lördag 19 mars 2011

Avstämning med Pernilla




Idag red jag för Pernilla. Det var ganska isigt på vägen när jag skulle åka (kl 7), så jag fick köra en omväg. Disco var INTE på sitt stå-still-humör, utan rumlade i transporten hela vägen ut... Annars har han ju stått så bra det sista.
Disco har känts väldigt fin sista veckan, lös med fin bjudning. Men när jag red fram gick han emot igen. Pratade med Pernilla om det, hon tror att det är när han inte är rak o spårar, samtidigt är det jobbigare nu när han lite har kommit upp sig i formen. Fick rådet att variera formen under framridningen.

Jag fick börja med övergångar skritt-trav på volten. Pernilla nöjd, han spårar fint, bra bakben. Skönt. Galopp på volten. Fina fattningar från trav. Fick ta tillbaka (med aktivitet) rida framåt, tillbaka igen osv. Viktigt att han är aktiv då jag kortar honom. Måste tänka att han ska vara ännu mer aktiv när han ska korta sig. Gick jättebra i v varv, lite svårare i h. Där vill han gärna bli hög i nacken när jag kortar o lite låg i nacken när jag rider på fram. Jag fick sänka honom i formen när jag kortade, då orkade han inte korta sig lika mkt, men Pernilla sade att jag ska variera formen då jag kortar.
Trav på volten. Samma arbete som i galoppen. Här har han svårt att behålla balansen när jag samlar, men hon tyckte det blivit bättre sen sist, o det kändes väldigt bra.
Långsidesskänkelvikning i trav, räta ut, öka steglängd, in igen osv. Bra träning för att han ska få kvickare fötter. Ibland protesterar han undan för h skänkel. Då måste jag kolla att han är rak.
Öppna längs långsidan med tempovariationer. Svårt, men det gick ganska bra. I h varv får jag lägga in en 10 m volt o fortsätta öppnan ur den.
Samma sak i galopp. Ännu svårare.... Även här en 10 m volt då o då. Då måste jag se till att han galopperar med energi i volten.
Förvänd galopp längs långsidan. Fick rida med motställning. Blev väldigt bra i h varv. Detta gjorde han bättre än han brukar. Utan att bryta av eller sparka.
Trav längs 4-kanten i öppna igen. Nu fick jag lägga ner honom med "nosen i backen" i öppnan. Det gillar han o följer med precis där jag vill ha honom. Skön känsla!

Även om han gick emot stundvis, så är jag väldigt nöjd med honom idag.
NU ÄR VI SNART TILLBAKA DÄR VI VARIT!!! Dessutom tror jag att vi båda går stärkta ur den här "downperioden" om vi lyckas kravla oss upp på andra sidan diket...

Pernilla rekommenderade att jag skall starta några enkla klasser på tävling nu i vår så han kommer igång utan att det är svårt för honom. Det ska vi göra. Sedan hoppas jag på något program på lång bana längre fram.

torsdag 17 mars 2011

Vi har fått nya skor




Idag fick Disco nya skor. Det har fungerat bra med flappsulor, så vi har bestämt att fortsätta med dem fram. Mest för att trakten ska slippa bli intryckt. Funderar på om man skulle prova att lägga på dem även bak. Där tänker jag för hans haknings skull, stor bärande yta.
Jag har också skaffat mig nya skor. Köpte ett par ridskor av märket Horka av Lars -Magnus Olsson. Gillar dem, passar mig bra, men har inte ridit i dem ännu.

För övrigt så är det fortfarande tjock is kvar på ridbanan, så jag har åkt ut till ridhuset i Lysekil 2 dgr/vecka. Att rida i deras stora ridhus är SUPER! Vilket kanonbra underlag.
Jag tycker fortfarande att det är trevligt att rida själv utan ha vakande ögon på mig. Det är säkert inte så bra, men det är kul att testa sina egna idéer. Jag behöver inte rida så att vi båda är stuptrötta, utan vi tar det lugnt. Lägger ofta ner honom i formen. Försöker ändå lägga in något i varje pass som stärker, dock utan att nöta. Och jag bestämmer själv att dessa eländiga galopp-skritt övergångarna gör jag för närvarande inte alls! Jag tränar på sånt som funkar! Disco är nöjd o tycker det är kul o då tycker jag också det är kul. Det är säkert massa fel jag gör, men shit the same...
Faktiskt har han känts väldigt fin sista veckan. Kul!