lördag 10 december 2011

Galoppjobb med PernillaUt i stormen igen. Pernillaträning på morgonkvisten. Sådär att köra med hästtransport i storm, men jag har ju inte så långt som tur är. Skönt att det var plusgrader.

När jag ridit det sista har jag tyckt att traven förbättrats o varit ok, men svårare att få honom fin i galoppen. Därför bad jag Pernilla sitta upp o känna. Hon sade direkt att han blivit mkt känsligare för hjälperna, det var ju kul att höra, har verkligen kämpat med det. Hon jobbade en stund med att få honom ännu kvickare för hjälperna o gick sedan in på galopparbetet. Fattningar o övergångar skritt-galopp-skritt. Han satte sig SÅ fint för henne! Har aldrig sett honom ta i så! Härligt!!!!!
Jag fick hoppa upp. Nu var han laddad o lyhörd. Gjorde fina fattningar. När han fattar fint "på bakbenen" får jag inte rida för länge så för det orkar han inte, utan jag ska ha fin kvalité på galoppen o sedan bryta av till skritt. Jag måste vara supernoga med att han verkligen drar upp magen o vinklar in bakbenen. När jag saktat av får jag INTE släppa på tyglarna o klappa, utan han ska vara kvar med magen uppdragen o kvick i skritten tills jag säger något annat. Vid avbrottet ska jag sitta in mig på inner sittben o vara stark i sätet.

Pernilla sa att hon anser inte alls att han har någon begränsning eller svårt för sig fysiskt, det gäller "bara" att få honom kvick på hjälperna (läs jag måste rida effektivare). Men det blev jag glad av att höra!
När galoppen funkade fick jag trava lite. I v varv kan jag göra så att jag flyttar ut ett steg för inner skänkel, sedan trycker fram honom med ytter skänkel tills han känns helt rak på båda tyglarna. Men hon tyckte han var fin i traven från början så jag fick gå ut på spåret o göra några öppnor. De gör han lätt som en plätt o Pernilla tyckte vi skulle nöja oss o vara glada över hans framsteg!


fredag 9 december 2011

Tömkörning i blåstenVilket oväder! Men, jag är ändå glad att det mesta av det som kommit ner är i smält form... Det hade INTE varit kul att få all denna nederbörd i snö!

Skulle iväg o tömköra idag för Mia, så det var toppen att det var barmark.
Disco var lite seg till att börja med. Han hade vilat i 2 dgr medan vi varit hos Sandra. Men snart fick Mia igång honom o han jobbade på jättefint. Sidvärts gick bättre, stora bakdelsvändningar gick bättre än tidigare. Mia tyckte att han jobbade på ett mycket bra sätt idag, Riktigt duktig!

torsdag 8 december 2011

Hos Cobben o Sandra


Nu har vi varit i Linköping o hälsat på hos Sandra o Cobben. Sandra fyllde år så vi var uppe o gratulerade henne. Kul även att få se Cobben igen. Han har det så bra i sitt fina stall.
Sandra red lite så jag fick se. Cobben har haft en period när han gärna blir hög o kort i nacken (efter en period med lång häst då han lade sig i handen). Tänk att det alltid är något nytt att träna på!
Ända sedan Sandra tog upp honom har hon varit väldigt noga med att stretcha o böja honom efter det ömma i halsmuskeln. Hon har tänkt på att få honom rund varje gång. Nu var det dags igen att få honom att söka sig framåt nedåt för att komma upp med ryggen o jobba genom kroppen. Sandra kan ta upp honom i formen när som helst, för det vill han gärna. Hon har gjort ett fint jobb o han är nu mycket böjligare i sidorna o flyttar sig lätt undan för skänkeln. Hon kommer att fortsätta att jobba mkt med övergångar galopp-trav-galopp utan att han ska tappa formen. Även tänka lite på sitsen, att bli ännu starkare i sätet.
Kul att se att de är på rätt väg!

måndag 5 december 2011

Jobb i ridhuset
Eftersom det var hårt o fruset i marken idag o jag råkade vara ledig, blev det en tur till ridhuset. Disco skulle få gå ett ordentligt pass. Ingen snö, tack o lov, så det gick bra att köra. Men Disco var på tårna idag. Svansen på ryggen o skyggade för allt. Höll på att tappa honom utanför ridhuset när de andra hästarna sprang i hagen. Kanske blir de upplivade av lite sol + blåst + -grader.

Försökte få honom lugn i ridhuset o det lyckades rätt så bra. Blev några kast åt sidan ett par gånger.
Mjuk o fin i framridningen. Började sedan på volten. Skritt med flytta undan baken o någon öppna + skänkelvikning. Några övergångar till trav o sedan samma rörelser i trav. Galopp. Fräscht tempo på volten. Puttade ut baken ett par gånger. Övergångar galopp-trav. Allt detta gjorde han fint, så jag tjatade inte på honom. Hade en jättefin ridkänsla. Paus.
Ut på 4-kanten. Övergångar halt-trav. Sedan tempoväxlingar i trav innanför spåret. Några steg öppna, sluta o förvänd sluta. Såg i spegeln att det var för lite tvärning i slutorna, öppnorna bättre, men jag var ändå nöjd för han gick inte emot handen. Paus.
Galoppfattningar o övergång till skritt. Vissa fattningar i fin rund form, vissa helt ur form. Fattade några förvända o det gick bra. Längningar i galopp på spåret. Försökte att tänka lite bogen in för att han skulle vara rak. Han börjar bra, men sackar av av sig själv efter halva långsidan, trots att jag driver... Övergångarna mellangalopp-arbetsgalopp måste bli bättre. Här behöver jag öva mer. Skulle också vilja att han blir rundare över ryggen i längningarna. Men jag är ändå nöjd med honom även i galoppen idag. Han var bättre än sist, då jag fick honom i händerna hela tiden.
Tror att det var bra jobb för honom.

Foto: Roger Lindberg