lördag 15 januari 2011

Hovbölden + Egypten



Snälla Hovis kom igår och skar i hoven. Fick ut var nästan med en gång. Disco fick jodopaxbandage o i morse hade det spruckit upp i kronranden. Stackars Disco. Han skulle ju få en skön semester han med, i stället fick han ont. Tråkigt. Nu står han inne o jag försöker aktivera honom så gott jag kan. Flyttar honom mellan olika boxar + spiltan, mat ofta, halm, träklampar att gnaga på. Det går bra, men han skulle nog hellre velat vara ute med Nicke. Men han är mycket bättre idag o det är huvudsaken.

Här snöar som bara den. Tar det aldrig slut?
Saknar det härliga vädret i Egypten. O bekymmerslösheten. Skönt att inte behöva tänka på något alls, bara njuta.
Men jag kan inte låta bli att tänka på de fattiga vi såg. 40% av männen är analfabeter o 60% av kvinnorna. Det kostade ca 500 att registrera sitt nyfödda barn. Då fick man gratis skola (ej böcker) o gratis sjukvård. Kruxet är ju att det är mkt pengar för dem, så väldigt många barn blir ej registrerade o får ej gå i skola. Pojkarna behövs ofta för att hjälpa till i jordbruket. De som jobbade med turister var relativt högt utbildade o de flesta kunde både engelska o tyska. Tyska var nog bra att kunna för det var väldigt mkt tyskar där o även en del ryssar o svenskar.
Naturen vi såg var inte kanske slående vacker. Skräpigt utanför staden. Inga blommor. Torrt o dammigt. Men Röda havet var turkosblått o fullt av vackra fiskar o koraller! Vackert! Sedan fanns ett så vackert ljus, speciellt då man tittade mot horisonten. Det var orange-lila-rosa. Stiligt! Jag tänkte på ljuset i Skagen, fast i en annan färgskala.

Bilder
Överst: solnedgång vid vår strand
Under: Egyptens Red Sea Mountain från flygplanet

fredag 14 januari 2011

Tillbaka till verkligheten med pladask




Nu är vi tillbaka i kylan igen. Gårdagen vill jag helst glömma! Planet var försenat o det var kaosartat mkt folk på flygplatsen. Vårt plan fick ingen starttid pga många plan som skulle iväg "samtidigt". Efter 2,5 tim lyfte vi äntligen. Kaptenen meddelade att det var motvind hela vägen, så det skulle ta 30 min längre än normalt:( När vi kom till Gbg fick vi vänta lääänge på väskorna. Nu var det bara tullen kvar. Snabbt avklarat. Trodde jag. Det skulle vara genomgång med knarkhund på ALLA passagerare. En o en. Trodde aldrig vi hade kommit ut. Sen hade vi "bara" att hämta bilen på parkeringen. Nu var det ju så att det hade snöat-regnat-snöat, så alla bilar stod med tjockt snö/is täcke över sig. Fastfrusen i marken... Pansaris över hela bilen, fick bryta oss in o gunga loss den från marken... Då var vi trötta o frusna, ville bara hem. Satte på mobilen. Meddelande att Disco stod med hovböld jättehalt. Fattades bara det.
Vi hade väl haft det för bra där nere...
Disco hade fått ett mycket proffsigt bandage för att få bölden att mogna, skon var av, allt skött perfekt av Sofie mfl snälla personer. Hovslagaren kontaktad. TACK FÖR ALL HJÄLP!

onsdag 12 januari 2011

Nilen o Konungarnas dal

Vi akte med bat pa Nilen. Mycket trevligt! Nilen ar varldens nast langsta flod (lite hur man raknar), Amazonas langst. jag trodde att det skulle vara valdigt smutsigt vatten, men det var det inte dar vi akte.

Nasta stopp Memnonkolosserna. 2 st 18 m hoga statyer (kolosser). Verkligen imponerande!
Efter detta var vi pa en Alabasterfabrik. De gjorde ursnygga saker for hand.

Konungarnas dal. Ett otillganglingt stalle som hade valts som gravplats at kungar. Lag avskilt bland kalkstensberg sa att gravarna ej skulle plundras, men de flesta gravarna blev anda plundrade. Var ca 1500 f Kr. Gravarna har otroligt vackra gravkammare med tecken o malningar som finns bevarade. 62 gravar har hittats, men alla ar inte oppna for visning samtidigt. Vi var inne i 4 st: Ramses I, Ramses IV, Merenptan o Tutankhamons grav. Vissa var djupt nere i berget med manga trappsteg ner. (svettigt) Men det var inte trangt.

Sist stannade vi till vid Hatchepsuts dodstempel. Da kunde man knappt ta in mer information...
Hemfarden gick i full fart med tutans hjalp. Lite ackligt da man moter massa bilar utan ljus(!) nar det ar kolsvart ute...
Vi var hemma igen vid 22. En lang dag men otroligt intressant.

Idag har det blivit bad med fiskarna pa stranden. Massor av sma stimfiskar runt benen nar man gar. Ganska kallt men ok.

I morgon aker vi hem. Ska bli skont att komma hem, samtidigt som man tycker att veckan gatt SA fort! Vi har klarat oss fran magsjuka, an iaf tack o lov. Vi har handsprit ofta, men det ar valdigt god hygien pa hotellets restauranger.

tisdag 11 januari 2011

Luxor

Idag har vi latat oss vid stranden. Riktigt stilla idag, jattevarmt. Riktig slappardag. Pa eftermiddan gick vi o at vafflor med glass. Ah sa gott!

Igar var vi heldag i Luxor. Akte redan kl 5 pa morgonen. Det var drygt 30 mil. Forsta delen var berg o oken. 96% av Egypten ar oken. Valdigt krokig vag. Chaufforen korde om allt som gick att kora om. Bara tutade. (livradd). Andra delen borjade det blir mer o mer gront. Nilen narmade sig med sma bifloder. Det var ocksa mycket fattigare. Asnor (magra) overallt som drog fulla karror. Fattiga satt pa gatan. Skjul o hyddor som de bodde i. Sorgligt. Ren misar. Det ar stor skillnad pa fattig o rik. Egyptens storsta inkomstkalla ar Suezkanalen. Roda havet - Medelhavet. Varje bat far betala ganska mkt.

Forsta dtoppet var Karnaktemplet. Stora kolosstatyer o pelare. Ramses II granitstaty star vid ingangen med 134 pelare (kolonner)

Aterkommer i morgon... Nu mat.

söndag 9 januari 2011

Koraller

Undrar om Disco orkar bara mig nar jag kommer hem... Den motionen jag far ar nar vi hasar oss fran bord till bord med underbar mat. O forstas ner till stranden o solstolarna, dar det genast dyker upp en servitor som vill hamta drinkar till oss.

Idag akte vi ut pa Roda havet med en semiubat med glasbotten. Vi akte ut till fina korallrev som finns overallt i roda havet. Gungade lite, men sa otroligt vackert! Fiskar i alla tankbara former o farger. Sag ex "Nemo" o "Doris". En skoldpadda simmade forbi. Som en sagovarld!

Blev en stund i solen nar vi kom tillbaka, dock inget bad, lite for kallt for mig som ar badkruka. Finns stor pool, men den lockar mig inte.

Na, nu ska vi hasa oss vidare till dignande bord med god mat o dryck efter en liten promenad pa stan.