigt fin fattning blir sen galoppen mkt bättre.
Längningar i galopp längs långsidan. Bra! Svarade fint o kom tillbaka fint.
Fick ta tillbaka lite i traven utan att han tappar aktivitet, gick ganska bra.

Både jag o Disco var genomsvetta, men konstigt nog var han inte slö, han kändes för det mesta väldigt fin o det är bra att h-sidan släppt. Bra pass för Disco o mig!

onsdag 1 juli 2009

Mitt hästliv 10. En hemsk upplevelse.





Varje år i slutet av maj red vi på gökotta till Harstrand. Vi tog med oss fika o red iväg vid 5-tiden på morgonen till ett underbart vackert ställe längst upp i Brofjorden. Där fanns hagar som vi fick släppa hästarna i mens vi fikade.
Man satt där o njöt o såg solen gå upp över vattnet. Faktiskt hände det att vi hörde göken.

Detta året hade Ann-Sofie sina unghingstar i en hage längre upp, men hon hade lovat oss att det var ok ändå. Vi hade också fått låna hennes Yellow att rida med på, så vi blev ganska många ekipage. Man hade ridit ganska länge för att komma dit, så hästarna blev överlyckliga när vi tog av sadlarna o släppte dem. Vi fikade o hade det helt underbart.
Rätt som det var hörde vi hästar skrika. Hingstarna hade gått igenom staketet o tagit sig in till våra hästar! Vilken skräck! Det var ett himla liv. Vi kastade oss iväg, långt att springa. Tyvärr kom vi för sent. Yellow hade blivit jagad o hoppat ner för en avsats, fastnat med bakbenet i en trädklyka. Han satt fast. Benet pekade åt helt fel håll. Det var brutet. Vi fick springa efter hjälp, mobiler fanns ju inte på den tiden. Fick tag på veterinär o en jägare som fick göra pinan kort för Yelle. Det var så fruktansvärt, går inte att beskriva i ord. Minns detta med fasa. Som ni förstår har vi aldrig ridit på gökotta efter den hemska händelsen.

En trevligare episod. Jag blev tillfrågad om jag ville ha en dressyruppvisning med Docka då Sotenäs Fältrittklubb skulle inviga sin anläggning. Det ville jag. Frågade om jag fick ta med Putte som sällskap o då sa de att han kunde visa lite hoppning på B-ponnynivå också. Malin o Kicki tävlade ju o var duktiga med honom. Jättekul. Tränade in ett dressyrprogram på LA+ nivå.
Det hela gick jättebra. Docka skötte sig fint o fick hoppa några språng hon med. Malin red Putte o han hoppade villigt. Kul minne

Tina köpte en egen häst, Manzanilla i sept -77. Hon var ett halvblod med mkt fullblod i. 2 år gammal e. Jonny Cash xx u. Asa (imp polen). Se bild.

Bilder. Överst: Gökotta på Harstrand. Under det är Docka i vinterskrud. Hon hade en ruskig vinterpäls, så hon fick klippas. Till h är Manzanilla (Nilla)
De 4 bilderna under är från uppvisningen i Sotenäs.
Nederst är årsbok 13 o 14.

tisdag 30 juni 2009

Veckoschema Disco v 26.


Mån: Cavaletti. 3 upphöjda bommar på rakt spår. Studs. 2 kryss i galopp på rakt spår. Enkelhinder 50 cm. Han var superduktig!

Tis: Longering kort pass. Bra v varv trav, dippade i h varv. Galopp v, fick vända in framdelen hela tiden, h varv bra.

Ons: Träning för Janne på Hoga.

Tors: Skrittade ut i skogen.

Fre: Dressyrpass på ridbanan. Övergångar, sidvärts, halter, galopp från skritt. Testade lite ryggning. Fin i h sidan men seeeeg.

Lör: Red ut i skogen o klättrade.

Sön: Vilade i hagen.

måndag 29 juni 2009

Provridning


Nu har vi varit o tittat på en häst till Sandra igen. Närmare bestämt i Karlstad. Härligt att åka 22 mil enkel väg i 30 grader utan ac i bilen...
Men ska man titta på hästar backar man inte för vädrets makter.

Hästen var en 5 årig val. 165 cm. Verkade trevlig o social till sättet. Nätt, söt häst av trevlig typ. Fin sida. Goda grundgångarter. För dagen var det galoppen som var bäst. Luftig, mjuk med fin gest. Hästen är visad o har fått fina poäng.
Han var ej startad på tävling.

Ryttaren visade upp hästen o några ggr stannade den o blev istadig. Detta gick dock över, men vi blev betänksamma.
Sandra hoppade upp o red en stund. Hon tyckte det kändes bra, speciellt galoppen.
Vi visade filmen för Janne. Beslutade oss för att vi vill se mer av den. Kanske prova den igen o sätta lite mer press på den så man ser lite längningar o tillbakatagningar, lite sidvärts osv.

Fin häst med goda gångarter!