lördag 2 juni 2012

Maj med statistik

 


 


Maj är nog min favoritmånad. Det är så vackert överallt så man blir helt tagen. Hästarna solar sig o börjar beta lite gräs. Ännu inga hemska bromsar o blinningar (men väl fästingar o knott). 

Känns som om det hänt massa saker i maj på hästfronten. Kan inte låta bli att tänka på Discos 2 tävlingar som gått så bra med 3 segrar o en 3e plats på 4 starter. Jag blir nästan rörd när jag tänker på hur duktig han är! Men visst har vi tränat o kämpat. Janne har tålmodigt tittat på när jag rider program o det har varit kanonbra.

I början på maj åkte jag till Marianne Höglind-Björk o tränade programridning LA:3. Det var nyttigt att få social träning på annan plats + bra kommentarer.

Cobben kom hem från Linköping, skönt att träffa honom igen. Tyvärr har han varit halt o fått gå i egen hage o vila. Bara att hoppas att han är bra när vi ska på återbesök.

Stafette fick sitt fina "drömföl" o det ska bli kul att följa dem!

Mest besökta sidor under maj:
1. Tävling på Sotenäs 
2. Tävling i Lysekil 
3. Programridning för domare 
4. Framridning. Hur rider ni fram? 
5. Hur sköter ni sadel o träns? 

Länder med flest besökare:
1. Sverige
2. USA
3. Ryssland

onsdag 30 maj 2012

Framridning. Hur rider ni fram?Foto: Anna Helgesson
Läste i en annan blogg, http://stalllevegard.blogspot.se/ om framridning o hur viktigt det är. Håller med fullständigt! För att hästen ska komma igång i kroppen (o knoppen) o börja jobba genom ryggen på ett avslappnat sätt krävs att man rider fram på rätt sätt. Vi har ändrat Discos framridning då o då under hans utbildning, men vissa ingredienser finns ALLTID med: skritt på lång tygel, trav på stora spår under lättridning, galopp på stora spår med framåttänk. Avslutning med skritt på lång tygel en stund innan arbetet börjar. Hästen ska få tid på sig att värma upp så mkt den behöver. Den ska tycka att det är behagligt o hitta sin egen balans o  gå i lägre o rundare form med ryggen uppe. Har nästan känslan av att ju längre i utbildningen man kommer, desto längre uppvärmning. Mer muskler? Tror att man med rätt uppvärmning förebygger muskel o ledproblem, speciellt i ryggen på hästen.


Ibland ser man skräckexempel på folk som hoppar upp på hästen o kräver "manken upp" o samling helt utan uppvärmning. Bank bank med skänklarna för att skrämma in bakbenen under hästen. Måste vara MYCKET obehagligt för hästen. Jämför med att gå ur sängen på morgonen o direkt ner i spagat....aj aj

Naturligtvis är nedtrappning av arbetet också viktigt. Trava o rida lätt en stund på stora spår så att hästen kopplar av o tycker det är skönt att få sträcka på halsen. Efter det brukar jag hoppa av o leda den i skritt en stund. Tycker själv att det är gott att sträcka lite på mina egna ben o promenera bredvid hästen. Har märkt på Disco att om man ridit honom med press o krav på sig är det extra viktigt med lång nedtrappning så att han lugnar ned sig mentalt efter jobbiga pass.


Blev glad när jag såg detta klippet:
http://www.youtube.com/watch?v=OaMyU5uJ3H4&feature=player_embedded

Hur rider ni fram era hästar så att det funkar bra?

Just nu rider jag fram som ovan, samt att jag testar att ställa honom inåt o utåt utan att han spänner sig. Försiktiga tempoväxlingar i trav, lite mera längningar i galopp. I slutet av uppvärmningen tar jag upp honom något i formen o rider på en stor volt. Kollar att han bjuder rakt på båda tyglarna med kraft bakifrån utan att tappa ryggverksamheten. Lite ombyte av volter med sidvärts samtidigt. Han får då inte stoppa upp, utan ska kliva på framåt o suga i bettet. När det känns ok = lång tygel o paus. 
 

måndag 28 maj 2012

Janneträning


Åkte till ridhuset för att träna lite programvägar (LB:3 och LA:4). Hade turen att vara ensam i ridhuset o det var faktiskt inte så farligt varmt.
Eftersom jag inte alls "fick till det" på förra träningen undrade man hur det skulle gå. Men jag kände när jag red fram att det kändes bra. Janne fick hjälpa mig en stund på volten för att hitta rygg o bakben samt h-ställning.
Red lite LA:4. Många svårigheter o klurigheter i det programmet. Det visade sig att travlängningarna helt plötsligt inte funkade när jag inte hade ett hörn till hjälp...
Jag måste bli bättre på att titta vart jag ska, då blir det lättare för hästen o inte så vingligt.
Galoppen kändes kantig o han var inte mellan hand o skänkel. Egentligen måste jag ha bättre tag på honom under hela programmet. Det blev iaf bättre o bättre.
MEN, jag rider fel väg o glömmer vart jag ska hän stup i kvarten... Vi hann inte med LB:3 denna gången, får bli nästa gång.
Disco blev bättre efter hand, ofta är det faktiskt så. Men vi pressade honom inte o det var skönt att känna att vi jobbade ihop igen. Det får hellre ta lite tid. I slutet hade jag en riktigt fin ridkänsla med uppförsbacke o motorn igång. SKÖNT!