lördag 6 november 2010

Janne red Disco




Idag red Janne Disco. Han har inte ridit Disco på flera månader, så nu var det hög tid. Bra att han känner på honom då o då så jag inte hittar på några olater. Kul att se från marken.

Trav. Janne red en del övergångar, sidvärts o längningar. Såg ungefär ut som det känns när jag rider. Disco behöver bli lite kvickare fram-tillbaka, sätta sig mer på baken vid avsaktningar, flyta på lite mer i skänkelvikningarna o bli starkare i längningarna. Såg att han gärna lägger huvudet lite på sned i h varv fortfarande.

Skritt. Skritten på lång tygel var härlig! Ren, energisk, vägvinnande, bra påskjut o bra ryggverkan. Mellanskritten helt ok, men han tappar engagemanget ibland.

Galopp. Lite krångel i h-galoppen. Han måste ta i mer o jobba genom ryggen till handen. Janne fick jobba en bra stund innan han fick honom fram med sug i tyglarna. Först då går det ju att korta. Disco fick gå fram o komma tillbaka med bibehållen energi o tillslut blev det riktigt bra. När han lägger sig på i min hand får jag inte dra, utan måste driva under bakbenen i stället.
Såg bättre ut i v-galopp. Lite mer luft o lite lättare att komma tillbaka. Men där måste jag passa så att han spårar. Kan gärna putta ut baken lite då jag rider på volten. Viktigt då att jag lättar av i varje språng.

Efter galoppen blev traven väldigt härlig o ryggen jobbade på fint. Disco fick sträcka på halsen o trava ner en stund. Svettig o trött. Var meningen jag skulle rida LA:3, men vi får ta det en annan gång. Bra i alla fall att Janne red o kunde känna hur han känns, o bra för mig att se hur Janne "fixade till" honom!

Anonyma citat:
Man ska akta sig för att ha så många järn i elden så att den slocknar.


måndag 1 november 2010

Janneträning





Red på Hoga o det funkade bra denna gången. Nu kändes Disco mycket bättre igen o jag fick ordning på h-sidan. Tror att det var bra med en ny träning så pass snart.
Det var också kul att träffa Savannah, Karimbas fina 3-åring som Janne red efter det att jag var klar. Hon var jätteduktig o jobbade på fint.

Vi jobbade i trav på volten först. Var ok så det blev ut på spåret o testa några längningar o lite sidvärts diagonalt. Janne tyckte det var ok så vi gick över till att jobba i galopp. Måste rida igång honom i kroppen så att han blir aktiv innan jag börjar ta tillbaka. Han vill ibland självsamla sig. Viktigt med bra kvalité på galoppen i alla moment. När jag tar tillbaka måste jag vara noga med att han behåller rytmen o aktiviteten. (Ingen grisgalopp!!!)
Vi fick göra lite galopp-skrittavbrott på volten. Gick sådär... Både Disco o jag kapsejsar efter avbrottet, där måste jag direkt vara aktiv igen så att han blir beredd på ny fattning.
En ny övning i lite mer samlad trav. Red på en liten volt med fokus på takt, balans o aktivitet. Ofta byte till volt i andra varvet (8-volt). Disco blev väldigt lös o fin o kändes otroligt fin efteråt med en härlig ridkänsla! Avslutade i en riktigt låg form. Härligt!

Ridtips till Sandra o Cobben:
Rid på en stor "ruter" i trav. Led o vänd in framdelen i varje hörn. Rak där emellan. Bogen får inte åka ut. Funkar det bra kan du testa i galopp också!

Anonyma citat: Hon är en sann levnadskonstnär, för hon älskar livet. Sitt eget.