fredag 22 juni 2012

Midsommar i ridhuset


Man kan fira midsommar på många sätt... Min började bra med Janneträning på Hoga. 
Vi bestämde att jag skulle rida fram o sedan skulle Janne hoppa upp o känna lite på Disco. Janne har inte ridit honom på flera månader, så det var dags nu. Kul att stå på marken o kolla. Efter att ha känt på Disco i skritt o fått honom att korta steget o samla lite gick han över till trav. Ganska snart började Disco jobba på o lätta upp fram. Man ser ganska tydligt när han kommer rätt för han blir lättare i framdelen o får bättre trav. En riktigt fin travökning blev det dessutom. Bästa jag sett han gjort! Men man märker att det går inte att begära långa stunder med fronten uppe för det orkar han inte. 
Galoppen blev också fin, speciellt h. Janne tyckte det var stor skillnad sedan han red förra gången. Bra!

Nu var det min tur. Höll på en stund för att hitta rätt läge där han jobbar på utan att sänka ryggen eller springa iväg bort från arbetet. Blev ganska ok. Även galoppen var rätt så ok, men när jag hittade takten i traven var det där (h varv) som jag fick bäst känsla.

Sedan var det hemfärd o han stod helt still, härligt!!! Skynda hem för att få allt klart till våra festligheter med gäster på sillunch i trädgården. Vi hade tur, inget regn så länge vi åt. Härligt! Välkomstdrink var jordgubbsvin, sött o gott men viktigt att det är ordentligt kylt!
Jordgubbstårtan åt vi inne för molnen började komma o var oroväckande mörka.

Vilken härlig midsommarafton med träning, gäster, god mat o dryck!   

onsdag 20 juni 2012

Sandra rider Disco, semestern närmar sig. Sillsallad.

Stafette. Foto: Birgitta Brorsson

Eftersom jag ska på semester efter midsommar så blir det Sandra som får ta hand om guldklimpen ett tag. Cobben rids ju inte så det passar bra. Disco behöver röra på sig för att må bra o hans patellahakning är bättre så länge han är igång, så jag är väldigt tacksam att Sandra hjälper mig.

Igår red Sandra o jag hjälpte lite. Cobben o Disco är helt olika, så det är förstås ovant med ny häst. Framridningen gick i överilat tempo, så där fick vi lugna ner det hela. Fria skritten gick för segt så där fick hon hålla igång bättre. Disco ville gå bakom hand till att börja med innan vi fick fram nosen.
Men detta fick vi snabbt ordning på o sedan såg det väldigt bra ut. Han gjorde fina övergångar o jobbade på fint i både trav o galopp. När Sandra jobbar i galoppen med samling behöver hon sitta upp o bli starkare i sitsen. Men både jag o Sandra var jättenöjda o ev blir det en Pernillaträning hon kan vara med på. Janne har också lovat att komma hit o rida Disco någon dag. 


Nu närmar sig Midsommar. Hoppas på fint väder.
Här kommer ett gott recept på sillsallad:

Sillsallad till Midsommar ca 4 pers
2 ägg1 burk matjessill
1 liten rödlök
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
hackad dill
½ burk ishavsrom
citronpeppar
Till garnering: 1 ägg + dill

Hårdkoka äggen. Skala o hacka dem. Låt sillen rinna av. Skär den i bitar. Hacka löken.
Blanda gräddfil + majonnäs. Ha i ägg, sill, lök, rom, dill o lite peppar.
Garnera med ett ägg o lite dill.
Klart!Det underbara fotot på Stafette har jag "snott" från Birgitta Brorssons facebooksida.
http://www.facebook.com/birgitta.brorson

söndag 17 juni 2012

Uppförsbacke, lightvariant


Idag tittade Janne på mig när jag red. Hade förklarat o visat hur jag tränat för Pernilla. Han tycker också det är dags att Disco kommer mer i uppförsbacke. Man får kräva lite åt gången men ha tänket hela tiden. 
Janne pinade mig i skritten, där är det absolut svårast både för mig o Disco. Får bära fram honom... men när han kommer rätt där o blir kvick i benen blir det mkt lättare i traven. Naturligtvis är det lika mkt en träning av mig som av hästen. Jag behöver också bli kvickare o aktivare i rätt moment o sätta i sittbenen.
Tyckte att Disco gjorde det ganska bra när vi var på volten o Janne var nöjd med förändringen.

Ut på spåret o träna några linjer ur LA:4. Då skulle jag ha kvar tänket med manken upp. Travlängningarna blev ett snäpp bättre o likaså mellangaloppen! Gjorde det lättare för honom när fronten var uppe. I ökade galoppen orkade han inte ännu, så den blev vinglig o på bogarna. Där får han stärkas efter hand.
Naturligtvis fastnade vi i skänkelvikningarna igen. Fick iaf till en som var bra.
Har svårt att hinna få ihop honom snabbt efter ökad skritt o fatta galopp. Det behöver jag träna mer i båda varv. Likaså när han kommer i förvänd galopp i h varv o vid övergången till trav, då krånglar h-ställningen o han lägger huvudet på sned o gapar.

Bra pass. Jag är jättenöjd med Disco, han tar arbetet väldigt fint. Detta är inget jag kan fuska mig igenom, mao vi är vid ett nytt trappsteg som skall besegras...(Hur många djävla trappsteg finns det egentligen) Men kanske är detta ett embryo till schwung i traven??