lördag 13 oktober 2012

Rolig Pernillaträning


Nu var det väldigt längesedan jag tränade för Pernilla. Det har varit tävlingar, clinic mm. Men nu var det dags. 
P ville att jag skulle rida runt lite själv för att hon skulle se hur han såg ut. Hon sa nästan genast att han nu har bättre balans o har stärkt sig i både traven o galoppen! Jättekul att höra!

Jag började på volten med övergångar o krav på att han skulle vara "på bakbenen". Gick över förväntan. Jag skulle "takta igång" honom så han var med på noterna. Nu skulle jag dra ner tempot o hitta hans egen balans. Då blev det genast lättare för honom o han orkade mycket längre än tidigare. Jag måste vara noga att hålla om ordentligt med ytterskänkeln, så jag formar hans kropp.
När jag bryter av till skritt ska jag tänka "tramp på stället", så att han vinklar in bakbenen.
Gjorde lite galoppfattningar o sedan samma jobb som i traven. Ännu viktigare här att jag jobbar med ytter skänkeln för att han ska sätta under sitt yttre bakben. 

När allt detta funkade fick jag gå ut på spåret. Det var förstås lite svårare. Fick göra öppna i trav. Måste ha in baken under honom, han får inte springa iväg. Efter några försök blev han kalasfin o växte upp framför mig. Då blev han självbärig! Han jobbade helt av sig själv, underbart.
Fick en fantastisk ridkänsla!
Mycket bra pass:)   
Foton: R Lindberg

torsdag 11 oktober 2012

Fin i galoppen på töm


Tömjobb idag med Mia. 
Disco fick arbeta en del i trav, att ta i o jobba på utan att springa iväg. Helst med lite luft i stegen. Gick ganska bra, han försöker att hitta sin balans där. Troligen lättare för mig att rida när han klarar detta på töm till att börja med. 
Galoppjobbet blev på volten. Samlad, väldigt aktiv galopp där målet var att försöka ha honom rund över ryggen. Oj, vad fin han blev. Riktigt luftig o fin galopp! Jag kom mig tyvärr inte för att filma, synd.
Mia gjorde lite trampjobb längs långsidan med honom, men det var inte det hon fokuserade mest på idag.

Underbart att bara stå o se hur han jobbar på fint. Tror han tycker det är kul, han är alltid positiv. 

måndag 8 oktober 2012

Tuff Janneträning

Foto: R Lindberg

Jaha, vill man upp i Msv så gäller det att träna. Svävade fortfarande på små moln efter clinicen o allt beröm Disco fick. Men det varade inte så länge. Pladask ner i verkligheten igen.

Efter att jag ridit fram o sedan började trava på volten kände jag att Disco "backade av" o gärna ville självsamla sig. Så mycket socker o beröm han fått då han samlat sig... Kändes lite som om jag red med handbromsen på. Men jag lyckades undvika fällan att då rida på fortare, det hade ju Bo lärt mig att nu får han inte springa på fram, utan kraften ska mer uppåt. Lättare sagt än gjort. Trots allt tyckte Janne att han såg ganska fin o ihop ut i traven. 
Fick jobba som en liten blå i galoppen på volten för att få honom kvick o aktiv. Nu måste jag öka kraven på fattningar o avbrott.
Faktiskt gjorde han ganska ok skänkelvikning. Gjorde några framdelsvändningar, där ska han svara kvickt åt sidan. Det får jag jobba med. Men J tyckte att han kortar sig ganska bra nu i skritten.

Det jag tycker är så svårt är att när jag äntligen känner att jag har bra balans o takt, då ska jag ändra tempot. Ta tillbaka lite för att sedan gå fram (i takt o balas). Då krackelerar allt... Bara att börja om. Upplever samma sak i både trav o galopp. Kanske har det med styrka o göra. Förhoppningsvis kan vi bygga upp den över vintern.

Ryttaren (jag) måste också bli bättre på att tima mina hjälper för att hjälpa det stackars djuret...

Även om jag fick slita, tror jag att denna träningen gjorde gott för både mig o Disco. Vill vi till Msv innan ålderdomshemmet? Ja, det vill vi!