lördag 4 september 2010

Janneträning




Har inte gått så bra när jag tränat själv denna veckan. När jag red igår trodde han att jag ville få honom att byta galopp så då började han bocka. Det gick inte att rida en meter utan bock. Tröttsamt. Jag försökte få honom att tänka på annat, så jag skrittade en stund o red sedan lätt i traven. Galopperade ett par varv efter det utan bock, men då var han väldigt spänd. Inte bra!

Som tur var kunde Janne hjälpa mig idag i ridhuset. Disco hade inga planer alls på att bocka, tack o lov! Red först på volten i trav med kvicka övergångar. Måste tänka på att hålla honom rak i v varv o att inte nacken blir för kort. Galopp på volten, måste tvinga honom att fatta i rund form så att han inte dippar upp med huvudet.
Ökningar snett igenom i trav gick BRA!!!! Han gillar att vara i ridhus där det är mjukt, så vi nöjde oss efter 2 helt ok ökningar.
Skänkelvikning som i LA:1 (typ halvt igenom) gick bra det med. Jag måste rida på ordentligt innan, vända upp, halvhalt o åt sidan, tänka rida på framåt. I v varv får jag ha honom ganska rak när jag vänder upp o sedan vrida om högerhanden så han inte bara kör ut bogen.
Galoppökning längs långsidan. Jag måste passa så han inte tar in bakdelen, han kunde kanske ha tagit i lite mer, men hyfsat.
Jag är jättenöjd med honom, han var mjuk o fin, lydig o uppmärksam, så vi avslutade passet o han fick trava av sig i lägre form under lättridning.
Sådana här dagar ska man lägga på minnet....
(Att det blev bonk i transporten hem har jag glömt...)

Anonyma citat:
Om jag älskar tills det gör ont, så finns det ingen smärta längre, bara kärlek.

onsdag 1 september 2010

Augusti







Anonyma citat:
Det finns ingen så fattig att han inte kan hjälpa och ingen så rik att han inte behöver hjälp.

Augusti har varit en härlig månad. Elaka flygfän försvann o ersattes av vanliga flugor. Äntligen kunde vi ta av hästarna deras flugtäcken. Vädret tyvärr lite ostadigt, men vi klarade oss nog ändå ganska bra här. Hästarna har gått ute hela aug.

Disco tävlade på 3 tävlingar med fina poäng o var placerad på samtliga. Äntligen började all träning ge resultat. Är så himla glad att Disco presterat så bra.

En dag förra veckan fick vi underbar chokladtårta av Sofie. ("Någon" hade råkat ramla av) Tack Sofie! Samma dag hade Tommy köpt rosor till mig, bara sådär, helt utan anledning. Tänk vad glad man kan bli en helt vanlig torsdag!

Sandra som är jätteduktig på att rita gjorde en jättefin boxskylt till Disco. Tack Sandra!
Vi har ju firat Janne också som fyllde jämt. Blev en fin dag med gott att äta o dricka.

Sofie o Sandra målade färdigt i stallet, blev jättefint. Vår bruna lackfärg säljs inte längre, men som tur var köpte jag på mig ett par hinkar förra året.

Smolket i glädjebägaren har varit Cobben. Han har inte ridits på hela månaden pga sina hovar. Djupa mittstrålfåror som orsakar hälta. Känns så himla orättvist att Sandra ska drabbas av olycka igen. Hon har ju nästan inte kunnat rida på hela sommaren. Det är nu 1 år sedan vi köpte denna jättefina häst o hoppades på att NU ska äntligen Sandra kunna rida, träna o tävla. I stället blev det transportskada o Cobben fick vila hela hösten. Sen kom vargavintern då vi inte kunde rida så mkt. Blev lite träningar på våren innan hältan började. Så synd.
Idag var hovis här o skodde. Han gav oss fortsatt råd med daglig jodopax o tjära (+Kopparsulfat) i Cobbens hovar, men tyckte det verkade bättre i alla fall.
Sandra har nu börjat skolan o jag har hand om Cobben. Även Nicke också förresten, Sofie gör praktik på travstall i Halmstad i 2v.

Disco hade ju en liten hovböld som snabbt läkte som tur var.

Nu är det höst!

tisdag 31 augusti 2010

Böcker




Hört på 3 böcker. Helt olika varann. En av dem har etsat sig fast i mitt minne. En var kass, en helt ok.

DÖDENS PLATS av Stephen Booth.
Deckare. Allt handlar om döden. Hemska beskrivningar av döda kroppar. Gillade den INTE.

FÖRFÖLJD av Catharina Ingelman-Sundberg.
Handlar om en stark handelskvinna, Anne, som levde på 1300-talet i Stockholm. Hon blir förföljd o trakasserad av rövare (vitaliebröder) som vill åt hennes tillgångar. Dessa sjörövare styr Stockholm o hindrar skepp med förnödenheter så det är väldigt fattigt.
Anne har ett barn från tidigare äktenskap där maken dör. Hon blir med barn igen, nu med sitt livs kärlek som dock redan är gift. Flyr till Lübeck där hon arbetar ett tag. Hennes älskade söker upp henne. Han planerar ett uppror mot Vitaliebröderna i Stockholm.
Gillar denna boken. Intressant o trevlig att läsa!

DE FATTIGA I LODZ av Steve Sem-Sandberg.
Författaren fick Augustpriset 2009.
Detta var en tjock bok som tog tid att komma igenom. Skildrar ett judiskt getto i Polen under andra världskriget när judeförföljelse o förintelsen börjar. Man får följa dem i gettot i deras vardag, hur svårt de har o hur ohyggligt hemskt det blir undan för undan då det kommer soldater o hämtar folk som de själva måste välja ut till en säker död i något fångläger. Slutet är absolut inte lyckligt.
Jag tänker ofta på denna boken o den berörde mig djupt. Alla borde läsa den!

söndag 29 augusti 2010

Filmer från Ljungskiletävlingen





Sandra var snäll o åkte med, så det blev filmat i båda klasserna.
Efter jag ridit klart kom 2 ponnyer med ryttare. DÅ lade Disco svansen på ryggen o började med sin dans. Suck. Precis som om han aldrig sett sådana förut. Han fräste o gick passage, så jag fick gå in i ridhuset o gömma mig...

LB:1 __________________________LA:1

Poängrekord!






Igår tävlade vi i Ljungskile. Var lite sorgligt för just denna tävlingen hade vi bestämt att Cobben skulle va med på, hade passat honom fint. Men det blev ju inga tävlingar i sommar för honom, så Disco fick starta i stället.
Ljungskile är en jättetrevlig plats att tävla på. Allt fungerar perfekt. Bra service till ryttarna. Massor av starter. Kul.

Vädret var lite si o så. Omväxlande regn, hällregn, hagel, åska o sol... Stackars de som red när det haglade o åskade... Jag hade tur för det slutade regna när jag red första klassen, blev bara lite våt. I andra klassen sken solen! Hade sån himla tur att jag fick hyra en box, det är SÅ lyxigt att slippa gå o trasa runt med en häst en hel dag. (Vill helst inte ställa honom i transporten).

LB:1
Över 30 starter. Framridning i ridhuset. Domare: Marianne Höglind. Första gången jag red för henne. Vi fick bra o rättvis kritik. Disco kändes fin. När jag red ut strax före start blev han jättespänd o skyggade för allt... Det var flygande start så man fick rida runt staketet på utsidan. Tvärnit hela tiden, allt var livsfarligt helt plötsligt. Inte likt Disco. Jag bråkade inte med honom, utan red ner till ingången o travade runt där på en volt tills jag fick startsignal.
Han var inte lika spänd på banan som tur var, men han hade koncentrationen på diverse ting utanför banan. Ridkänslan var inte på topp. Men han är ju lydig o vi maskerade det väl till viss del för vi vann klassen med 68,97%. Jättekul! Fick ett par bra överdragsbyxor från Mountain Horse.

LA:1. 15 starter. Domare: Camilla Berglund. Det var flera timmar mellan klasserna så Disco fick mat o vi fikade vi med. Eftersom han var så pass bra på framridningen tidigare red jag inte så länge innan LA. Nu var han ännu bättre o det kändes fint. Svarade på gas o broms o sidvärts. Han hade slappnat av o stirrade inte så på allt runt i kring när han kom ut. Skönt! Hade mycket bättre ridkänsla i LA. Jag var nöjd med allt utom skänkelvikningen. Tänkte när jag red ut att om jag så kommer sist är jag supernöjd med honom!
Höll på att ramla baklänges när jag fick protokollet. POÄNGREKORD!!! VÅR FÖRSTA 9:a! Så himla kul. Det blev 75,26% o en 3:e plats! Fick en paket gröna ridlindor. Min underbara pålle! Om jag ska va ärlig kan jag ju säga att hon låg högt i sin bedömning, men det gäller att vara glad när det går bra, så nu ska jag njuta ett tag över att jag har en så fin (o frisk) häst.