lördag 9 juni 2012

Bättre träning idag

Härlig bild då Sofie rider Lupin.
Foto: Amanda Ohlsson

Pernillaträning. Disco har tagit det lugnt o vilat sedan tävlingen, så han var väldigt fräsch o fin när jag red fram.
Pernilla tyckte att han nu måste börja vinkla in mer bak för att komma vidare i sin utveckling. Jag måste rida honom där varje pass så att han blir starkare o lägstanivån höjs. Svårt!

Började i skritt. Han skall gå i energisk mellanskritt o sätta under sig baken. Måste vara på han om han inte "tar tag" i arbetet. Jag får inte flytta undan, utan han ska vara rak o ha baken rakt under sig. Jag måste sitta rakt över hästen, får INTE sitta på yttre sittbenet. När jag tar halvhalter ska jag sträcka upp mig o borra ner sittbenen, INTE använda tyglarna. Fy tusan vad detta är svårt. Tror att jag tycker det är svårare än vad hästen gör... Dessutom känner jag inte när halvhalten är bra eller inte tyvärr...
Samma sak i trav. Övergångarna från trav till skritt är svåra för mig att få till, däremot funkar det bra med igångsättningarna. Där känner jag om han är "på bakbenen" eller ej. Efter typ 100 övergångar hade han faktiskt manken upp o jag hade en lätt o fin kontakt med munnen. Pernilla tyckte jag skulle kolla i spegeln för nu var verkligen fronten uppe o han var lätt i framdelen! Puh, vågade nästan inte andas, rädd att allt skulle krackelera ....

Efter vila var det dags för galopp. Gick hur bra som helst! P var supernöjd från början! Disco kändes helt fantastisk o gjorde allt helt av sig själv, underbar känsla! Fina fattningar o avbrott, inga problem. Då gick vi över till travövergångar igen o gjorde några åt varje håll, ganska ok.
Nöjd med att det faktiskt blev ganska bra, men bekymrad över att jag inte känner om jag har baken med eller ej i övergångar o halvhalter + att jag måste tänka på att inte handen går bakåt o att jag inte sitter på yttre sittbenet....
Med andra ord, ryttarproblem:( 

torsdag 7 juni 2012

Debut i LA:4


Igår var det dags för tävling i Ed. Janne hade vita cykelbyxor o hårnät för luggen som han sa, men ingen cykel tack o lov. Ni kan tänka så söt han var:)

De brukar anordna trevliga tävlingar i Ed. Framridning o tävling var utomhus på sandbana med bra underlag. Hade egentligen inte tänkt att anmäla dit i år, men Janne tyckte jag skulle testa LA:4. Så jag följde hans råd o anmälde till det o även LB:3. Kan hålla med om att det kan vara bra att testa en LA:4 nu i början av sommaren, så man vet vad man ska träna mer på. Dessvärre hade vi inte hunnit träna på vägarna mer än några ggr.

Red fram till LB:3 med Jannes hjälp. Disco blev ganska bra, men jag hade inte riktigt tag på honom kände jag. Skulle behövt något längre framridning. Inne på banan uppförde han sig bra, men han var lite "ingen hemma", så jag var inte helt nöjd. Men fick 70,3% så jag blev jätteglad! Med dessa poängen vann han! (9 start). Fick 8:or på övergångarna i galopp o på lösgjordheten. Hon skrev: Mkt trevligt, harmoniskt, mjuka fina hjälper. Vad glad jag blev!
Domare var Ulrika Ohlsson. Priset var en stor fin rosett, plakett o en hästsko i glas som prydnad.

Nu var det inte så lång tid innan det var dags för mig att rida nästa klass. Fick klämt i mig en macka o lite kaffe. Janne fick hjälpa mig att hitta rätt tempo i traven, behövde få upp tempot som vanligt. 
Tyckte ändå att Disco kändes fin o nu mer avspänd.
Jag var jättenöjd med honom inne på banan, nu kändes han mkt mera med på noterna. Men detta programmet är nytt för oss o svårt för Disco i vissa moment, så det blev lite missar, bla stannade jag i skritten en gång för jag visste inte åt vilket håll jag skulle först, så det räknades som en felridning förstås. Men det är sånt som händer i nya program. Håller med Janne om att det var bra att rida det. Det var inte riktigt de rörelserna som gick bra som jag hade trott o tvärt om. Fick en 4 på samlad förvänd som han brukar göra bra. Uppridningarna 6 resp 5. Samma där. Men 7 på båda skänkelvikningarna o det var ju oväntat bra. 
Hon skrev: Härlig harmoni mellan ryttare o häst. God balans o fin form. Såna kommentarer vill jag ha!!! 
Poängen blev 65,12 o vi blev inte placerade. (2 av 4 starter). Segraren hade faktiskt samma poäng, så allmänna intrycket skiljde oss åt. Men hon var en värdig vinnare. Jag är trots allt jättenöjd med debuten!
Nu får Disco som vanligt vila efter tävlingen då han bara latar sig o har det gott i hagen.
Tack mina härliga medhjälpare Sandra o Janne. Nedan kan ni se Janne hypnotisera Disco.tisdag 5 juni 2012

Så förbereder jag dagen innan tävling

Disco o Nicke välkomnar Cobben

Jag har samma ritual o rutin varje gång dagen före jag ska tävla. Det underlättar för både mig o Disco o blir en trygghet (håller nerverna i styr).
Disco:
Rider honom en liten stund. Han skall hållas på gott humör, kolla så att gas o broms funkar, bara rida lätt o känna så att allt är ok. INTE riskera att fastna i något han har svårt för! Det är för sent nu, det får vi ta i lugn o ro efter tävlingen.
Borstar honom noga från topp till tå. Tvättar hans vita ben o ev smutsiga partier på kroppen. Sprayar Foxfire pälsglans i svansen.
Kratsar hovar o smörjer dem.
Klipper hår i nacken, öron, under käken, hovskägg o kapar en bit längst ner på svansen.
Flätar man o pannlugg.


Hans grejer:
Packar i transporten rengjort träns med nummerlapp, rengjord sadel med ren gjord o vitt schabrak, hjälm, spö, ryktsaker, gummiband, trasor, putsmedel, extra grimma, täcken, benskydd ev regntäcke
Vattenspann, hönät, morötter

Mina grejer:
Tankar bilen.
Lägger fram ridkläder, plastrong, handskar (läggs i fickorna på kavajen), stövlar, överdragskläder, fikakasse, påse med Discos papper, propositionen, dressyrprogrammen, meddelande till ryttare, startlistor, plånbok, mobil, kamera, Alvedon


Försöker att bli klar i tid så man slipper att hålla på "mitt i natten".
När detta är gjort kopplar jag av!

måndag 4 juni 2012

Grattis till examen!


Grattis till Sandra som efter 5 års pluggande nu är färdig Civilingenjör i Kemisk Biologi med Master i Protein Science and Technology! 
Hon har verkligen kämpat hårt samtidigt som hon tränat o tävlat Cobben. Nu är ju båda här hemma hos oss o vi får se vad framtiden kommer att ge.
Vad gäller Cobben är han inte helt ok ännu. Återbesök hos vet på tors. Bara att hoppas....

I helgen red jag lite vägar ur LA:4. Kändes samtidigt hafsigt o lite okoncentrerat. Jag känner att jag kan vägarna lite dåligt, så jag håller på att rida fel väg stup i ett.... Blandar även ihop LB:3 med LA:4, inte så bra. Ändå kan jag inte skylla på hästen, han gör som jag rider:) Men det är kul att rida nytt program med nya utmaningar. Bitvis blir jag lite för krävande o då blir det gärna galoppinslag eller att han kärvar till höger. Om jag tar ner honom lite i formen är det lättare. Han behöver bli starkare bak så att han kommer upp mer fram, även när det blir lite mer press. 
Ska ta någon dag att rida igenom Lussans galoppövningar, det tror jag är nyttigt för honom:)