fredag 1 januari 2010

Mitt 2009



















Det har hänt så mkt under 2009 så jag vet inte hur jag skall kunna greppa allt. Det har varit sorg - glädje - olyckor - skräck - framgång o upplevelser i en salig blandning.

Om jag börjar med Disco har det varit ett fantastiskt år. Han har gått från klarhet till klarhet. Placerat sig i alla sina starter på tävling, uppfört sig exemplariskt på banan. har Debuterat i LB:0, LB:1, LB:2, LB:3 och LA:1. Det blev 3 starter i LA:1 o han vann alla 3. (Lokaltävlingar). Detta kan jag tacka Janne för som kämpat med mig i ur o skur. Stefan har tittat till oss då o då, samt på höstkanten även Pernilla nån gång ibland. Har nog inte själv fattat hur duktig han varit. I alla fall på denna nivån.

Började med bloggen i början på året o det har varit kul att dokumentera allt vi gjort. Började också skriva om Mitt hästliv, där jag började från början... Har dock inte kommit längre än 10 kapitel, men jag lovar att det kommer fler då jag ska berätta om min tid som uppfödare mm. Om man vill läsa alla de inläggen så kan man söka på Mitt hästliv överst till v i min blogg.

Året började fruktansvärt. Sandras häst Miranda fick en slånbärstagg in i kotleden. Blev många besök på klinik + penicillinkurer, men hon blev bara sämre o sämre. Det gick inte att rädda henne. Fruktansvärt. Sandra var fruktansvärt ledsen o vi sörjde henne för den hon var.

Bara ett par dagar efter blev jag av mina vänner bjuden på resa till Melodifestivalen i Göteborg + hotellövernattning. Vi hade en underbar helg trots att man var ledsen över Miranda.

I slutet av feb fyllde jag år o vi åkte till Sharjah / Dubai. Det var en fantastisk resa o jag fick uppleva massa saker som jag aldrig trott jag skulle få göra.

I mars åkte vi på hingstvisning till Jan Brink o Tullstorp. Jätteproffsigt.

Fram på vårkanten började Sandra fundera på ny häst. Hon saknade det mer än hon kunnat ana. Hade väl först tänkt att vänta med ny häst tills utbildningen var klar, men hon förstod att livet som hästägare är en livsstil o är svårt att vara av med när man är "född" med det. Hon började titta på annonser o visade videos för Janne. Åkte o provred ganska många med varierat resultat. Inte så lätt att hitta en bra häst som inte kostade "skjortan".

Karimba födde en underbar fölunge efter Dionysos i maj som döptes till Donnah. Så kul att följa Karimba o hennes fina avkommor.

Jag o mina arbetskamrater åkte till Stockholm o hade en härlig helg tillsammans i slutet av maj med besök på Wallmans, Waldemarsudde mm. Kul!

Var för första gången i Falsterbo. Underbart att se alla fina hästar. Vi var där i tre dagar.

I slutet av juli var vi med om en MC-olycka. Vi åkte till Norge o skulle ha en härlig utflykt. En bil körde ut mitt framför oss o det small. Ambulansfärd till Halden. Tommy fick stanna kvar men jag fick åka hem. Hade klarat mig med mindre skador. Kunde dock inte rida på ett bra tag. En hemsk upplevelse.

Jakten på ny häst åt Sandra fortsatte. På Skogsåkra Gård i Kristianstad hittade vi drömhästen Coubertin!!! Cobben var en perfekt häst som hade allt det där vi velat ha. Vi trodde knappt det var sant! Fick hem honom i slutet av aug. Cobben utveckades precis som vi ville o han verkade trivas fint. I sept startade de en LC:1 o vann!! Lyckan var fullkomlig! Disco vann båda sina klasser samma dag dessutom. Man undrade hur länge vi skulle få va så glada. Det var inte så länge.

Cobben skulle åka med Sandra upp till Linköping där hon studerar. Vi åkte glada i hågen mot Cobbens nya hem. Utanför Falköping hoppar han över bommen i transporten o fastnar. Efter att ha slagit runt o legat ner kom han på fötter. Han överlevde men vet fick komma o sy en trasig has o ge lugnande. Vi återvände hem igen chockade, skärrade o förfärade med skadad häst o trasig transport. Det var den värsta skräcken man kan uppleva med häst i transport.
Efter detta fick han en lång konvalecens o startades sedan försiktigt igen. Han hade klarat det hela med lite ärr. Vår fina häst kunde lika gärna varit död.

En härlig tradition är att åka o se på Swede Horse på Flyinge. Vi satt på kalla läktare i 3 dagar o njöt av fina unghästar!

Kallt avslut med härliga snöridturer på detta händelserika år. Hoppas på ett lite mindre dramatiskt 2010!




torsdag 31 december 2009

Önskar er ett Gott Nytt År!





Idag var vi ute med alla tre hästarna på en vacker tur i skogen o klätterbacken. Massor av snö som hängde ner från träden. Den förflyttade sig ner i min nacke o på Discos rygg när man inte hann att ducka... Var -15 så vi hade paltat på oss rejält! Men tänk så vackert med sol o blå himmel, snön som gnistrar o knarrandet från hästarnas hovar. Känner mig som en ny människa efter en sån tur. Vi som har egna hästar är privilegierade!
Efter det vi klättrat red vi ner i hagen o travade en bit. Nästan svårt för dem för det var så mkt snö. Vi testade en galopp o Nicke satte av i full fart. Bakom mig kom Cobben bockande... Disco sköt iväg med huvudet rakt upp. Härligt i alla fall! Blev att skritta av dem sedan.

Har funderat lite på mina mål för 2010.
Viktigast för mig är att Disco får vara frisk o glad. Sen får vi se hur han artar sig. Tycker det har gått lite segt i höst trots mkt träning. Men det är ju grundarbetet som måste funka innan man kan gå vidare. Vi har kämpat mkt med galoppen, att göra den elastisk o att jag ska kunna sätta tillbaka honom utan att bromsa med händerna. Även mkt övergångar halt-skritt-trav. Nu är vi ju "skogsmullar" så det har blivit paus i dressyren. Hoppas snart komma igång igen.

Lille Disco blir nu 6 år. Oj, vad tiden går. Hoppas att jag ska starta någon LA:2 eller LA:3 (förutom LA:1 som vi redan startat) under 2010. Sen är det ju det här med bytena. Ännu har vi inte börjat med dem. Vi vill att han ska bli lite mer "trummig" o sätta sig lite mer. Han är ingen häst som man bara byter varv o sätter ur balans. Har aldrig hänt att han slagit om i galoppen av sig själv, så bytena kommer nog att ta sin tid. OM vi börjar under året, det får tiden utvisa.

tisdag 29 december 2009

Prinsen på ärten









Felix är en riktig njutare. Vill ligga där det är varmt o mjukt. Möjligtvis kan han resa sig då o då för lite mat... Man skulle va katt.
Hovslagaren var här idag. Underbart med nyskodda hästar! Nu har de äntligen sulor. Disco har en spricka i en framhov, tack o lov inte så djup, men vi måste ha koll på den. Han har aldrig varit halt någon gång så jag hoppas att sprickan växer ner o försvinner.

Tog en sväng på åkern idag efter skoningen. Fick trava o galoppera i backe. Kändes som om han hade lite träningsvärk från gårdagen. I morgon får han vila.

Lite gamla bilder från när vi var o tränade hos Kicki.


måndag 28 december 2009

Snöig julvecka








Ingen träning! Har inte gått att köra pga underlaget.
Inte så ofta som man får så här mkt snö i dec. Kan inte minnas när vi plumsade i snö innan nyår. I alla fall skönt att det går att rida överhuvudtaget. Hästarna gillar ju snön. Skönt för dem att kunna gå i de stora hagarna där de inte får gå då det är mjukt i marken.
Har börjat fundera på ny sadel. Disco har breddat sig massor under året, så hans Albion K2 passar nu tyvärr sämre. Den lutar bakåt med mig i så jag hamnar i bakvikt. Provade Cissis Batessadel (tack) o den passade mkt bättre men var tyvärr för liten i sitsen (17). Får titta vidare. Behöver en väl stoppad nyare sadel 17,5 som är åt det vidare hållet. Svart. Kanske kan köpa mig en ny sadel åt mig själv i försenad julklapp (!!)

Mån: -13 grader. Brrr. Jag o Sandra red en stund på åkern, sen lite på stenhård ridbana.
Tis: vila
Ons: Skritt på åkern o sen på ridbanan. Lite snö. Tränade sidvärts.
Tors: Julafton. Vila.
Fre:
Skogstur med klättring tillsammans med Nicke o Sofie
Lör:
Red i snö på fälten tillsammans med Cobben.
Sön: Red runt vår stora sommarhage i djup snö.

söndag 27 december 2009

Ingen träning idag









Jättebesviken. Skulle tränat idag, men det var is på vägen och omöjligt att ta sig upp med transport. Sandra skulle tränat i morgon med vi bestämde oss för att avboka den träningen med. Man får ju inte riskera att det händer ngt, det är det inte värt, vi har haft olyckor så det räcker o blir över.
Så det blev att rida ut i dag med. Snölandskap. Lika vackert som igår. Hästarna blir snabbt trötta av att pulsa i den höga snön, bra motion! Vi galopperade utan bus idag, så det var bara att njuta o låta hästkroppen arbeta under sig.
Hästarna var nog glada att slippa ridhuset...
När vi sedan släppt ut dem i hagen blev det full cirkus igen med galopprace o hingstlekar! Härligt.