lördag 18 maj 2013

Cobben tävlar LA:1 i Munkedal
Oj, vilken värme det blev helt plötsligt! Man är ju inte alls van med sommarvärme, men så vackert nu o så härlig Pingstafton.

Cobben tävlade LA:1 i lokalt i Munkedal idag. Trevliga tävlingar som det brukar vara. Var förstås lite jobbigt för hästar o ryttare i dammet o värmen.
Domare var Mia Litzen.

Trots värmen var Cobben kanonfin på framridningen, han var alert o i uppförsbacke. Tyvärr tappade han lite av detta då han kom in i ridhuset, men tog sig igenom programmet på ett mkt bra sätt utan missar. Kort bana är inte så lyckat för Cobbens del, han har det lättare på lång bana. Men jättebra som tävlingsträning. Sandra valde dock att hoppa över halten innan ryggningen, pga att Cobben varit lite ovillig att rygga om han står stilla en stund i halten. Blev en fin ryggning, men de tappade förstås en del poäng.
Det blev 63,95% o jag tror faktiskt att det är deras bästa i LA:1. De blev 7a av 18 st (5 plac).

Även om det saknas lite energi ännu så såg man förbättringar i galoppen med fina 10m volter o fin förvänd galopp.  man måste också säga att C är helt underbar att han med sig på tävling!!!

Som belöning blev det gräshage för hästarna o utegång i natt för första gången i år!
  fredag 17 maj 2013

Bra träning!


Janneträning på hög nivå:) 
Trots värmen blev det en riktigt bra träning. Det blev fokus på traven. Jag har ju svårt med upptagen efter längningar. Blir gärna obalans med hela hästen i händerna. Inte bra. Dessutom halterna där det ofta blir ett bakben som inte hänger med in i halten. Bara att ta tjuren vid hornen o sätta igång. Jag fick göra en kortare längning o därefter en halt. Mycket svårt! Men efter "1000" försök blev det riktigt bra! Han trampade in fint under sig o jag slapp att få honom i händerna. Halterna blev också ganska bra. Kanonbra träning!
Förstås jättejobbig övning, Disco får säkert träningsvärk, men väldigt nyttig, både för han o mig.

Cobben fick sig också en dust. Han såg väldigt fin ut!
 

tisdag 14 maj 2013

Övningar undan för skänkelnHärligt att rida på min ridbana nu. Man är omgiven av kvittrande fåglar o en strålande sol. Grannarnas får har lammungar som är ursöta (även om inte Disco uppskattar dem lika mycket). Skönt med frisk vårluft!

Idag blev det lite sidvärtsträning. Vi behöver träna på detta både jag o Disco. 
  • rjade i skritt med att gå snett igenom i skänkelvikning. Så fort baken följde o han var rak red jag rakt fram. 
  • Sedan blev det lite långsidesskänkelvikning i trav (med huvudet mot staketet). Samma där, när han villigt går undan rider jag rakt fram i lite friskare tempo. 
  • Vill man variera detta kan man rida snett igenom i skänkelvikning o rida ur detta fortsatt snett igenom i friskare trav. 
  • Nästa övning: vänd rätt upp i trav o därefter skänkelvikning lång väg ut mot spåret till strax före hörnet. Övergång till skritt, igång i trav igen osv.
Disco blev väldigt lös o fin o han frustade nöjd när jag travade ner honom efteråt.

måndag 13 maj 2013

Lösgörande skritt o travövning


En dag tänkte jag att Disco skulle få göra lite annat på ridanan, utan större krav.
Efter lite framridning började jag rida serpentiner med 3 bågar över banan. Varannan gång gjorde jag en volt i bågen. Vid ombyte av bågar flyttade jag lite undan skänkeln. Först gjorde jag lite i skritt, senare i trav. Disco blev så fin! Skummade av fin fradga o mjuk i munnen. Han tyckte nog det var skönt. Bra övning.
 

söndag 12 maj 2013

Är vi helt korkade eller???

Vi har ju inget hellre velat än att få stallplats där det finns ridhus. Våra vintrar med frysta ridbanor, isbelagda vägar, åkrar o skogsvägar gör att det går bort flera månader då vi i bästa fall bara kan skritta. Både jag o Sandra har ju tidigare haft platser vid ridhus, så vi vet hur lyxigt det är att kunna rida även på vintern. Vi har nu stått uppsatta i boxplatskö länge o helt plötsligt fick vi möjligheten!!! Både jag o Sandra var helt överlyckliga, detta hade vi ju väntat på så länge. Äntligen!

Hästen som skulle flytta från det stallet gick i egen hage så vi tog helt för givet att det var den hagen Disco o Cobben skulle få gå i. Kontraktet skrevs på. Så glada vi var. Tyvärr började det krångla redan från början med motstridiga uppgifter från de ansvariga. Olika personer sade helt olika. Lite konfunderade började vi ordna för att flytta ut hästarna. Då kom chocken. Vi fick inte alls ha den hagen vi trott, utan skulle släppa ihop dem med andra hästar. Det var en relativt liten grushage med berg o sten i. Strömmen verkade inte gå runt, trådarna hängde o gick igenom buskage. Naturligtvis var det otänkbart för oss att släppa in våra hästar där. Finns inte på världskartan att vi skulle riskera både våra o deras hästar. Med Cobbens skadehistorik helt otänkbart. För min del tänker jag dels på min förra häst Bosse som fick benet avsparkat, men även på att Disco jagar andra hästar då foder läggs ut. Kan bara tänka hur han skulle jaga alla de andra vid höfodring i denna lilla hage. Målet var tydligen att det skulle vara en hage med alla valacker o en hage med alla ston. Det är säkert en mycket bra tanke om man har STORA gräshagar med bete o de går utan bakskor. Eller om man släpper ihop unghästar. Jag har ju alltid haft mina unghästar ihop. Men att släppa in våra hästar till helt nya i denna lilla hage var för oss helt uteslutet.

Är vi helt korkade???????? Dumma i huvudet???????
Tänker på Cobben som är så lågt i rang hur han skulle springa o riskera att slita upp sin hovledsskada som äntligen har läkt...

Vi kom med flera förslag o försökte på alla sätt men fick ingen respons alls o kände oss verkligen inte välkomna. Bara att betala stallhyran o se glad ut. (uppsägningstid 2 mån på kontrakt). Det är förstås vårt eget fel. Detta skulle naturligtvis ha kollats upp INNAN kontraktet skrevs. Det blir ett antal tusenlappar rakt i sjön. Suck. Men vi har iaf friska hästar i stora fina hagar här hemma...

Har pratat med andra stallägare som hyr ut boxplatser till tränande ryttare o har inte lyckats hitta en enda som släpper ihop massa hästar. Både där jag o Sandra har haft våra hästar tidigare gick hästarna 2 och 2 i hagarna.

Innan vi slutligen bestämde oss för att inte flytta pratade vi med alla våra mentorer på olika plan. ALLA tyckte som vi. Släpp INTE ihop Cobben o Disco med flera andra hästar.

Så dumma i huvudet är vi att vi inte tog reda på vad som gällde. Där rök vår chans att få ridhus i vinter. Måste erkänna att det har tagit mig ganska hårt. Har faktiskt lite tappat sugen.

Viktigt att tillägga, de personer som har sina hästar på det här stället är MYCKET seriösa, trevliga, välvilliga o hjälpsamma. Detta har över huvud taget inget alls att göra med dem, de bestämmer ej.


Man lär sig av sina misstag.