torsdag 22 oktober 2009

Janneträning


Första gången jag skulle köra häst efter olyckan. Tommy hade lagat transporten provisoriskt så att det gick att köra utan risk. Den skall lämnas in i Kungälv o det kommer att kosta ca 10 000 kr att laga. (Suck). Var nervöst, även om det bara var Disco som skulle åka. Man kan inte låta bli att tänka på det som hänt. Disco gick snällt på o stod still hela vägen till Hoga o åt upp varenda höstrå. Tack o lov, för på hemvägen ville han inte stå still. Han gungar fram o tillbaka o trampar så det kränger, obehagligt. Höt hade han inte rört. Fattar inte varför han beter sig så olika.
Cobbens ben är något bättre. Svullnaden över skenbenet har minskat, men runt hasen är det väldigt svullet. Det varar o rinner mycket ur såret o det har spruckit upp lite där han sydde. Vi tvättar o spolar noga morgon o kväll. Cobben är helt fantastisk o står som ett ljus. Lös i boxen. Han måste lita på oss. Hade INTE varit lätt om han sparkat. Det verkar inte som om han haltar, men han är förstås stel pga att det är tjockt.

Träningen med Disco gick super. Han kändes fin hela vägen. Anna Blomgren-sitsen var det väl lite si o så med, men Disco var pigg o glad. Fick göra några snett igenom skänkelvik i skritt. Ok. Trav o galopp på volten ok. Fick sen galoppera längs 4-kanten innanför spåret, bryta av till skritt några steg, fatta förvänd osv. Han gjorde fina raka fattningar åt båda hållen, men avbrotten från galopp till skritt orkar han inte riktigt ännu. Blir för många travsteg innan han skrittar. Fick sen gå in på volten o träna fattning o avbrott till skritt, lite lättare. Han blev väldigt fin o ärtig efter detta, så vi slutade. Jättekul.

måndag 19 oktober 2009

Veckoschema Disco o Cobben v. 42 + Janneträning





Denna veckan har varit både ledsam o rolig. Ledsam för att Cobben skadat sig o kul när vi åkte till Flyinge. Tvära kast.
Vi hann också med en hummerfest. Så gott!

Mån: Disco vilade. Veterinären här o kollade Cobben igen. Fick Hippotrimsulfa o Fenylbutazon.

Tis: Disco gick ett dressyrpass på ridbanan, lite bakdelsvänd, övergångar, fattningar. Gick bra!

Ons: Konditionsträning på åkern.

Tors: Disco vilar, jag är på Flyinge

Fre:
Disco vilar, jag är på Flyinge

Lör:
Disco vilar, jag är på Flyinge

Sön: Janneträning på min ridbana. Väldigt ridsugen efter att ha suttit på läktaren i 3 dgr o sett andra rida. Inspirerad av Anna Blomgrens (testryttare) sits. Så vill jag också sitta... Disco kändes väldigt fin o jag fick ta tillbaka i både trav o galopp utan att ta i tyglarna, han ska va självbärig. Blev jättefin o jobbade på som bara den. Underbar känsla! Han har vilat sig i form...
Cobbens ben var lite bättre o han var inte halt när Sandra sprang med honom. Skönt.

söndag 18 oktober 2009

Swede Horse på Flyinge




Nyss hemkommen från underbara dagar på Flyinge o avelschampionatet med 3-6 åringar. Det är verkligen helt underbart att kunna vara där i några dagar o bara titta på dessa fina hästar. Det går dressyr o hoppning parallellt, men vi tittade mest på dressyren. Hästarna som deltar har kvalat dit på tävlingar o visningar, så alla hästar som kommer dit är av mycket god klass. Det som gjorde mig glad vara att i princip alla hästar var blanka o fina, välmusklade, fina i hullet o väl ridna.

En glad överraskning var att Discos mormor GIDRA (Gibraltar-Lansiär) fick ELIT o uppf fick ta emot pris då alla uppfödare till ELIT-ston fick sina utmärkelser.

När vi kom ner första dagen var det 4-åringar. De fick komma in 3 och 3 o reds enligt domarnas instruktioner. De fick visa alla gångarter o skulle kunna både korta o länga sig, arbeta bakifrån, slappna av över ryggen o bära upp sin ryttare i balans, vara fina i munnen o vara påverkbara o samarbetsvilliga. Låter enkelt, men oj så svårt. Den som fick bäst poäng av de 50 startande var en underbar hingt, lite mindre i modellen som hette Maserati (Metall-Tip Top). Olof Axelsson red Han fick dagens enda 9 på skritten.


Fredagen inleddes med semifinal för 5-åringarna. De red ett speciellt program för 5-åringar då gångarter, samarbetsvilja o allmänt intryck bedömdes. De flesta gjorde mkt bra ifrån sig. Domarna tittade på längningar, hur de kom tillbaka, bakbensaktivitet, elsticitet, mjukhet o hur de var i munnen o utvecklingsbarhet. Enkla bytet o ryggningen blev ganska avslöjade. Vann gjorde ett lydigt o mjukt sto med fina gångarter, Medea (Master-Chapman) med Anna Svanberg i sadeln.
Kul att se att Disco faktiskt inte ligger så jättelångt efter i sin utbildning.

Efter 5-åringarna var det 3-åringar. De reds utan några större krav i alla gångarter. Helt otroligt att de uppförsde sig så fint de allra flesta. De är ju bara bebisar ännu. Av 36 starter gick 10 st vidare till final.

På lördagen var det final för 6-årigarna. Denna klassen är roligast att titta på. De red som 5-åringarna ett program. Detta var ganska svårt o innehöll flera byten, som blev stötestenen för många. Vann gjorde Paridon Magi (Don Primero-Napoleon) som både var vacker o ridbar.
På eftermiddagen var det final för 4-åringar med testryttare. Kul att se hästarna med andra ryttare. Det var Anna Blomgren från Blue Horsestuteriet o Per Sandgaard som testade hästarna. Jag var verkligen imponerad av Annas ridning. Hon red ALLA hästar mjukt o smidigt med en fantastisk sits. Alla hästar verkade gilla att ha henne på ryggen! Helt underbart att se. Helt klart en förebild.
Vann gjorde Deja (Silvano-Don Schufro) som var välriden o väldigt mjuk. Min favorit var annars 2:an, Santiago (Saigon-Flemmingh), godkänd hingst på Tullstorp.

Oj så mycket intryck man har med sig hem. Alla fina hästar o ritter, storkarna, alla tjusiga hästsaker i stånden, umgänget med mina underbara reskamrater, folk man träffat, bilden av en häst som skadat sig... Ja tusen saker snurrar i huvudet!
Vi passade på att fira Yvonne 50 år på kvällen. KUL! Blev Champagne o restaurangbesök.
Janne höll på att köpa med sig en häst hem. En stor vacker skimmel som hade passat honom perfekt...
Nu ska jag sadla Disco o rida som Anna Blomgren. (skulle bara behöva en smärre fettsugning)

Jag längtar redan till nästa år.