lördag 14 februari 2009

Vad besviken jag blir!


Jag använder Firefox som Webbläsare. Så alla mina bloggar är gjorda där. När jag öppnade bloggen med Explorer (som jag tror de flesta av er har) såg bloggen knepig ut. Texten hade ramlat ner osv. TRÖTTSAMT! I fortsättningen ska jag skriva i Explorer så kanske det ser lite snyggare ut!

Sagan om Disco del 5. Tävlingsträning LC:2



Efter vilan började jag leta efter lite trevliga tävlingar att anmäla honom till. Jättebra för honom att komma ut på mindre tävlingar med trevlig atmosfär o inte behöva ta ut sig så mkt. Bara gå en klass. Viktigt att han lär sig hur det funkar på tävling o att han får positiva intryck från tävlingar. Bengtsfors skulle ha en lokal tävling med LC:2 som jag anmälde till.
Tidigare hade ju ridningen varit mest koncentrerad på testet, så nu fick jag börja rida program igen på träning. Sandra hjälpte mig också med att hoppa honom uppsuttet på lite låga hinder o bomövningar. Han vägrar aldrig. Hoppar villigt över det som kommer i vägen för honom. Ibland blir det fel o bommar åker åt alla håll. Bekymrar honom inte det minsta. Sandra har jättebra balans o stör aldrig hästarna i mun o rygg trots helikopterhopp. Hon hoppade Bosse o Karimba för mig också. Väldigt bra.

Bengtsfors var en väldigt mysig plats. Red fram i ridhus. Tävlingen hölls ute. Disco kändes väldigt koncentrerad o fin på framridningen. När vi kom ut i solljuset o skulle in på banan med lysande vitt staket o en hästtransport med domare blev det tvärnit. Han blev livrädd för allt omkring honom. Stod med huvudet rätt upp o bara glodde. Inget drömscenario precis, men jag tänkte: Detta är ju det jag är ute för att träna. Bra att han fick denna upplevelsen nu. Jag klappade honom o lät han blänga lite, sen gick vi. Fick igång honom i programmet, men han var väldigt spänd hela vägen o det kändes som om "ingen var hemma" när jag gav hjälperna... MEN han gjorde iaf det han skulle o hör o häpna , han fick 65,7% och blev plac 3:a. (4 plac) Väldigt snäll domare... När vi red ärevarv var han lugn o nöjd o stolt!
Väl hemma igen fick han ta det lite lugnt ett tag o smälta intrycken.

fredag 13 februari 2009

torsdag 12 februari 2009

Sagan om Disco del 4 Fyraårstest





Eftersom vi bestämt att Janne skulle rida Disco på testet i aug fick han rida honom då o då. Jobbigt för mig för jag ville också rida, men fick snällt stå på backen. Oftast åkte vi ut till Lysekil för att kunna använda deras fina 20 x 60 ridhus. Disco blev ofta ganska trött när Janne ridit, pga att Janne kände vad han behövde stärka o då blir det att jobba effektivt hela passet. Därför tog jag det lugnt resten av veckan med mkt uteridning o arbete i lina o töm.
"Alla" sade till mig att vi borde va med på kvalitets i stället, för där är mkt lättare att få höga poäng på gångarterna. Men jag kände som så att han hade ju bevisat på 3-årstesten att han både kunde hoppa o röra sig. Han fick 888 på gångarterna o diplom samt klass 1 hoppning. Så jag tyckte att detta skulle vara en utmaning för oss TROTS att vi visste att det inte skulle bli toppoäng. Men det är alltid roligt att ha ett mål för sin ridning.
Det blev att stärka honom både i galopp o trav med tempoväxlingar. Att länga o komma tillbaka i galoppen gick bättre o bättre, men travlängningarna uteblev...
Vi åkte o handlade lite ridkläder till Janne så att han skulle se proper ut. Disco hade tyvärr (som alltid) ätit för mkt o var lite väl rund om magen.
När dagen var inne gav vi oss iväg till Alingsås i strålande sol. Det var MASSOR av starter o massor av JÄTTEFINA hästar.
Hästarna fick komma in 2 och 2.
Janne visade som vanligt Disco på ett utmärkt sätt o jag kände att det var tur att det inte var jag som red. Domare Magnus Ringmark berömde honom för att han genomfört ritten på bra sätt.
Disco fick följande poäng:
Trav:6,5
Skritt: 8,0
Galopp: 7,0
Lösgjordhet: 7,3
Allmänt intryck: 7,0
Detta gav totalt 71,6%
Vi var jättenöjda med Disco o han kom delad 10 av 41 st
Efter detta fick Disco en härlig o välförtjänt vila!!!!

Nästa del blir höstens tävlingar.

onsdag 11 februari 2009

Träning


Var o tränade för Janne. Han började med att säga att han inte var motiverad. Trött o kraftlös. Jag gav honom lite fika o genast pggnade han på. Tur för mig.
Disco hade fått nya skor o blev jättefin på hovarna. Han kändes fin under uppvärmningen, inte så överspänd som förra gången. Fick börja på volten i trav med lite öppnatanke. Bra i båda varven, men jag måste passa högersidan så han rundar sig. Galoppen kändes kalasfin. Han gjorde fina fattningar på volten o fick öka o minska galoppsprången. Måste passa högersidan här också o jag måste passa mig så jag inte sätter mig på utsidan. Det gick bra att galoppera runt 4-kanten men Janne vill att jag är aktiv så han inte tappar auktionen. Jag gjorde själv lite öppna i v varv o Janne undrade varför jag bara gjorde det till v. Bra fråga. Ingen aninig. Det visste Janne. Gör en till h får du se. Det gick inte så bra, vinglig o han lade sig i handen... Nu blir det till att jobba med öppnorna i h varv. Vi avslutade med att rida ganska friskt travtempo i lite lägre form o jag kände hur hela hästen var aktiv.
Jag var jättenöjd med detta passet o det var Janne med.

tisdag 10 februari 2009

Vad tycker ni???


Jag funderar över en sak. Varför blir andra raser än Svenskt halvblod mer o mer populära? Man ser ofta nya raser som man inte vet något om alls. Allt fler raser kommer också ut på tävlingsbanorna.
Är det mode, originalitet, pris, temperament, exteriör eller vad? Duger inte halvbloden längre? Är de för svårridna? Är de prestationsavlade så nästan ingen klarar av dem?
Jag vet inte. Jag bara undrar. Kan bara nämna att min första häst var en Nordsvensk. Kanske den bästa häst jag haft. Vi tävlade i dressyr, hopp o terräng.
Är tacksam för synpunkter!

Kolla denna video: "Annan ras"

Bilden visar Sandra på Willow i England.

måndag 9 februari 2009

Janneträning med dramatik!



Igår var jag o tränade för Janne. Kollade att han inte hade kamera. Det hade han inte. TUR. Annars hade ni fått 20 kort på mig liggandes o tugga sågspån med en vilt galopperande lös häst. Det där med tårta kör man inte längre väl? Första gången jag flugit av på en träning. Annars har jag vanan inne. När Karimba var 3 år blev hon skrämd och jag flög av o slog mig nåt okristligt. Huvud, nacke, rygg, en arm, ett knä. Blev ambulansfärd till Uddevalla. Fick kragar o konstigheter. När de röntgat hela mig visade det sig att jag "bara" hade en enorm blodutgjutning på ena skinkan/ben. Hängde som en kasse... Kan säga att det tog ett tag innan jag satt i sadeln igen. Min ända blev aldrig vad den hade varit efter detta.
Att ramla av i sågspån kändes betydligt bättre. Jag landade på "inbyggd stötdämpning". Vad Disco gjorde? Jo, han är på tok för lite riden pga stenhård paddock o isiga vägar, så han såg spöke i varje hörn. Helt oväntat kastade han sig handlöst om o galopperade åt andra hållet medan jag fortsatte åt det hållet vi var på väg.... Gissa om Janne skrattade! Jag förlåter Disco, förstår ju varför han har överenergi!

Resten av passet gick han jättebra. Kände hur ryggen arbetade o han hade en härlig bjudning. Janne var också nöjd. Galoppen var INTE framtung som den var förra gången.
Ser fram emot nästa träning! Trots allt.

söndag 8 februari 2009

Trevlig helg på Melodifestivalen med mina vänner!



Har nyss kommit hem från en härlig o avkopplande helg i Göteborg med mina kompisar! Vad vore livet utan nära vänner?????
Vi kom ner på lör fm. Checkade in på hotell Scandic Crown. Malin o Kicki dukade upp massor av god mat! De hade bakat underbara pajer, sallad. tillbehör och CHAMPAGNE! Vilken feststämning! Ett MYCKET gott rödvin smakade vi också på. När vi ätit o druckit länge o väl gick vi ut o promenerade. Dröjde inte så länge förrän vi blev hungriga igen... (o törstiga). Vi gick in på källarkrogen, jättemysigt ställe med trevlig personal. Där satt vi o njöt av mat o dryck. Jag beställde: skagentoast till förrätt, tunga med räkor till huvudrätt o friterad camenbert med persilja o varm hjortronsås till efterrätt. Gott! Och förstås gott vin till. Och förstås espresso o Irish coffee... Vi promenerade tillbaka till hotellet o gjorde oss fina till kvällen. Sen bar det iväg.
Melodifestivalens deltävling på Scandinavium!!! (Det har vi som tradition o har gjort i flera år). Att titta på detta live går inte på något sätt att jämföra med TV. Det är alltid fullsatt o en härlig stämning. Snygg produktion. Det blir en helhetsupplevelse med bra musik, fina artister, tjusiga dekorer, dansare, effekter på scenen, vackra kläder osv. Föreställningen börjar kl 19 med artister som uppträder. Detta får man ej se i TV.
Jag gillade Emilia bäst, men även Alcazar (saknas Magnus) o Shirley Clamp tyckte jag var bra.
Tillbaka till hotellet. Efter denna promenaden var vi hungriga igen! Fram med mat, godis, nötter, snacks o vin!!!!!!! Vi satt o babblade länge o väl innan vi sov sött i härliga sängar efter en väldigt lyckad dag.
Vad vore hotellvistelse utan hotellfrukost? Där fanns ALLT. Tror vi satt med våra kaffekoppar i ett par timmar. Mums.
Dags för hemfärd. Vi längtar redan till nästa år.
Tack min underbara syrra o Malin, Birthe o Tina!!!!!!!!!!

(fotot föreställer några väninnor på fest + fantomen!...)