lördag 29 oktober 2011

Tidig träning för Pernilla OlssonUpp strax efter 5 en dag man är ledig. Är man klok?
Men det var det värt. Skulle vara framriden o klar i ridhuset 07,15. När jag åkte hem från jobbet i går kväll var det bara 2 grader o väldigt dimmigt, så jag var rädd att det skulle frysa på under natten. Tack o lov var det ett par plusgrader på morgonen, så det var ok att köra.

Disk. tävlingen med Pernilla ang det dåliga resultatet. Hon tyckte jag skulle lägga det bakom mig, en del av kritiken förstod hon inte alls. Enligt henne har Disco blivit starkare o mer i uppförsbacke, det var ju roligt att höra, men samtidigt har vi mkt att jobba på. Men att han skulle ha blivit sämre tyckte hon absolut inte.

Pernilla satt upp o kände lite på honom i början av passet. Hon sa direkt att han var mjukare i sidorna än sist. Bra för det har jag tränat mkt på, även avsuttet.
Det vi måste koncentrera oss på är att han måste bli kvickare på hjälperna. Han ska svara DIREKT på en skänkelhjälp. Jag ska inte behöva trycka mer än ett lätt tryck, så ska han dansa undan för skänkeln. Jag ska jobba med detta mest i skritt, för där är det svårast, o jag skall flytta ut baken några steg, rakt fram, flytta igen osv när han går på volten. Detta är jättesvårt konstigt nog, så det måste jag verkligen jobba med. Får inte frestas av att klämma...
Trav. Lite samma jobb här med övergångar, sedan åt sidan, trav igen osv. Han jobbade jättefint i traven o jag hade känslan av att manken var uppe!
Galopp på volten. Fattningar från skritt. Ok. Övergångar galopp-trav gjorde han fina. De har blivit mkt bättre.

Så jag är jättenöjd med passet. Nu måste jag ta tag i skritten!

Förra helgen hade vi hummerfest. Så underbart gott. Även havskräftor. Blir som godast när man kokar själv.


torsdag 27 oktober 2011

Rädd häst i ridhuset


När jag red Disco i ridhuset i måndags var det nära att jag flög av...

Var ensam i ridhuset o njöt av att rida. Disco var fin o mjuk o jobbade villigt på. Efter framridningen jobbade jag med övergångar längs 4-kantsspåret. Han skulle svara kvickt både fram o tillbaka. Jättenöjd för utom i h galoppfattningarna från skritt, då han gärna tappade formen. Men galopp på volten kändes fint, förvänd på serpentin, bra. Några öppnor med övergångar, bra! Lite slutor, svårare, men ok.

Rätt som det var började det att "väsa" i några rör i ena hörnet av ridhuset. OJ OJ så farligt!! Han drog iväg som jag inte alls var beredd på o stirrade förskräckt....

Så här brukar jag göra då hästarna skyggar för något:
INTE bli arg.
Jag saktar av till skritt. Han får gå förbi sakta o titta om han vill. Ingen press.
Skrittar förbi i båda varven medan han får titta på spökena.
Travar. Ställer honom överdrivet inåt, från det farliga, lättar på yttertygeln. Det är viktigt så han inte kan ta tag i yttertygeln o dra iväg. Rider till att börja med inte så nära.
Efter hand närmar jag mig successivt om det går.
Försöker att inte göra en "affär" av det.
(Men ibland är det jättesvårt o han lyssnar inte på mig.)

Efter ett tag lugnade han i alla fall ner sig, men spejade på de där farliga rören, även om han nu snällt gick förbi dem.

Måste ändå säga att han inte brukar vara speciellt tittig av sig, men när han blir rädd blir det ofta ganska rejält... Har inte glömt när jag åkte i backen sist...