torsdag 21 maj 2009

Idag fanns energi!!!!!!


Idag red jag o Sofie ut. Hästarna var pigga o på tårna. Först blev det klättring. Jobbigt men väldigt nyttigt. Efter ett varv i skogen red vi ner på fälten. Då var Disco så på tårna att han inte kunde stå still. Han såg spöken överallt o dansade runt. Nicke fick ta täten. Jag tänkte att han snart skulle sticka med mig, han kan om han vill den lille busen. O då är han STARK när han sätter av.

Vi fick skritta tills han lugnat sig o vi red in i en annan hage. Då slappnade han av så vi red en stund runt i trav o galopp. Då var han perfekt. Lugn o balanserad men ändå pigg o framåt. Vi galopperade både uppåt o neråt o det gick jättebra. För ett tag sen hade han inte orkat att balansera sig i nerförsbackar.

På vägen stannade vi flera gånger för att se på allt vackert i naturen. Första stoppet var när vi såg Malins utslagna syrener o ett vackert kastanjeträd. Sen såg vi på vildaplar som var översållade av blommor. Dessutom kan man rida utan att vara förföljd av kläggar o bromsar som bits så hästarna får panik. De brukar komma 1 juli. Men flugor, knott o mygg kommer förstås tidigare.


Nu får Disco vila i hagen fre-sön när jag är i Stockholm. Hoppas inte det växer ut fler valkar på magen... (både på mig o Disco)

Böcker. En + och två -





Har läst 3 böcker som jag ska berätta vad jag tyckte om. Lite otur, två av dem gillade jag inte, men en var kanonbra.

DRESSYRSKOLA av Anders Lindgren.
Älskar denna bok. Man får mängder av tips på ridövningar från lätt till svår klass. Anders har ju utbildat hästar i hela sitt liv bla varit med i OS, så man vet att det funkar. Förr red jag mkt för Anders son Hans o han hade flera bra övningar till oss på den tiden.
I många övningar använder han sig av koner, men det går bra utan. Har fått massor av tips o man kan försöka sig på svårare övningar efter hand som hästen utbildats. Köp den!

SYNDAFALLET av Ruth Rendell.
Deckare. 2 barn försvinner spårlöst o polisen letar förtvivlat efter spår. Har varit översvämning o kanske har de drunknat.
Fångade inte mitt intresse. Kämpar mig igenom den men den är seg. Inget för mig.

HENNES MJUKASTE RÖST av Bengt Ohlsson.
Berättelse om en kvinna som kraschat med bilen o ligger medvetslös. När hon vaknar upp börjar hennes tragiska liv spelas upp för henne i sitt huvud. Hon har en mkt komplicerad relation till alla runt sig, inte minst hennes vuxna barn. En otroligt välskriven bok som jag trodde jag skulle gilla, men tyvärr blir den långtråkig. Ångesten breder ut sig i varje kapitel. Synd.

måndag 18 maj 2009

Mitt hästliv 8. Flickan föds.






Det kom lite nya hästar till stallet. Ann-Sofie hade en häst som hette Yellow (överst till h) som hon hade i stallet ett tag. Han var väldigt het o hade gått som "draghäst" till galoppörer. Han hoppade allt som kom i vägen...
En liten New Forest som var väldigt söt men ettrig o envis kom också till oss. (Överst till v) Malin brukade sköta om honom. Även Jouzo kom. Han var allt annat än vacker som 1-åring. (under yellow). Kicki o Malin började nu vara med oss oftare i stallet o de red o skötte shettisen Putte, se foto.

På sommaren -75 fick Docka ett föl e. Partner. Partner stod några km bort o Docka reds dit för betäckning.
Fölningen var väldigt dramatisk. Jag hade tidigare aldrig varit närvarande vid en fölning o kunde ingenting. Docka gick i sommarhagen o fölade mitt på dagen. En stor fin fölunge ställde sig på skrangliga ben. Till min fasa fick jag se att det sprutade blod ur naveln. Det stod 2 strålar i kors. Jag o Birthe turades om att klämma runt naveln (som gått av mot buken på fölet) mens vi väntade på vet. Han kom snabbt o sydde med en grov "ståltråd". Då hade fölet förlorat mkt blod o var väldigt matt. Vi fick mjölka Docka o ge klunkar ofta. Men hon piggnade till o blev en stor o vacker fölunge med krullig päls på ryggen. Vi avgudade henne. Hon döptes till Flickan.

Docka var en perfekt mamma o älskade alla föl. När Bonny fick sitt föl "Tallan" tog Docka gärna hand om det när Tina red. Hon fick tom dricka.. Se bild lämgst ner till h. (Tina hade börjat ha hand om Bonny för Annica skulle arbeta på annan ort.)

Vi visade Docka o Flickan på premieringen, se foto. På den tiden hade man ridstövlar då man visade. Inte praktiskt att springa i direkt.

Lite fakta om Docka. Hon var född -67. e. Unison u. Tindra. 161 i manken, så hon var väl inte så rastypisk, men det gjorde henne till en utmärkt ridhäst!