lördag 27 juni 2009

Ny sommarhage



Nu har vi gjort ordning en ny sommarhage till hästarna. Stora härliga ytor att springa på. Massor av mat! Men det blir några timmar i stallet för att svalka sig o sova mitt på dan o en annan hage på natten så inte magen blir för stor på Disco...
Måste tyvärr klä in honom i nättäcke. Han gillar INTE flygfän som biter o han får dessutom stora bulor där de bitit.

Igår körde vi jättefina storbalar hösilage. Vi ska ta in ett hundratal vanliga höbalar också. Kul när det blir så fint hö som i år!

fredag 26 juni 2009

Böcker. Två + och en -





Har läst 3 böcker varav 2 är kanonbra o en något sämre. Men det var väntat.


FLICKA MED PÄRLÖRHÄNGE av Tracy Chevalier.

En klassiker. Älskar denna boken. Man måste tycka om den. Utspelar sig i Holland på 1600 talet. Handlar om en fattig flicka som får anställning i hushållet hos en konstnär o hans familj. Frun o barnen är extremt bortskämnda så Griet får det ganska tufft. Men hon är duktig o får mer o mer hjälpa Vermeer med tavlorna o de båda är på sätt o vis tvillingsjälar. Detta ses inte med blida ögon hos övriga.
Boken mycket bättre än filmen!
Jag älskar verkligen denna bok. Läs den!!!

VINDENS SKUGGA av Ruiz Zafón Carlos.
Roman som är mycket läsvärd. Gillar författarens sätt att skriva. Man kommer in i en mystisk värld. Utspelas i Barcelona. En ung pojke läser en roman o blir besatt av författaren. Slukar alla böcker som kommer i hans väg. Det händer underliga saker o en historia nystas upp. Mycket bra o läsvärd bok!!!! Rekomenderas.

DEN UNGE WERTHERS LIDANDEN av
Johann Wolfgang Goethe.
Ingår i serien "Klassiska män". Ibland får jag för mig att bli kulturell o läsa gamla klassiska verk. Detta skrevs i slutet av 1700 talet då Goethe var 25 år. Det är skrivet i brevform, lite jobbigt tycker jag. Är förstås ett gammaldags språksätt också. Handlar om Werthers olyckliga kärlek till Lotte. Kompliceras av att kärleken delvis är besvarad, men hon gifter sig med en annan o tillslut tar Werther sitt liv.
Nej, det var nog inte direkt min grej. Men jag kom igenom den iaf.

torsdag 25 juni 2009

Janneträning


Träning på Hoga igår. VARMT i ridhuset. Disco var lite påverkad av värmen o var lite långsam i reaktionerna.
Framridningen kändes fin. Loss i sidorna.

Fick börja med trav på volten. Övergångar till skritt. Bogen in. Ganska bra. Bättre nu i h varv. Snett igenom med några steglängsökningar. Svarar bra.
Ta tillbaka lite i traven, gick rätt bra.
Skänkelvik snett igenom i skritt. Bättre än förut. Men skulle vilja att han flyttar sig lite jämnare o villigare undan. Fick passa h ställningen. Ville lägga huvet på sned.

Galopp på volten. Galoppen kändes bra men fattningarna var inte bra vare sig från skritt eller trav. Detta måste vi träna på, det har han gjort mkt bättre. Han blev bitvis hög i nacken utan att runda sig, fick passa honom hela tiden.
Längningar i galopp på långsidan, kort upp på kortsidan. Gjorde han bra.
Fattningar skritt - galopp. Oengagerat. Fick göra om många ggr.

Han blev iaf väldigt fin i slutet o jag hade ett fint sug i tyglarna o han jobbade på sviktigt. Skön känsla! Det vi måste jobba på framöver är att jag måste bli kvickare o få honom att svara snabbare på hjälperna.

söndag 21 juni 2009

Veckoschema Disco v. 25.


Veckoschema v 25:

Mån: Vila i hagen.

Tis: Vila i hagen.

Ons: Träning för Janne på Hoga.

Tors: Lättare pass på ridbanan. Tränade h ställning. 8-volter i trav.

Fre: Lättare pass på ridbanan. Övergångar. Testade lite ryggning.

Lör: Red ut i skogen o klättrade.

Sön: Red på ridbanan ett längre pass. Svaga öppnor i trav, övergångar i alla gångarter, fattningar från skritt, par steg ryggning. Bogen in på volten i trav. Tog tillbaka i galoppen. Avslutade med att rida bitar ur LA:1. Han gick bra, men tappade formen i fattningarna. Han var dessutom ganska loj. Ställningen var iaf bättre till h. Hann nästan klart innan hagelskuren kom!