lördag 14 april 2012

Å härliga ridkänsla!


Pernillaträning idag. Eftersom Disco varit lite matt så undrade jag hur det skulle gå idag.

Men! Det gick superbra! Hade fin ridkänsla, en sån där härlig känsla att man skulle kunna be hästen om vad som helst o han skulle göra det. Inte så ofta det inträffar, så det gäller att suga på karamellen...

Pernilla såg redan i skritten att han var aktiv o med på noterna. Avspänd o energisk. Trav på volten med samlande halvhalter. Där vill han gärna stoppa upp för mkt, där gäller det för mig att tänka aktivitet, dvs mer engagemang av bakdelen. Jag får inte dra år mig tyglarna!! För att göra det lättare för mig själv o hästen hade jag lite öppnatanke o det blev jättebra. Kände att jag fick igenom h-ställningen. 

Framdelsvändningar. Svårt. Han segar sig runt om jag inte är på honom. Här tyckte P att jag skulle göra halt så fort han lade sig på yttertygeln. Då blev det lite bättre efter några försök. (Lite som jag fick göra med skänkelvikningen)

Trav på 4-kanten. Då hade han en härlig aktiv trav. Diagonala skänkelvikningar. Gick över förväntan. P var med mig i varje steg med halvhalt o drivning åt sidan. Får inte glömma halvhalter för att balansera upp honom.

Galopp på volten. Bra fattningar o övergångar till skritt. Han är lite kvickare i h galopp, så jag fick tänka kvicka fötter i v galopp innan jag tar tillbaka.

Trav på 4-kanten. Öppna med övergångar till skritt. Gick fint. Hade riktigt bra ridkänsla i båda varven. Han jobbade verkligen på bra.

Förvänd galopp på volten. Fick fatta förvänd från skritt o det gick mkt bättre än förra gången. Skulle samla galoppen innan övergång till skritt  även det gjorde han bra. 

Pernilla var jättenöjd o tyckte han jobbade väldigt bra idag. Så kul. Ska försöka bevara känslan!

torsdag 12 april 2012

Lussans galoppövning nr 3. Rakriktning


Igår var jag i ridhuset o jobbade Disco. Han var lite matt o oengagerad, så idag tänkte jag rida här hemma o träna något annat. Red ut en sväng först. Härligt väder, om än mulet, så skönt att det inte regnade.
Red sedan på banan. Travade o galopperade i lätt sits med fokus FRAMÅT för att få igång honom. Gick hyfsat bra. Jag tänkte att kan jag jobba 8 tim varje dag, så kan han jobba 1 tim utan att knorra...

Ville göra något nytt, så jag testade Lussans galoppövning nr 3. Rakriktning. Öppna. Man rider på 4-kanten i galopp. Rider i en svag öppna (tänker öppna) under ca halva långsidan, sedan rakrikta igen. Man kan gå in i öppna igen om man hinner innan kortsidan om man har en lång bana. Fortsätt genom kortsidan som vanligt o gå in i svag öppna på nästa långsida igen osv. När detta funkar gör man samma sak fast med tempoändringar i öppnan. Något mera fram o något tillbaka. Svårt men nyttigt! Man får ju anpassa efter sin häst o det är viktigt att man inte tvärar för mkt, då har övningen ingen effekt.

Jag måste tänka på att inte tvära för mkt o att få en mjuk ställning i nacken, utan att Disco bara viker halsen. Höll inte på så länge , men fick några fina språng i båda varven. Gick att ändra tempot, men då måste jag verkligen rida.
Efter detta blev Disco väldigt fin i traven o jag red lätt o lät honom komma ner o bli rund. Ska testa denna övningen "på riktigt" när jag är i stora ridhuset, men som alla Lussans övningar är det en genomtänkt o bra övning med syfte att rakrikta hästen o ge den mer bärighet.

tisdag 10 april 2012

Finmaskigt hönät, Slow Feeding


Har inhandlat 2 st finmaskiga hönät. Hade tänkt att ha dem i rasthagen till lunchhöt för att hästarna skulle få lite längre ättid. Näten var ganska dyra, men verkade vara av bra kvalité
Hängde upp dem i hagen till hästarna. Nicke är lite försiktig av sig o Disco är väldigt matglad. Jodå, de undersökte näten o jag hjälpte till genom att dra ut lite hö åt dem. Frid o fröjd.
Kollade till dem senare. Då hade Nicke givit upp hoppet om att få ut hö (för besvärligt) o Disco hade ätit upp höt i båda o dessutom dragit ner dem i gruset...
Jag hade spikat fast en spik som jag böjt till en krok, men det blev för svagt, (de rycker o drar i näten).
Så det gick inte så bra. Min nästa tanke är att sätta fast en ring med karbinkrok i stockväggen inne i boxen hos Disco, så han kan stå med sitt 4-hö o pilla fram till kvällen. Blir att inhandla krokar så att han inte kan riva ner nätet o fastna i det.

http://www.slowfeeding.com/

Fotot från nätbutiken ovan.
 

måndag 9 april 2012

Uppvisning


Disco ska uppträda! Ha, ha inte så allvarligt. Han ska visas i tömkörning av Mia på minimässan på Lysekils Ryttarförenings anläggning, söndag 15 april kl 10.00:
Ready to take off. Inspirationsdag för ryttareEn minimässa med happenings och föreläsningar.
Demo tömkörning
Agronom föreläser om matsmältningssystemet
Sadelutprovare visar
Hästmassör visar övningar att ta med hem
Hästloppis
Kommunicera med din häst
Fler programpunkter kommer!-GRATIS INTRÄDE!


söndag 8 april 2012

Träningsvärk


Red i Lysekil idag för Janne. Det var ju i förrgår som Disco fick jobba med traven o det kändes verkligen i hans kropp idag. Igår gick han i lina. Med facit i hand hade det nog varit bättre att rida honom igår i stället för att longera. Han lade sig i min hand o tyckte det mesta var jobbigt idag. Vilken skillnad från fredag!

Vi ville inte pressa honom idag, utan mest rida ur det stela ur kroppen, blev mkt lättridning med rund häst (som gärna lade sig på bogarna...) Jag måste tänka på att runda honom i h varv så att han inte lägger huvudet på sned. Men faktiskt så fick jag några steg då han var helt loss i h sida. Man känner verkligen skillnad. Var lite försiktig med att pressa honom i taven idag för att slippa "traloppen". Men i skänkelvikningen kom det, det är en svår balans. Han måste ju tvära. Man vill att han ska ta i, men inte så att han börjar försvara sig.

Tydligen hade vi jobbat med saker som han behövde, så man får se det positivt att han hade träningsvärk. Nu ska han få göra lite andra saker ett par dagar, ex rida ut, klättra o cavaletti. Blir nog tömmar någon dag också. Sen är han nog fit for fight igen!