lördag 9 oktober 2010

Janneträning + sallad





Nu är det träning som gäller för Disco. Inga fler tävlingar i år, utan det blir att jobba vidare med att stärka honom.
Red för Janne idag. Disco var lite seg när jag red fram o man kan inte fatta att det var samma häst som i söndags for runt o bockade...

Fick börja med massor av övergångar. Större krav på att svara både fram o tillbaka. Lite skänkelvikning halvt igenom. Någon ökning i trav o galopp. Lite samling i traven som faktiskt gick riktigt bra.
Sedan blev det fokus på galoppen. Jobbade mycket med att ur energisk galopp på volten ta tillbaka så mkt det gick, för att sedan bryta av till skritt. Ny fattning osv. Jobbigt!
Nästa övning var också bra. Stor 8-volt o på öppna delen med rak häst avbrott till skritt o fatta andra galoppen, alltså enkla byten. Gick bra med avbrott från v, svårare från h.
Han blev väldigt trött o jag med!
Skönt att han var "som vanligt" igen. RacerDisco hoppas jag slippa i framtiden....

Denna salladen gjorde jag igår kväll. Snabbt o gott!!!
4 pers
Couscous eller Quinoa
1 tärning grönsaksbuljong
1 rödlök i tunna skivor
1 gul och 1 röd paprika i tärningar
½ gurka i tärningar
2 tomater i skivor
ca 12 svarta oliver utan kärna
fetaost
Kassler eller rökt skinka i tärningar
Dressing: 1 dl olivolja + lite äppelcidervinäger

Koka Couscous/Quinoa med buljongen. Blanda ner alla ingredienserna. Häll över dressingen o blanda försiktigt.

fredag 8 oktober 2010

Besök på Ale Djurklinik



Idag har vi varit på Ale med Disco. Hade beställt tid för att kolla hans bakknän som hakar. Han har hakat så länge jag haft honom, men hade hoppats att det skulle gå över när han växt klart o musklat upp sig.

Vet sa att det inte var så mycket hakning. Kände noggrant. Ingen svullnad. Tittade under rörelse. Då ser man inget. Böjprov alla leder u.a.
Han rekommenderade inte operation, ansåg att det i stället för patellahakning kunde bli andra problem ex artros med stelhet i bakbenen, o det vill jag absolut inte. Enligt vet har hästen inte ont av hakningen, men det känns väl obehagligt skulle jag tro.
Disco har en sådan exteriör baktill med sluttande kors, raka haser, långa kotor o detta tillsammans gör att han behöver längre tid på sig för att muskla upp bakdelen för att bära mer tyngd där. Men eftersom han rör sig korrekt är det ingen fara. Bara fortsätta att stärka, mycket klättring o cavaletti. Försöka ha honom ute så mkt som möjligt o inte ställa av honom några längre perioder.

Blev rekommenderad att köpa Back-on-track skydd att ha bak över natten.
Kliniken hovslagare ansåg också att det fanns en del att göra med skoningen. Man kan prova ringskor bak. Fick också ett medel, Life Data Hoof Disinfectant, att pensla hans framhov med där han haft bölden.

Hans stora överben fram o gallor bak var inget farligt, skönt att slippa oroas för det.
Jag är väldigt nöjd att inte behöva operera måste jag säga.

Vägen dit stod han helt stilla hela resan, men hem var han gräslig. "Hela havet stormar" i 12 mil. Huuuu. Tur att det är motorväg till största delen.

Anonyma citat:
Vilket underbart liv jag haft, jag önskar bara att jag insett det tidigare.


måndag 4 oktober 2010

Debut i LA:2 med en överladdad Disco






Sista tävlingen avklarad. Kongahälla Ridsällskap hade dressyrtävlingar med final för lagtävlingen div II.

Kongahälla var en plats jag inte varit på förut. Låg intill ett bostadsområde så det var miljöträning för Disco på hög nivå. Ungar som sparkade boll, åkte på sparkcyklar, lösa hundar, barnvagnar, joggare med reflexvästar mm. Bra träning, men mina armar blev längre o längre... Sofie var med o hjälpte mig som tur var.

Vädret var allt annat än trevligt. Blåste o regnade nästan hela dagen. Blev en väldigt lång dag med massor av starter, så klockan hann bli nästan 21 innan vi var hemma.

Första klassen var en LA:1. Disco var ok på framridningen som var utomhus. Tävlingen var i ridhuset o det var bra bana. När jag red programmet tyckte jag han svarade lite dåligt på mina halvhalter, fick inte under baken tillräckligt. Men det blev 66% o en 4:e plats av 32 anmälda, så jag var jättenöjd. För utom en stor fin röd rosett fick jag en plakett o en mössa (behövdes) o en reflexväst.

Nästa klass var LA:2 individuellt o lag. När jag hoppade upp o trodde att den stackaren nu var trött fick jag helt fel. Han var heltoppad! Bockade med rejäla brallar varje gång jag fattade galopp. HU. Hängde i knävecken! Försökte på alla vis att få honom lugn, men han ångade på som bara den. Tänkte att det nog går bättre när jag kommer in i ridhuset, men icke. Kunde nästan inte vara när med skänklarna... Oj oj, det hela gick i rasande tempo, inte njutningsfullt direkt... Konstigt nog gjorde han alla moment rätt. Kände mig väldigt besviken, så här har han aldrig uppfört sig förut på tävling (men på framridning). Det blev blygsamma 59,5%. Ändå ganska bra med tanke på hur han kändes.

Laget kom 3:a på denna deltävlingen o det var 2 pris. Eftersom det var final räknades alla deltävlingarna samman o totalt kom vårt Lysekilslag 3:a. Där var 3 pris, så vi fick en prisutdelning med rosetter o plaketter från Ridsportförbundet + ett tennfat med inskription. KUL!

Nu har Disco tävlat färdigt för i år. Blir några dagars vila för honom nu i lugn o ro innan vi åker till Ale o kollar patellan.

(Återkommer med bilder på när Kicki äter upp sina shaps)

Anonyma citat:
Rynkor ska bara visa var ett leende suttit.