lördag 17 december 2011

Träning för Janne med jordgubbssylt


Äntligen lite träning för Janne. Det var länge sedan nu. Han brukar ha bra koll på mig så att jag inte hittar på några olater:)
Disco kändes väldigt fin på uppvärmningen. Den hästen är väldigt mjuk av sin natur o det ska man verkligen vara tacksam för.
Vi började med lite övergångar trav-skritt för att komma igång. Man måste hela tiden bevaka att han inte lägger sig på i handen vid avbrotten. Där måste jag bli mer noggrann. Bakbenen var med fint när han startar o det är bra. Jag får också tänka på att jag inte får för kort hals på honom, speciellt inte i början av passet.
Gjorde några skänkelvik i skritt diagonalt. Han gör det bättre nu, men jag måste kräva att bakdelen följer med o att han verkligen korsar över ordentligt.
Trav på 4-kanten. Fick en fin känsla o han jobbade bra. Där måste jag tänka på att räta ut honom helt på kortsidorna.

Galopparbetet blev på volten idag. Skrittfattningarna var bra. Det svåra är att hålla en aktiv galopp utan att han tar långa språng. Fick variera mkt mellan att ta tillbaka (jag måste ha handen framme o sitta mer på inner sittben) och att gå fram i arbetsgalopp som även den skall vara aktiv. Det har blivit bättre, men han tappar lite orken o dippar neråt med hals o huvud om jag inte driver ordentligt.

Efter galopparbetet kom traven igång! Jag fick göra samma jobb som i galoppen, dvs ta tillbaka lite o sedan fram i arbetstrav. Nu började det hända saker! Jag fick manken upp o jag kände hur han rörde sig elastiskt under mig. Wow vilken känsla!! Verkligen jordgubbssylt, jag är helt säker! När han varit så duktig fick han trava av sig. Tänk de där ögonblicken som man vill bevara!

Förklaring jordgubbssylt: Kyra brukar köra den liknelsen. Det går inte teoretiskt att förklara hur jordgubbssylt smakar hur man än försöker. Det måste upplevas. Om man smakat, då vet man. Det samma är det i ridningen. Man vet inte vad man letar efter förrän man varit med om det o känt det. Nu vill jag ha mer jordgubbssylt!

Sandra skickar en hälsning från Cobben. Så här skriver hon:
cobben gick jättebra på malinträningen igår, han kämpade väl. vi fick göra mycket öppna och sluta på volt och innanför spåret på långsidorna i både trav och galopp. kvarts framdels- och bakdelsvändning i skritt. minska volten i galopp. variera tempo och form.
Hon har verkligen kämpat duktigt med sina studier (civilingenjör med kemisk biologi som inriktning) i 4½ år med mycket fina betyg. Nu är det "bara" examensjobbet kvar som beräknas ta ½ år innan hon är färdig.
Sandra har ridit o skött Cobben varje dag, så att ha häst o plugga samtidigt går faktiskt utmärkt, bara man vill o har möjlighet.

En liten filmsnutt, mörkt, filmat med gamla kameran (innan jordgubbssylten).

torsdag 15 december 2011

Tömkörning o kvick i fötterna


Idag var det något helt annat. Mia tömkörde Disco o han var kvick o alert. Ibland tom lite väääl mycket tryck, så hon hade fullt upp. Blev lite ben i luften o så. När han "tänder till" blir han riktigt stark. Men Mia var väldigt nöjd med honom o han såg jättefin ut. Sidvärtsrörelserna går bättre o bättre. "Bakdelsvolterna" (vändning på bakdelen på en liten volt) börjar han förstå o minsann, det blir mer o mer centrerat o det kom något lite tramp den ena gången!
Mia har gjort ett väldigt fint arbete med honom. Jag tror han tycker det är skönt att få ett annat jobb ibland utan att jag sitter på.

Håller på att lära mig filma med mobilen. Blir ganska bra men filerna blir i Quicktime format o jag kan inte lägga dem i Moviemaker för att göra dem lämpliga för bloggformat. Någon som har ett tips?

onsdag 14 december 2011

Lite segt idag
Idag var det lite segt. Disco hade lite svårt att få igång motorerna bak. Han var ju så himla fin förra gången jag tränade, så jag hade det i minnet. Försökte med flytta undan baken o massa övergångar, men fick aldrig någon riktigt bra känsla.
Måste ändå säga att vissa saker var bra, tex längningar o öppnor. Sluta gick bra i h varv. Förvända galoppen kändes ok. Så jag ska inte klaga, bara jobba vidare...

De 2 nedre bilderna är på Discos kompis Nicke. Han är en travare o en väldigt trevlig häst.