lördag 11 januari 2014

75 kg salt


Nu ska kylan komma, därför har jag gjort ett försök. Har spridit ut 75 kg salt runt spåret på ridbanan + en volt. Ska bli spännande o se om det hjälper. Vår ridbana är ofta våt, så den blir stenhård vid första minusgrad. Fryser marken kan ju hästarna gå på åkern, det blir lite trevligare för dem än på banan.

Idag tränade jag för Marianne. Eftersom det spöregnat hela veckan har Disco gått mindre än vanligt o det märks direkt. Han blir tyngre i handen o det tar längre tid att få honom att jobba. Dessutom gjorde jag ett misstag. Jag red fram aningen för lite. Efter att ha tagit det lugnare en vecka behöver han längre tid på sig för att mjuka upp sin kropp o komma igång.
Denna träningen var Disco loj o seg. Han är ju snäll o gör det jag ber om, men han vill ju inte ta i o hjälpa till själv. Speciellt i galoppen var han tung i handen. Vissa saker gjorde han dock bra, bla travlängningarna, öppnorna i trav, någon sluta var ok, något enkelt byte blev bra, kände också att han hade jättefin balans i den förvända galoppen. MEN någon större samling hade han inte lust med.... 

onsdag 8 januari 2014

Summering av 2013

Dessa 2 foton är tagna av P Pousar
 

Året började lite tveksamt vad gäller hästarnas prestationer. Nu får man ju tänka på att det var hårt o frost, så vi kunde inte rida på vår bana. Det blev att lasta o köra till ridhus eller att rida på åkern.
Under året har vi tränat för Janne o Marianne. Mia har tömkört bägge hästarna då o då.
Mia trampar Disco
 I mars åkte jag på en 2-dagarskurs med Disco för Cecilia Brage, B-tränare. Det var lärorikt o nyttigt med nya infallsvinklar.

Jag o Sandra åkte till Göteborg Horse Show 2 dagar. Mycket fint att se på arenan (bla Kyraclinic) o fina saker att shoppa på mässan.

I maj startade vi första tävl för året som var i Lysekil. Disco startade 2 (nya) LA:3 klasser, oplacerad trots bra poäng. Båda domarna önskade att jag skulle sätta lite mer tryck i honom o det hade de rätt i.
Sandra startade en LB:2 där hon blev 4:a och nästa dag en LB:2 o en LA:3 där hon var oplac. Cobben orkade inte riktigt.
Hon tävlade också en LA:1 i Munkedal där han kom i mitten av startfältet.

Det blev en tur till Falsterbo ett par dagar. Fint väder. Härligt.

Janne rider Cobben

Vi höll igång hela sommaren o tränade ordentligt. Janne satt på dem då o då. Det gav resultat, båda hästarna började bli starkare.
Fram på hösten kom Bo Jenå o hade träning o clinic. Både Disco o Cobben var med på clinicen i tömmar. Mycket givande helg!
Cobben fin till clinicen

Bo Jenå tömkör Disco

Jag tränar för Bo Jenå
 
Disco får trampa lite med hjälp av Bo Jenå

Nästa tävling blev i Tanum för Cobben. 2 st LA:1 där han kom 2:a i den andra klassen med höga procent.

I oktober var det Discos tur. Åkte till Trollhättan regional där han kom 1a i LA:1 o 5a i LA:3. Det blev våra första poäng, för tidigare placeringar på regional tävling hade varit färre än 10 starter. Detta kändes som ett kvitto på att vi nu var på rätt väg.

Under hösten började Sandra leka med byten på Cobben o det gick riktigt bra!

Sista tävlingen för året var i Lysekil. 2-dagars. Regn o rusk. Första dagen överträffade vi oss själva. Detta får vi väl aldrig uppleva igen. Sandra vann LA:1, jag vann LA:3 o Sandra kom 2a! Helt otroligt roligt. Nästa dag red Sandra en LA:3 o debuterade i LA:4. Ingen placering denna dag men mycket fin ritt i LA:4.
Disco gick först en LA:3 där han var seg men placerades 3a. Nästa klass var debuten i MsvC:1. Han kändes kalasfin o löd minsta vink, gick tom bättre än på träning! Han blev 2a och klarade kvalgränsen. Eftersom det var regional blev det nya poäng. 
Efter denna tävling svävade vi på små moln. Vi fick mycket uppmärksamhet o det var stora reportage i 2 tidningar. Kanske får vi aldrig uppleva detta igen. Det kunde inte bli ett bättre avslut på året. Vilka underbara hästar vi har!
 
Foto P Pousar

tisdag 7 januari 2014

Träning för Marianne


Nu var det länge sedan jag tränade för Marianne, så det var spännande att höra om hon märkte någon skillnad på Disco sen sist.

Började i trav o M  sade direkt att han var fin, under sig bak o var uppe i fronten. Gjorde en skänkelvikning åt varje håll som var ok. Sedan var det dags för skolorna. Gjorde ganska många slutor innan M var nöjd, men hon tyckte ändå att de var bättre än sist. Öppnorna gjorde han ganska enkelt, men där får jag passa så att jag inte bara skickar iväg honom i full fart, utan balanserar upp honom, får inte gå så fort. Sedan fick jag rida vägen i MsvC2 med skolorna (öppna, s-båge över medellinjen, sluta). Gick ganska bra! Jag måste tänka på att trampa ner ordentligt i inner stigbygel.

Galopp. Måste ha en kvick skritt innan jag fattar. Disco gjorde jättefina fattningar. Jag fick jobba både på 4-kanten o volten. Svårast var 4 fram o 4 tillbaka ute på spåret. Där vill han gaffla med mig då han ska komma tillbaka. Måste vara noga att jag sitter upp ordentligt, "sitta på bakbenen". Samlade sig fint på volten i v varv. Ramlade ner i h varv, svårare där. Längningar däremot var bättre åt h. Enkla byten gick bra efter några försök. Fick göra dem som i MsvC2, dvs 2 bågar serpentin o övergång till skritt från förvänd. SVÅRT! Måste träna på detta.
Vi avslutade med trav på volten med samling i traven. Nu reagerar han bättre o M var väldigt nöjd. Jag var också supernöjd med honom, han var inte det minsta seg utan jobbade på hela tiden, underbart!

Sandra red också för M och även Cobben hade gått framåt. Sandra tyckte att h-galoppen gick väldigt bra, men var ej helt nöjd med v. M tyckte dock att den var helt ok.söndag 5 januari 2014

Galoppjobb på Hoga


Janne hjälpte mig med Disco i lördags. Fokus på galoppen eftersom jag tycker den är svår att få kvick. Just nu tycker jag att traven är lättare. Vi började med traven. Kändes jättefin. 

Galoppjobbet: kvick samlad galopp. Ska hänga ihop i kroppen. Man ska kunna ta halvhalter utan att han lägger sig i handen. Enkla byten. Svårt! Han måste snabbt vara igång efter att han har "landat". Blev bättre o bättre, han fick upp ryggen fint! Arbetade på härligt i traven efter galoppen. Bra jobb för Disco.

Fick en jättefin HV Polojacka av Sandra o Simon i julklapp, gillar den skarpt:)