lördag 30 oktober 2010

Pernillaträning




Tränade för Pernilla på lör. Disco var lite seg, det var längesen som han var sådan. Men Pernilla tyckte han blivit ett snäpp starkare i traven, o det var ju kul.

Började med övergångar, där måste jag vara noga i avsakt. att han sätter under sig. Trav längs långsidan med omväxlande skänkelvik och längning. Gick ganska bra, med bra bjudning.Skänkelvik på diagonalen med omväxlande ställning i och från rörelseriktningen med rakriktning mellan. Där tappade han bjudningen o blev seg. Galopp på volten. Varierande tempo. När jag minskade tempot skulle jag ha tagen bakdel. Gick bra i v varv, men sådär i h.
Fick göra en del avbrott galopp-skritt. Ett par blev riktigt bra, ett par riktigt dåliga...
Trav på volten i lite lugnare tempo. Skall tänka på att rida med "svikt" i steget.
Tur att han nu är klippt på halsen, för han blev svettig. Är inte helt nöjd med passet, kan ju inte gå på topp varje gång....

Ridtips till Sandra o Cobben:
Långsidesskänkelvikning i skritt o trav. Hästens huvud mot väggen. Tvära lite i trav, något mer i skritt. Gå ur o rid rakt några steg ca 2ggr på varje långsida så han inte blir seg. Tänk på att hålla honom rak med yttertygeln så han inte viker sig i bogen. Ytterskänkeln håller fram honom. Dra inte tillbaka innerskänkeln för mkt. Byt varv.

Anonyma citat:
Arbete är nog bra, men det tar bort så förbaskat mycket tid.

fredag 29 oktober 2010

Tömkörning i regnet


Nästa år blir det nya regler vad gäller grönt kort + licenser. Det kommer inte att utfärdas plastkort, utan allt sköts via tävlingsdatabasen. Man kommer inte att kunna anmäla om man inte har löst licens. Skönt att slippa visa upp dem på varje tävling.

Nu har jag börjat använda Life Data Hoof Disinfectant som vet rekommenderade att smörja på den vf hoven som har sprickor och är ful. Det ingår Tee tree oil + jodlösning i den, vilket ska vara bra. Man ska smörja på detta varje dag på hoven för att förhindra angrepp av mikroorganismer som förstör hoven. Ja, ja värt att testa i alla fall.
Måste säga att Back on track skydden har gjort Discos ben väldigt fina. Mycket mindre gallor. Använder dem innan o efter träning. (Alltså ej varje dag).

Fick ju tipset att öka på cavalettiarbete + klättring för Discos patellahakning. Så nu jobbar han mer i töm än förut. Tycker det är lättare att tömköra över cavalettin, jag kan då lätt ändra bommarna. Brukar börja med att leda honom lite i backar som uppvärmning. Undrar om mina bakben också blir starkare????
Sedan ner på ridbanan. Skrittar först på ordentligt fram (marscherar). Går över bommarna. Lite sidvärts. Igång i trav på stor volt båda varv. Jobbar på fram. Galopp på samma sätt i båda varv. Han ska gå i hållning hela vägen, men i en fri form framåt nedåt. Vila på lång tygel. Trav över bommarna. Han får inte bara ramla över, utan skall lyfta benen. Lägger in lite längningar på rakt spår så att han bjuder fram. Vila. Galopp. Får vända in framdelen ofta så inte bogen åker ut. Idag fick han skutta över en bom på ca 30 cm några gånger i varje varv. Han var väldigt fin idag. Lydig, men ändå framåt. Travade med luftiga steg. Detta trots ösregn... Avslutar med att leda ett varv runt åkern som också lutar så han får ta i lite extra.
Jag köpte ett täcke för longering, skrittmaskin osv utan bogar. Det är jättebra! Så lägger jag tömkörningsgjorden utanpå.
Fotot är från i påskas.

Ridtips till Sandra o Cobben:
Vid framridningen. Trava. Runda av hörnen ordentligt så att banan blir som en oval. På långsidorna varva då och då med att gå in mot mitten (x) o sen tillbaka igen ut på spåret. Tänk rak på raka spår, rund o lägre på böjda. Han ska jobba avspänt o vila i steget.

onsdag 27 oktober 2010

Shopping + träning




Blev lite shopping i Flyinge. Inte så mycket som det brukar bli. Köpte vita dressyrskydd, Stübben sadeltvål, ett set med Schockemöhle grimma o grimskaft i grått. Janne övertalade mig att köpa ett schabrak i grått med tillhörande lindor, också från Schockemöhle. Disco skulle bli SÅ FIN. Ja, ja vi får väl se...

Lite rapport från Cobben. Han jobbar på och är superpigg, vilket är ett gott tecken. Blir lite brallserier då och då. Sandra känner nästan ingen ömhet längre från v-hovarna, bara någon enstaka gång. Hon skall nu försöka få tag på dressyrtränare, vilket inte är helt enkelt då de flesta är hoppryttare där hon står.

I söndags tränade jag på Hoga. Jättekul att Coftan kom dit också. Janne red henne. Inte så ofta jag ser Annas fina häst.
Disco gick bra o jag fick göra lite travöppnor, öka -minska volten med lite samling. Galopp innanför spåret, enkla byten då jag samtidigt byter varv o fattar ny galopp. Denna övning är väldigt bra o stärker honom i baken.

Fruktansvärt väder idag så jag passade på att klippa Disco på halsen innan de fick gå ut i regnet. Han blev musfärgad där jag klippte. Stod snällt som ett lamm som vanligt. Tog på halstäcket så han skulle slippa bli kall på den kala halsen. Brukar inte klippa mer eftersom våra hästar går ute så mkt o de har inga täcken på natten, så de behöver lite päls.

Som tur var hade jag Janneträning idag, så jag slapp rida i regnet. Disco kändes väldigt fin från början, men jag fick jobba för att hålla h-bogen på plats i v varv. Jobbade på ungefär som i söndags. Jag hade en härlig ridkänsla hela tiden. Fick till ett par riktigt bra enkla byten!
Veterinären på Ale ville ju att jag skulle klättra mer + mer cavaletti o det har vi gjort. Tycker kanske det blivit något bättre med hakningen.

Nu har vi bokat parkettbiljetter till Melodifestivalen i Göteborg. Ska bli jättekul! Hoppas vi kommer iväg denna gången... Förra gången blev vi ju insnöade...

Anonyma citat:
Det som kommer från hjärtat går till hjärtat.

tisdag 26 oktober 2010

Böcker




Har hört på tre böcker. En helt otrolig fascinerande bok, en ok deckare, ok en feelgood deckare som jag njöt av. Alltså tre läsvärda böcker!

DEN OROLIGE MANNEN av Henning Mankell
Den sista av Wallanderböckerna. Kurt Wallanders kropp mår inte så bra o han slåss mot sin diabetes o höga blodtryck. Han begår ett allvarligt fel under en blöt kväll på krogen o tvingas sjukskriva sig ett tag från sitt jobb som kriminalkommissarie. Dottern Lindas svärföräldrar försvinner på mystiskt sätt o Wallander ger sig in i arbetet med att hitta dem.
Jag älskar Wallander o hans kantiga sätt. Skulle kunna höra på boken om igen. Sörjer verkligen att det inte kommer fler Wallanderböcker.

DEN MÖRKA ÄNGELN av Marie Jungstedt
Psykologisk thriller. Utspelar sig på Gotland. En man hittas mördad efter en fest. Kommissarie Knutas tar sig an fallet. Boken handlar mycket om relationer mor-barn o hur det kan bli om modern aldrig visar kärlek.
Bra svensk deckare!

PARFYMEN av Patrick Süskind
En makalös historia man aldrig i sin fantasi skulle kunna föreställa sig.
Barnet Grenouille saknar kroppslukt. Detta skrämmer folk o han blir bortlämnad flera gånger. Han växer upp föräldralös. Han är begåvad med ett extraordinärt luktsinne. Som en hund sniffar han upp lukter. Han börjar tillverka parfymer. En dag upptäcker han lukten av en ung kvinna. Det hela tar en tragisk vändning.
En sjuk historia men en fantastisk bok skriven på ett bra sätt. Läs den!

söndag 24 oktober 2010

Avelschampionat på Flyinge




Nyss hemkommen från Flyinge o avelschampionatet.
Som vanligt åkte vi ner o kollade några dagar. Trevligt avbrott i vardagen att se fina hästar o umgås med goa vänner.
Nyttigt också att se olika typer av hästar o utbildningsnivåer på unghästar 3-7 år och förstås jämföra med sin egen. Dessa hästar är ju selekterade o de bästa som finns i Sverige just nu. Alla har ju riktigt fina gångarter.

Första dagen (tors) såg vi 4-åringarna. Man tog in 3 hästar samtidigt. Ryttarna fick rida enl. domarnas instruktioner i alla gångarter, bla längningar på långsidorna, sidvärts, kunna gå med långa halsar i djup form, på volterna i galopp med samlande av galoppen (några steg) samt serpentin i skritt. Efter detta fick hästarna muntlig kritik av domarna. Fanns många fina hästar. Högst poäng fick Anna Svanberg med Bellman (Hermes-Prestige). Jag gillade väldigt mycket en grå häst Dorianne Grey (Silvano-Donnerfly). Den hade inga värstinggångarter men såg väldigt mjuk o trevlig ut att rida.

På fredag började det med 5-åringar. De red ett specialprogram med lite samling, ryggning, enkla byten, länga ner halsen, ökningar osv. Ganska svårt... De var väldigt duktiga o välridna över lag. Vann gjorde en norsk ryttare med hästen Mr Gold G (Milan-Lobster). Min favorit var Maria von Essen med Pinoccio (Metall-Briar). De kom 3a. Han var snygg med fina gångarter o utstrålning.
Efter detta var det 3-åringarnas tur. Inte lätt för dessa små att komma ut bland massa publik o väsen. Men de skötte sig bra. De fick vara inne 3 och 3. Ridas i lättridning med lite längning på långsidorna i både trav o galopp enl. domarnas anvisning. Måste säga att det var väldigt många fina. Blev mest imponerad av Sohn der Sonne (Sir Donnerhall-Sion). Tror aldrig jag sett en sån trav. Vilken mekanik! Såg inte ut som om den var när marken när den travade. Oj oj så vackert!

Lördagen inleddes med 7-åringar. Första året de fick vara med. Jättekul att se! Så duktiga hästar! Svårt program med seriebyten, skolor, piruetter mm. Vann gjorde hingsten Wladimir OA (Flemmingh-Florestan I) med Pernilla André-Hokfelt. Han är så himla stark o välutbildad. Allt ser enkelt ut för honom. Gillade även 2an, Di Angelo (De Niro-Matcho x) en lydig häst med fina bakben.
Sedan var det 6-åringar. I klassen ingick även Breeders Trophy. Spännande att se dem som är lika gamla som Disco. De var väl utbildade och red ett program med mycket övergångar, längningar, skolor o byten. Känns som om man är flera år efter i utbildningen när man såg dessa fint sätta sig i övergångarna.... o sedan göra raka fina byten... Vann gjorde Mads Hendeliowitz med Jimmie Choo Seq (Sandro Hit-Don Schufro). Snygg rörlig häst. 2an var Susanne Gielen med hingsten Belamour (Belissimo M-Lord Sinclair I) Susanne rider mjukt o fint, hästen är så lydig.
Breeders vann Sandra Sterntorp med Rioja (Riccione-Ravallo). Duktigt ekipage man nog får se mer av.
Efter en lång dag var det final 4-åringar med testryttare. Tyvärr kunde vi bara se halva klassen innan vi åkte hem. Kul att se o höra vad testryttarna har att säga. "Min" gråa Silvanohäst visade sig få väldigt bra av testryttarna pga av sin ridbarhet. Den som vunnit sammanlagt var hingsten Bellagio (United-Esteban). Synd vi inte såg den för det är en fantastiskt härlig häst. Vi såg den däremot på Tullstorp i våras.

Tänk vad 3 dagar går fort! Trots att man sitter på hårda träbänkar i kölden så är det fantastiskt kul. Man träffar massa hästfolk man känner. Blev inte så mkt shopping, men en del fick man med sig hem förstås. Återkommer med det. På kvällarna umgås vi o pratar häst över "ett" glas vin o god mat. Inte dumt alls...Vi fick trevligt besök av vänner också!