fredag 26 mars 2010

Longering


Blev ett pass i linan för Disco idag. Vi har båda rejäl träningsvärk från i ons.... har tex väldigt ont på baksidan (?) låren.. Flåset hade vi båda tack vare snöträning o cykel. Alltid något...

Tog på Disco skydd på alla 4. Har alltid det vid longering o tömkörning för att det är väldigt lätt att de sparkar sig själva. Han har ett speciellt träns utan tyglar o med 2-delat bett som jag använder när jag arbetar honom från marken, enl tips från Anders Eriksson på en tömkörningskurs. Har däremot 3-delat när jag rider, men märker ingen skillnad. Spänner aldrig nosgrimman hårt o snokremmen tar jag av. Brukar ha ett allround eller hoppschabrak under gjorden för det är lite mindre än de i dressyrmodell.

Börjar alltid med en promenad ca 15 min utanför ridbanan. Självklart inte inspänd.
Sedan sätter jag på inspänningen ganska löst o lika långt på varje sida (rak häst). Om Disco är pigg o busig (laddad) kan han få springa runt o bocka av sig lite först, men det behövdes inte idag.
Börjar med att ställa honom still på voltspåret. Jag säger åt honom att stå still tills jag är i mitten. Först då får han börja skritta. Och då ska det va skritt. Sen går vi över till trav. Traven skall vara energisk o framåt så att kroppen kommer igång. Jag gör några övergångar skritt-trav som han gör jättebra o lite längningar då jag rätar ut o följer 4-kanten. Längningarna är bara försiktiga här i början. Ett par varv i frisk galopp, här fick jag mana på! Sedan avbrott o skritt längs 4-kanten utan inspänning. När jag ber honom göra halt ska han stå still o jag går till honom. Han får INTE gå in till mig. Godis. Samma sak i andra varvet. Vila igen.

Nu börjar "riktiga" jobbet. Ibland spänner jag in lite mer men oftast inte. Vill att han ska kunna arbeta i en rund låg form bitvis.
Börjar med skritt. Den ska vara AKTIV o han ska arbeta genom ryggen o sänka sig. Det gör han BRA. Trav. Börjar med att mana på så att han jobbar med hela kroppen. Får trava över ett par bommar på marken några gånger. Lite oengagerat idag. Galopp. Tempoväxlingar. Rätar ut o då ska han svara. Får ta in framdelen i varje galoppsteg annars åker baken in. Minskar volten lite så han får ta i. Gör han fint. Avbrott till trav som nu skall vara RUND o sviktig. Han får gärna sänka sig. Joggar så några varv. Skritt. Marschera på framåt. Halt. Godis. Vila. Andra varvet samma sak. Sedan en promenad utanför ridbanan. Han var bättre i traven i h varv, men galoppen var bäst i v varv.

Så här såg passet ut idag o det varade inte länge, kanske 20-30 min + skrittning före o efter. Jag var väldigt nöjd med honom, han jobbar på fint. Behöver dock bli starkare så att han orkar länga ordentligt i både trav o galopp.

onsdag 24 mars 2010

Första träningen på 3 månader!




Igår var Janne här o satt upp lite på hästarna.
Han började med Disco. Janne hade samma känsla som jag, dvs Disco var mjuk o fin, svarade fint på hjälperna. Behöver förstås bli starkare.
Cobben var lite off. Lite stel i sidorna, ville inte ställa o böja sig. Sprang iväg lite o bockade när Janne lade till skänkeln... MEN, han slappnade av efter en stund o blev väldigt fin. Syntes en otrolig skillnad!

Idag var första gången på väääldigt länge (>3 mån) som jag tränade för tränare. Underbart att komma igång. Som jag har längtat!
När jag skulle hoppa upp på Disco i ridhuset kom jag på att jag skulle hänga av jackan, så jag sa till Disco stå still o så gick jag iväg. Brukar lära mina hästar det för det är så bra att de kan det om man ex behöver hämta ngt. Men idag tänkte inte Disco stå still utan galopperade iväg längs 4-kanten så galant på spåret i 4 varv, sen gick ha in o ställde sig där jag ställt honom! Uppvärmd o klar....

Försökte verkligen tänka på vad Kyra sagt! Upprepade det för mig själv hela passet. "Sänk händerna, sitt på sittben+skrevet, kläm ej med benen, snabba kvicka hjälper" Tror faktiskt att det hjälpte lite för Janne var ganska nöjd!

Började lite med trav på volterna. Ok, Disco kändes fräsch o fin. 4-kanten i trav, måste passa så att han inte lägger huvudet på sned i h varv. Lite tempo o taktändringar. Fick leda o lossa lite inåt. Hjälpa till med inner skänkel.
Skänkelvikn snett igenom i skritt. Måste kräva att han tar med baken, blev ganska ok.
Ett par svaga öppnor i trav, ok i v varv, ej helt igenom till h, fick höja innerhanden.
Galopp på volterna. Lite tempoväxlingar. Övergångar. Fick putta ut bakdelen i några steg. Svårt men nyttigt!

Disco blev trött. Han jobbade på väldigt bra!

Kunde inte låta bli att köpa ett litet schabrak här om dagen... Jag har ju inte schabrakförbud...

tisdag 23 mars 2010

Kyra-clinic






När vi tittat färdigt på Tullstorp åkte vi till hotell Scandic i Helsingborg. Vi blev väldigt törstiga av resan, så vi fick snabbt korka upp lite välkomstbubbel. Som tur var öppnades korken i duschen för halva flaskan pyste ut.... Hungriga blev vi också. Fick ta på festblåsan o ner i restaurangen där vi åt så god fläskfilé med potatisgratäng o pannakotta med krusbär till efterrätt. Gott vin fick vi till, men det mesta tror jag hamnade i knät på mig. Ska ta på mig regnkappa nästa gång...
Vi hade en rolig kväll med mååånga skratt!

Efter en härlig hotellfrukost (färska frukter, nybakat bröd, äggröra, köttbullar, bacon mm) begav vi oss till Helsingborgs fältrittklubb där Kyras clinic skulle vara. En jätteanläggning. Vi var där 1½ tim innan, men många hade kommit före oss. Lååång kö. Vi fick iaf bra platser o dynor att sitta på hade vi med oss. Ridhuset blev proppfullt med folk.

Kyra började med att prata lite o berättade att vi skulle få se ett antal ekipage av skiftande karaktär som kommit olika långt i sin utbildning. En del av dem hade problem med ett eller annat som de ville ha hjälp med.

Hon började med att rätta till sitsen. De flesta hade någon detalj som kunde bättras, en del hade stora allvarliga sitsfel. Det var fantastiskt att se hur hon lotsade eleverna till rätt position i sadeln o hur mkt bättre hela ridningen blev. Jag undrade vad hon sagt om hon fått sätta tänderna i mig... Skulle varit kul att höra...
Kyra var extremt noga med att inte skänkeln fick klämma. Man får INTE bära runt hästen med skänkeln, utan snabba tac, tac, tac med sporren om det behövs. Liknade hästens mage med en badboll som man pumpade upp med energi så den studsar...
Det gör inget att man skumpar lite. Man sitter på sittbenen o skrevet som bildar en triangel. Vi kan svikta i höfterna, men sittbenen är ju stumma. Ju mer samling desto mera skump...
Tyglarna skall vara som en ram för hästen. Man kan tänka som att den har inspänningstyglar. Flera ryttare fick fästa en snokrem framme på sadeln för att hålla i så inte händerna skulle ändra position. Men man får inte dra bak handen, inte heller får hästen dra fram huvud o hals o lägga sig på. När hästen blir stark ska vi använda magen "dra in magen o trycka ut inälvorna"
Man ska kunna kontrollera steglängd o takt. Testa att ta korta, långa, kvicka o långsamma steg.

Alla ekipage blev bättre efter en stunds träning. Fantastiskt att se.
Många duktiga ekipage var med, bla otroligt vackra Greetings med Sandra Stentorp. (hennes mamma har fött upp Disco). Hingstarna Rolex och Bocelli var såå kul att se.

Hoppas jag får tillfälle att höra på Kyra igen!
Tyvärr var mina bilder mörka men titta gärna på bildspel på Hippson:
http://www.hippson.se/document/slideshow.htm?ID=83590

Bilder: Sandra+Greetings, 6-årigt sto, Kyra rider, Rose+Bocelli, Ebba+Dry Sack


måndag 22 mars 2010

Hingstvisning på Tullstorp





Vi har haft en UNDERBAR helg i skåne. Bättre kan det inte bli. Skrattande goa vänner o fina hästar, god mat o dryck. Höjdpunkten var förstås Kyra. Härligt!

Börjar med lite från Tullstorp.
Hingstvisningarna hos Jan Brink är alltid lika trevliga. Allt är väldigt proffsigt o man blir imponerad av Jans otroliga kunnande o fingertoppskänsla. Hästarna sköts minutiöst, de matchas fram "lagom" o de är otroligt välridna o välhanterade hingstar. Bara att se o njuta! Jan brukar även bjuda på en liten miniclinic.

Visningen började med Okeanos (Magini-Krocket). Han är otroligt energisk o rörlig. Kommer troligen att debutera i GP i år.

Sedan kom min favvis, Flash Dancer (Don Romantic-Tip Top). Nygodkänd 5-åring. Härliga luftiga spänstiga gångarter. Verkade vara väldigt trevlig att rida.

Santiago (Saigon-Flemmingh) var min favorit förra året, mycket sviktig, men inte riktigt i topp för mig i år.

Chirlon (Ceylon-Kaliber) tömkördes. Han är nu 21 år men väldigt fräsch för sin ålder.

Hohenstaufen II (Hohenstein-Langata Express xx) Bruksprovsetta 2008

Bellagio (United-Esteban) var en riktigt snygg hingst med stor utstrålning. bruksprovstvåa i år. Inte dum den!!!

Saigon (Sack-Swift) Stefan Jansson har tävlat honom till Intermediaire, men nu är hingsten åter i avel. A-prem i år.

JJ Rayban (Rascalino-Londonderry). Bruksprovsetta i år. Snygg härlig häst!

Briar (Magini-Krocket) visades med 4 avkommor, bla Biggles. Briar fick promenera omkring med ett täcke på sig, medan avkommorna visades ridna.

Ett sto med världens sötaste föl visades. Fölet var e. Chirlon o ett riktigt praktföl. Jag fick tårar i ögonen (som på Kolmården när man ser delfinerna sa Marianne)

En veterinär från Helsingborgs djursjukhus pratade lite om fölning o sjukdomar hos nyfödda föl. Vad man bör tänka på vid fölning osv.
Efter visningen fick man gå o titta på hingstarna i stallet. Vi bjöds också på korv o bröd med dricka.
Mycket lyckad visning. Tänker på hur bra de rider, Minna o Jan, som visade de flesta hingstarna.

Om Disco varit ett sto hade jag nog betäckt honom (henne) med Bellagio...

Bilder:
De två översta är Okeanos.
Chirlon tömkörs
Bellagio