onsdag 12 maj 2010

Problem med transport. Hjälp! (film)


Har ett jobbigt problem. Disco "rumlar" o sparkar ibland oroväckande mycket i transporten. Fruktansvärt obehagligt. Oftast står han snällt på vägen till träning / tävling, men för ett herrans liv på väg hem.

Om jag bara kunde förstå varför han bråkar. Idag var jag o tränade på Hoga o när jag åkte hem satte han igång att bråka efter ca 15 min körning. Hela transporten gungar o jag måste köra i ca 50 km/h för att inte åka av vägen... Stannade flera gånger o var ute o pratade med honom. Då är han stressad o äter ej. Krafsar o vränger sig fram o tillbaka. När han är så här är vi en trafikfara.

Han har ju åkt så mkt ända sen han var liten, så det har ju inte med åkvana att göra. Som ni kan se på filmen är han ju inte alls stressad när jag lastar på/av.
Detta är verkligen ett problem som jag inte vet hur jag tar mig ur. Efter det som hände Cobben VET jag ATT det kan hända hemska saker. Får bara inte hända något! Samtidigt måste jag ju kunna ta mig till träningar osv. Någon som har ett råd????

Transporten är en nästan ny boggie.

Detta har jag testat:
Kort resp. längre grimskaft, binda på olika sätt.
Åka smalt-normalt-brett
Ändra bomhöjd
Mat - inte mat
Ventilation - inte ventilation
Täcka för fönstren
Jag kör alltid försiktigt, men har testat att bromsa lite när han sparkar
Halsrem
Huva med bomull i öronen

På fotot har jag tagit av täcket, han brukar ha täcke på sig.




måndag 10 maj 2010

Nya regler för Medelsvår dressyr nästa år.


Från och med nästa år gäller att ett ekipage som vill starta i Medelsvår B-klasser på regional tävling ska ha uppnått minst 62 procent i Medelsvår C:1 (nuvarande LA:6) eller Medelsvår C:2 (tidigare LA:5) vid två tillfällen.
För att få starta på nationell tävling gäller ett kvalificerande resultat på 62 procent i Medelsvår C-klass på regional tävling.

Det program som idag kallas LA:6 kommer 2011 att döpas om till Msv C:1, precis som att LA:5 i år döptes om till Msv C:2.
Kvalen kan göras under föregående och innevarande år, vilket innebär att man kan kvala till att rida Medelsvår B 2011 redan i år, genom LA:6 eller Msv C:2.

Källa: Svenska Ridsportförbundet


söndag 9 maj 2010

Stefanträning!


Har ridit för Stefan Jansson o är totalt slut... JAG fick verkligen jobba! Det var ett väldigt bra pass. Fick massor med mig att träna på.

Började med övergångar skritt-trav. Skritten var engagerad, rörlig o fin. Aktiv trav på volten. När han jobbar på bra i den traven ska jag börja stämma av lite så att han får lite mer schwung utan att tappa engagemang, i så fall måste jag rida på fram igen. MÅSTE passa honom i traven, speciellt v varv att han inte går bakom lod. Jag får ta fram handen o resa upp huvudet på honom. I h varv är han bättre i nacken, men blir ibland för låg. Lägger ibland också huvudet på sned. Då ska jag resa upp innerhanden så att öronen kommer i samma nivå.
Öppnor längs långsidan: Jag måste stötta upp mer på ytter tygel. Ej tvära mer än att han kan behålla flytet. Måste sitta rätt över hästen. Blev mkt bättre när jag tvärade mindre.

Galopp. Fattningarna är väldigt bra. Likaså när han går fram i galoppen. Fin energi. När jag tar tillbaka måste han vara "trummig" o jobba på annars ska jag rida fram igen. Fick träna på avbrott till skritt (stötestenen). JAG måste RIDA. Kan inte låta hästen göra som han behagar... Måste ställa större krav på Disco att han lyssnar o jag MÅSTE understödja honom med fast sits.
Stefan testade en annan variant som var en bra övning för mig. Från galopp minska o sen avbrott till trav. Upp med manken, jobba i traven från första steget. Minska traven o skritt MED MANKEN UPPE. Han får INTE dyka ner (jag låter honom göra det). Bakbenen måste va med. (Vid det här laget var jag svimfärdig).

Nu trodde jag vi var klara men då säger Stefan att vi ska testa några travökningar. Ännu en grej som inte funkar o det nosar Stefan snabbt rätt på. Går inte att gömma något inte... Nåja, det är väl därför jag rider o betalar massa pengar(?)
Fick börja längs långsidan i lättridning. Gick hyfsat. Då testar vi att sitta ner. Oj oj. Stackars Disco, jag studsar o hoppar som en trasdocka, tappar stigbyglar... Hade blivit 0 poäng på tävling, men publiken fick lite kul att se på i alla fall hi, hi. För varje långsida som gick förflyttade sig min inälvor högre o högre upp. Om inte Stefan hade sagt att jag skulle rida lätt hade jag väl fått stanna o kräkas... Kontentan av dessa ökningar: om hästen ska kunna öka måste jag sitta med i rörelsen, gunga med framåt, inte störa. Enkelt va?

Nu fick jag lägga ner Disco o trava av honom. Konstigt nog var inte Disco så allra värst trött. Han undrade nog varför jag raglade bredvid honom med benen som gelé när jag ledde honom efteråt....

Är jättenöjd för all hjälp, hoppas Stefan kommer snart igen, han är verkligen super! Nu får stackars Janne kämpa med oss ett tag igen:)