lördag 12 mars 2011

Cobben skötte sig bra!


Cobben var ju på programridning på Heda Ridklubb igår. Efter en promenad på cykelbanor osv i över 1 tim kom Sandra o Cobben dit. Det var mkt trafik, men trots att Cobben var ensam hade det gått bra. (Jag hade aldrig vågat).
Han var ju iaf ordentligt framskrittad. Domare var den duktiga domaren Monica Bergström. Det var ganska liten yta att rida fram på, så det var svårt för Cobben som behöver svängrum för att få plats. Första klassen var LC:2 o nästa var LB:1.
Så här skriver Sandra:

64,64% i LC:2 Inga större missar. 6or och 7or på allt utom fri skritt (8), mellantrav (5) och sista uppridningen (5). 62,76% i LB:1 Galopp i en serpentin samt skyggade i skritten. 6or och 7or på allt utom en serpentin (4), en uppridning (5) samt en galoppsträcka (5). Mål för tävlingen: i båda programmen vill jag få minst 6a på uppridningarna. fick 7a två gånger i går och 5a två gånger, får hålla bättre koll på honom så han inte blir sned. Ingen galopp i serpentinen. 6a på mellantranven (fick 5a en gång och 6a en gång) han kan men det är svårt när han står emot lite.

Tycker det var jättebra gjort o väldigt bra träning inför kommande tävling då det blir samma procedur. Nu blir det ett par dagars vila för Cobben innan det blir träning igen.
Kan tänka mig att båda var slaka när de kom hem...

Idag var jag ute i skogen o klättrade. Men det var inte alls lätt. Stora partier med svallis så jag fick hoppa av o leda Disco. Undrar om han kommer att tappa sin fina kondition som han hade när jag körde hem honom från Smedberg? Min ridbana är täckt av is så om jag ska kunna trava o galoppera måste jag köra till ridhus. Kanske gör det inget att han får ta det lite lugnare en period, han har ju ändå gått ganska mkt då vi hade ridhuset.

fredag 11 mars 2011

Massage!




Disco har fått en present av mig. En timmes massage! Det var första gången han blev masserad. Marit Solesvik som för många år köpte häst (Ringo) av mig var här. Hon är seriös o har lång erfarenhet.
Eftersom det var första gången började hon med att fråga hur han fungerar i ridningen, ev problem osv. Sedan masserade hon igenom hela honom från topp till tå. Han brydde sig inte speciellt mkt, stod mest o gnagde på mig.
Marit tyckte att han generellt sett var mjuk i musklerna o ganska liksidig. Hittade inget så där uppseendeväckande som tur var. Men ett par småsaker observerades. En spänd liten muskel på h sida halsen. När hon masserade där blev det varmt.
jag berättade om hans patellahakning o hon kunde märka lite grann av det, en muskel som ofta visar sig hos patellahästar, men hon tyckte inte det var anmärkningsvärt.
Övrigt som hon skrev i protokollet var att han var lite fast vid bogbladet på v sida. Detta troligen efter hovbölden. Han är lite "tom" bakom sadeln, där behöver han få mer muskler. Tips att galoppera ute i lite högre tempo.
Marit rekommenderade mig att stretcha frambenen efter jag ridit. Först lyfta fram benet vinklat o sedan hålla i hoven o sträcka framåt o lite uppåt.

Ska låta henne känna på honom efter 1-2 mån, så får vi se om hon märker ngn skillnad.
Passade på att fråga om synpunker på fårskinnspadd/vojlock samt Back-on-track produkter. Hon tycker att båda är bra och funkar. Kul med synpunkter från seriösa människor som har erfarenhet.

Idag skall han vila pga massagen o i morgon ska han ta det lugnt o ridas ut. De kan få träningsvärk efter en sån här lite grundligare genomgång.

Idag ska Sandra GÅ med Cobben till en klubb som har programridning idag o senare i mars en dressyrtävling. Det är flera km dit men Sandra vågar inte köra honom, även om jag tror att det hade gått bra. Håller tummarna för att allt fungerar o att han gör ett bra program. Får man över 55% kan man köpa en clear roundrosett. Hon ska rida LC:2 och LB:1. Spännande!

torsdag 10 mars 2011

Böcker







Har hört på massor av böcker när jag åkt så mkt på vägarna det sista. Här kommer 6 st av dem. Ganska bra allihop, men tycker nog bäst om Aino Trosells Se dem inte i ögonen.

DÖDEN SKA DU TÅLA av Karin Fossum
Psykologisk Thriller. En roman med kommissarie Sejer. En liten ort plågas av massa konstiga händelser. Tex hittar en mamma sitt barn med massor av blod i sin barnvagn. Mamman tror förstås att barnet är skadat, men det är inte barnets blod. Underliga saker inträffar.
Ganska bra, men jag har läst bättre böcker av Karin Fossum.

DEN ONDA VILJAN av Karin Fossum
Kriminalroman. Även denna med kommissarie Sejer.
Det inträffar ett underligt självmord, men senare dyker ett nytt fall upp o man förstår att det inte var ett självmord. Man får följa 3 män som är helt olika men ändå vänner.
Lite knepig o ovanlig, men ganska bra.

HON SOM TITTADE IN av Karin Wahlberg
Deckare.Kommissarie Claes Claesson ska bli pappa för första gången trots att han börjar bli till åren. Men det händer saker på hans jobb som han måste ta itu med. En läkare blir påkörd o dör när han åker skidor. Ett självmord eller mord? Det visar sig att läkaren blivit mobbad av sina kollergor. Ännu en person dör o en härva nystas upp.
Denna boken gillade jag. Spännande o fängslande med många intriger.

MAISIE DOBBS av Jacqueline Winspear
Utspelar sin i London på 30-talet. Maisie är privatspanare o löser fall som inte polisen klarar av. Under kriget arbetade hon som sjuksjöterska o blev förälskad i en man som sedan försvann. Hon besöker ett hem för krigsskadade, men upptäcker att allt inte står rätt till.
Bra bok! Lite annorlunda, läsvärd bok om en duktig kvinna.

SE DEM INTE I ÖGONEN av Aino Trosell
Spänningsroman. Utspelar sig på Högfjällshotellet i Sälen. En man blir skjuten på en kongress. En kvinna har tagit jobb som städerska där men får allt mer o mer ansvar o blir involverad i händelserna. Konferensen fortsätter trots allt.
Jättebra! Bra skriven, men vill bara läsa mera! Rekomenderas varmt!

HJÄRTATS MÖRKER av Jonas Moström
Deckare. En död kvinna hittas av några barn som leker i skogen. kvinnan har blivit stryp o det ser ut som ett sexmord. Kommissarie Johan Axberg vid Sundsvallspolisen försöker lösa fallet.
Ganska bra o läsvärd. Inte så mycket mer att säga om den.