lördag 10 mars 2012

Träning för JanneTränade idag för Janne. Vi hade tur för ridhuset var tomt o det kändes lyxigt att rida ensam.
Rider fram ganska länge nu för tiden. Känns som om det är viktigt att det får ta sin tid. Först får han gå o lulla lite, sedan stegras kraven successivt. Hela tiden får han gå i en lägre o djupare form i alla gångarter. Han ska svara på gas o broms samt att det ska gå att ställa honom både utåt o inåt. Rider bara på stora spår o krånglar inte till det. I slutet av framridningen vill jag att han har bra sug i tyglarna o jobbar på framåt med fin rygg.

Vi började med skritt-travövergångar på volten. Han ska i början av passet vara lite lägre i nacken. Fina övergångar. Trav o flytta undan baken. Segt, han måste bli kvickare. V. arbetsgalopp. Där hittar han lätt ett bra läge (så länge det är arbetsgalopp). Fick öka på tempot något o ur det sedan minska till lite mer samlad galopp. Han gör så gott han kan. H galopp. Här dyker han gärna med huvudet o lägger sig i mina händer. Han är lite kvickare, men det känns ändå jobbigare i detta varvet.
Efter detta + skrittpaus blev det träning på vår stötesten, skänkelvikning. Fick rida energisk trav med fina hörnpass innan han går ut på diagonalen. Så fort jag känner att han hänger sig i yttertygeln bryter jag av o fortsätter skänkelvika i skritt ett par steg, sedan trav igen. Faktiskt, det blev bättre!!! Men mkt träning återstår innan han orkar fullt ut. Ett par travlängningar funkade ok.
Galopp. Fattningarna var inte speciellt bra. Han slarvar o fattar inte på baken. Men galoppen i sig var bra. Nu kunde jag korta ganska mkt i båda varven.
Fick följa 4-kanten o ta in framdelen en aning, för att på nästa långsida öka. Han gjorde det jättebra!! Vände rätt upp ett par gånger i galopp, då måste jag vara noga med att få ut honom i hörnet innan. Halt på medellinjen. Tyvärr ställer han gärna upp ojämt bak...
Men hade bitvis en jättefin känsla när jag red idag, speciellt i v galoppen. Bra o nyttigt pass för oss båda.

Foto: Roger Lindberg

fredag 9 mars 2012

Vann handskar!Vilken tur jag har! Var med i utlottningen av ett par handskar i Ridsport o lyckades vinna!
http://www.tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2012/3/De-vann-vantarna/

Denna veckan har jag inte kunnat rida så mkt, dels pga jobb o dels pga vädret. Red dock i kalla stormen på min ridbana en dag, mest lösgörande bågar i rund form o lättridning. Han ville inte riktigt slappna av utan knep med svansen o var lite sprättig. Vi frös nog båda två.

Idag red jag först på åkern, sedan på banan. Han var väldigt fin o mjuk. Försökte få honom kvick i skritten, gjorde ett par framdelsvändningar. Lite bitvis diagonal skänkelvikning. Där fick jag jobba ordentligt för att han skulle ta i, men det blev ganska bra.
Efter detta kom hovslagaren o Disco fick nya fina skor. Snösulorna åkte av, men vi behöll broddarna ett tag till (de är väldigt slitna o inte så höga). Har märkt att han hakat mindre sen han fick broddar. Kanske är det bra att han kommer upp i trakterna lite, inte vet jag. Han har en ytlig hovspricka i trakten på vf. Den försvann med flappsulorna förra året, men är nu tillbaka. Testar med ett nr större skor fram för att avlasta. Han blev iaf jättefin.

Foto: Roger Lindberg

söndag 4 mars 2012

Programträning LA:3Janne tittade på mig när jag red upp LA:3. Vi började först med lite stretch i lägre form trav, samt några fattningar o kvick arbetsgalopp. Han kändes fin o mjuk, ingen stelhet från Pernillaträningen. Vi började med programmet.

Uppridning galopp: ganska bra, men han vill gärna göra halt lite för tidigt, så jag får passa honom.
Mellantrav: ok, men han orkar inte ända fram.
Skänkelvikning h skänkel: hackigt, men vissa steg bra, får verkligen tvinga honom åt sidan.
Travvolter på medellinjen: flyter på bra
Skänelvikning v skänkel: han fladdrar väg utan att ta i
Mellantrav: ok, lägger av lite i slutet men ok upptag
Ökad skritt: ok, länger fint
Fattning v galopp: för sent + segt
Serpentin: ok, jag måste tänka på att rida snygga bågar
Mellangalopp snett igenom: brall, jag ville han skulle ta i lite mer, ok upptag
Fattning h: bra
Serpentin: ok
Ökad galopp längs långsidan: han kunde länga lite mer, men ganska ok
Vänd över, halt vid G: bra, men han vill stanna för tidigt

Generellt måste jag tänka på att han måste vara RAK på kortsidorna o jag måste rida ut i hörnen ordentligt. Janne tyckte att han pumpade på bra i galoppen som han inte gjort tidigare. Måste dock säga att jag tycker vi har en del kvar här innan jag känner mig bekväm, men vissa bitar har blivit mkt bättre. Detta programmet behöver jag träna mer på för att kunna få > 61,6% som jag fått de båda gånger jag startade förra året. Knepigt att man lyckades pricka in exakt samma summa med olika domare:)
Båda dessa gånger brallade han i galoppökningen...

Foto: Roger Lindberg