lördag 26 januari 2013

Kap Verde, Sal del 3

Saluhall
Ryttare på stranden

Vi åkte med på ett par guidade turer, bla en till staden Santa Maria. Då besökte vi en saluhall, några affärer, surfskola mm. Fick provsmaka 3 olika sorters inhemsk grogue (nationaldryck), en starksprit tillverkad av sockerrör. Den var besk o "rå" i smaken, som hembränt... En variant är ponch (likör) som är grogue sötad med honung o frukter. Urk, inte gott... Något som däremot var VÄLDIGT gott var drinken Capriniha (grogue + mosad lime + råsocker + krossad is).
Nationalrätt var Catchupa, en gryta med ex morötter, majs, bönor, kött, potatis o squash som fick koka länge.

Vi besökte också en skola som var en hjälp till barn med svåra sociala förhållanden. Den drevs helt med hjälp av donationer o gåvor. Det var mkt intressant att höra tjejen som hade hand om skolan berätta om dess verksamhet. Trots små medel var barnen väldigt nöjda o glada. Jag hade varit o inhandlat diverse skrivmaterial o hygienartiklar som vi hade med o lämnade till dem. De lärde barnen hygien o tvättade o borstade tänderna på dem varje dag samt att de fick frukost o lunch. På em gick barnen hem.
Annars har Kap Verde 9 årig skola som är gratis, men de får betala skoluniformen själva. 

Skolan vi besökte
Getter inne i staden
 


torsdag 24 januari 2013

Hälsning fran Kap Verde, Sal del 2Nu är vi hemma igen. 1v går fort... Men som alltid, skönt att komma hem igen, men en köldchock. Från 23 grader varmt till -17, huuuu.

Kap Verde, ön Sal var en trevlig bekantskap. Lika skönt som att komma till sol o bad tycker jag det är att lära känna ett land o dess befolkning.
Kap Verde består av 10 olika öar. De är uppkomna från vulkaner o är ganska olika varann. På 1400-talet upptäcktes de av portugisiska sjömän som senare bosatte sig där tillsammans med afrikanska slavar. Kap Verde tillhörde länge Portugal, men är nu självständigt.
Turismen är den största inkomstkällan. Förr exporterades salt från Sal, men nu tillverkas det endast lite för eget bruk. En av öarna exporterar lite kaffe, vin o en spritsort (grogue). Folket är ganska fattigt, man tjänar motsvarande ca 2000 kr/mån o det är inte speciellt billigt där eftersom allt måste importeras. Katoliker. Men kapverdianerna är ett väldigt vackert o trevligt folk, alltid vänliga o glada. Man såg inga tiggare, men en del ganska envetna försäljare...

Sal som vi var på är en platt, torr ö. Den är ca 3 mil lång o 1,2 mil bred. Huvudstad är Espargos. "No stress". Ön är känd för sina underbara stränder. Mycket mer än så är det inte, men staden Santa Maria var väldigt trevlig. Något som var mysigt var alla hundar som gick lösa överallt. Man släppte ut sina hundar som vi släpper ut våra katter. Många hade halsband. Alla hundar verkade samsas, inget gruff. Fanns även många katter, de verkade också vara i fint skick. Tror att de var måna om sina djur.   

 

  
 

måndag 21 januari 2013

Halsning fran Kap Verde, Sal del 1

Sitter med en langsam internetuppkoppling men pa en underbar semester. Ar pa Kap Verde, on Sal.
Har ar varmt o gott men blasigt. Blasten gor att kvallarna blir kalla. Men det ar trevligt folk o alldeles for god mat.... Som tur ar har vi 8 km strand att motionera pa. On ar inte speciellt vacker forutom underbara strander. Det regnar bara ca 5 dgr /ar, sa det finns nastan inget som vaxer. Men lite palmer finns iaf.  Vi gick in till staden Santa Maria forut idag. Mysig liten stad nagra km har ifran.

Nu ar tiden slut pa min uppkoppling o jag ska ga o ta en jordgubbsdrink pa terassen. 
Skriver mer en annan dag! Bilder kommer:)