fredag 18 maj 2012

Cobben hemma! (Men halt)


Disco longeras

Igår fick vi hem Cobben o Sandra. Men Sandra ska tillbaka ett litet tag innan hennes studietid är över. Tänk att hon varit i Linköping i 5 år, vad fort tiden går. Cobben fick åka lastbil som vanligt. Han har det bra han. När han kom hem gick han direkt in i stallet precis som om han aldrig varit borta. Disco o Nicke blev glada att se honom.


Men det var lite komplicerat med Cobben. Efter tävlingen har han inte varit helt ok i vf. Bara lite o svårt att se, men Sandra har märkt att något inte är som det ska. Hon bokade tid på klinik o de fann en hovledsinflammation. Troligen uppkommit pga någon vrickning + att den framhoven är lite annorlunda mot den andra. Tråkigt. Men han kommer att bli helt återställd. Nu får han vila ett par veckor o sedan besök på klinik igen. Väldigt synd nu när han var så fin o allt gått så bra. Men man får förstås vara nöjd att han kan bli bra igen.
 

måndag 14 maj 2012

Krånglig högersida


Äntligen! Solsken, vad man längtar...

Janne hjälpte mig lite idag. 
Hela passet fick jag passa h-sidan. Disco gick emot riktigt ordentligt o gapade! Då gjorde jag det man INTE får göra, jag drog tillbaka... Vad hjälper det? Absolut ingenting... Tvärt om. Minns en gång Jan Schöneman sa till mig att jag skulle fundera över om mina händer är starkare än hästens bakben. Naturligtvis ingen idé att använda händerna, utan i stället driva för att få hästen att jobba bakifrån i stället. Så jag vet, men ibland gör man ändå fel dessvärre.
Janne har lösningar på det mesta, så även detta. Vi gick in på volten o jag fick hitta ställningen i nacken o sedan växla mellan rak, utåtställd o inåtställd. Vilken underbar galopp det blev. Samlad med energi. Ah, satt o njöt. Tänk den dan man kan rida honom så mer än korta sekvenser! Gäller att han orkar o att jag gör rätt.

Trav. Jag gjorde några längningar. De var inte så bra idag o jag satt inte bra. Fick testa att lägga ner handen lite, då blev det något bättre. Skänkelvikning för h skänkel var katastrof, (h-sidan spökade) bättre för v. Måste tänka på att inte tappa farten utan rida på framåt.
Galopp. Längningar tycker han är jobbigt, men de han gjorde idag var ungefär så mkt han orkar för tillfället. Upptagen var också ganska ok. Samlad galopp med 10m volt, jag red som en kratta:( Måste ha honom mer på yttertygeln o inte dra bak mina händer utan ha dem framme o känna o lätta. 
Vände rätt upp i trav, halt vid L, ryggade 4 steg, fram i v galopp. Ganska ok. Skönt att han är rak på medellinjen.


Usch, jag red inte bra idag, inte konstigt att Disco kärvar. Tur iaf att galoppen på volten blev så bra tillslut med hjälp av Jannes instruktioner.

söndag 13 maj 2012

Träning o tillbaka till vardagenFoto: Sofia Björk

Jaha, så var det vips vardag igen. Långa dagar med jobb o sedan rida o fixa i stallet. Rida i ösregn... Disco har fått ta det lugnt i veckan efter tävlingen o gått promenader o korta pass.

Så idag när det var Pernillaträning kände man sig lite ringrostig. (Blir man fort). Men bra att komma igång igen. Fick ett jättebra pass idag. Nyttigt för både mig o Disco.

Vi började med traven. Red på volten med övergångar till skritt. Krav på att han börjar kröka bakbenen mer o mer efter hand. Nosen framme så han inte fäller in den. Om han inte "niger" när jag ska bryta av från trav ska jag rida fram igen o aktivera. Ska tänka nästan "tramp" för att få honom att sätta under sig. Gick rätt så bra till slut. Då fick jag gå ut på 4-kanten. Skänkelvikning, P tyckte den var ok. Öppna med böjning i bålen längs långsidan. Gick ganska bra det med. Han kändes jättefin o sög på bettet med nosen framme.

Galopp. Måste ha en aktiv skritt innan fattning. Han får inte ducka för djupt ner, då måste jag ta upp honom. Han kom tillbaka väldigt bra, men tappade lite formen när han gick fram igen, det måste jag träna på. Han ska vara "på bakbenen" även när han går fram. Förvänd galopp på volten. Bra balans. Nu kan jag minska även i förvänd! Fick rida lite linjer ur LA:4 galoppen. 10m volt o sedan vända över banan o ut i förvänd. När jag bröt av till trav ramlade han ner på bogarna, det får han INTE göra, där måste jag verkligen rida. 
Trots att jag inte tränat så mkt sedan förra gången kändes han starkare o vi var väldigt nöjda med honom. Han var fin idag!