lördag 17 april 2010

Skrittproblem



Idag red jag o Sofie ut med våra hästar. Full storm! Vi red upp i skogen o skulle till klätterstället. Tyvärr var hela skogen borta där vi klättrar, alla granar avverkade o ris överallt. Hade ju hört om det men trodde inte det skulle bli så ödelagt. Gick inte att känna igen. Vi fick klättra på ett annat ställe. Hästarna var pigga!

Arbetade Cobben i lina. Började med att gå en promenad först. Han släpade benen efter sig, så jag fick mana på honom att skritta på hela tiden. Gick till banan o lade ut några bommar på marken. Han fick trava över dem på volten o det gick mkt bättre än sist. Nu visste han vad han skulle göra o måttade själv in steglängden så att det passade. MEN, att skritta var inte lätt. Han har ju i grunden en väldigt fin skritt, så den vill jag att han använder. Fick mana på försiktigt för annars blev det taktning i stället. Men efter att ha skrittat över bommarna några ggr blev det bättre o ryggen kom igång.
Traven var ok i båda varven o han gjorde några riktigt fina ökningar!
Galoppen var lite lång o oengagerad, fick mana på framåt i friskt tempo o sedan ta tillbaka lite. Då blev den fin o rund. Man märker att han gärna vill lägga in baken i h varv, så man får vända in framdelen i nästan varje språng.
Han är väldigt lättlärd o man märker att det blir bättre för varje gång. Men den där skritten måste vi träna mer på!

Efter att han fått skritta av märkte jag att jag hade grus överallt, det stormade så all sand blåste rakt på mig. Näsan, ögon, öron, hår... Nu är det torrt! MEN JAG KLAGAR INTE. Minns med fasa all is.... (Nu är det bara en liten snöhög kvar)

torsdag 15 april 2010

Första galoppombytet!


Jag tror knappt det är sant. Disco har gjort sitt första galoppombyte!!!!
Janne var här idag o red båda hästarna. Disco var kalasfin från början o blev riktigt "trummig" i galoppen. Janne testade på skoj att göra ett byte från förvänd galopp. Han bytte fram o sedan bytte han tillbaka igen. Men vi blev jätteglada att han reagerade, han visste ju inte vad som förväntades av honom. Fick sockerbitar! Han är väldigt stabil, så vi förstod att han inte skulle byta "av sig själv". Janne bytte varv o samma sak hände igen. Socker o lång tygel igen!
Janne fortsatte rida o fick ett bra läge, flyttade undan o tryckte till precis i rätt ögonblick. Disco bytte!!! Denna gången blev det dessutom ett rent byte!!! Socker igen, trava ner under lättridning o sen avskrittning utan ryttare. Så kul!

Janne övergick nu till Cobben. Han var väldigt seg till en början. Hade ingen lust alls att jobba. Var mer intresserad av saker runt omkring... Långsam i igångsättningarna o Janne fick rida massor av skritt-trav övergångar. Cobben ville hellre takta i skritten än ta för sig. I stället för att länga lite i traven blev det galopp. V-sidan var något stel till att börja med, men blev väldigt fin mot slutet. Efter galopp med både fram o tillbakaarbete började han släppa o blev mjuk, smidig o sviktig som vi vet att han kan bli. Galoppen blev väldigt fin o Janne red en fin förvänd v-galopp, Cobben ville gärna byta så när Janne gav byteshjälp blev det ett rent fint byte till h! Helt fantastiskt! Cobben fick resten sockerbitar o fick sluta sitt pass efter nervarvning o massor av beröm! Detta var första bytet även för honom!

Jag provade kandaret på Disco idag. Han brydde sig inte det minsta om att det var massor av skrot i munnen på honom o tog gärna emot en sockerbit. Janne hjälpte mig att passa in det. Får testa att rida med det nån dag. Tycker kanske att bridongbettet är onödigt tjockt. Det blir mycket i munnen.

Detta blev en otroligt lyckad dag!

onsdag 14 april 2010

Janneträning. Jag red uselt.







Disco kändes fin när jag red fram. Känns att han har stärkt sig i traven.
Galoppen kändes ganska bra till h men lite kantig o svårare till v. Fattar inte att det måste kännas olika varje gång?
Det dumma djuret stod inte still i transporten på vägen hem. Jag blir så trött...

Tränade ganska mkt på skänkelvikning i trav. Går bra ett par steg, sen lägger han sig på i handen o då drar jag bakåt. Helt fel. Janne hoppade upp o red några diagonaler. Inga problem!!!!
Hur i hela friden bär jag mig åt?? Fick rida några skänkelvikningar efter Janne, då gick det lättare, men det blev inte alls lika bra som för honom. Bara att träna vidare...
På filmen ser ni eländet...

I galoppen blev han bitvis väldigt fin, när jag inverkade rätt. Tränade på att ta tillbaka- rida på fram - tillbaka igen osv.

Att träna på till nästa gång:
  • Innan skänkelvikningen kvicka fötter. Dra ej i tyglarna!
  • Växla tempo i galoppen. Lätta av i handen efter minskning.
  • Vrid ytteraxeln bakåt i v galopp när framdelen ska in.
  • Släpp ner benen, kläm ej med knäna i halvhalterna.
  • Tänk på att ha låga händer.
Tur att vi har Janne som håller efter oss!


tisdag 13 april 2010

Jag njuter.









Det går inte att beskriva hur underbart det är ute nu. SOL, fågelkvitter, blommor som ploppar upp i rabatten, ljuset, värmen, gräset som börjar växa i hagarna, knäppet i träd o buskar när det knoppas, inga flugor, inga insekter som bits, ridbanan torr o fin... Vad kan man mer begära?

Bilder:
Överst Disco gosar, under honom bilder på Cobben som tömkörs, underst Cobben på tävl.
Filmsnutten är från Pernillaträningen.

söndag 11 april 2010

Böcker




Hört på 3 böcker. Tyckte att två var jättebra o läsvärda, en gillade jag inte alls.

DEN OSYNLIGA VÄGGEN av Harry Bernstein.

Självbiografisk roman. Författaren debuterade vid 96 års ålder!! Gillar hans sätt att beskriva människor o situationer. Man förstår att han själv har upplevt mycket av det han skriver. Läsvärd bok!!
Handling: Utspelas i England. Fadern är alkoholiserad o familjen har det väldigt fattigt. De är judar o på andra sidan gatan bor de kristna. De umgås inte med varann. När systern gifter sig med en kristen pojke blir det väldigt rabalder. Kan de olika sidorna förenas?

ÄNGLARÖSTEN av Arnaldur Indridason
Älskar denna författaren! Denna deckare vill man läsa från pärm till pärm. Utspelas på Island. Annorlunda o väldigt trevligt skriven. Läs den!!!
Handlar om ett mord på en homosexuell man som en gång varit en barnstjärna. Han har ett tragiskt liv bakom sig. Polisen Erlendur har själv ett komplicerat familjeliv med bla en missbrukande dotter.

EN DANS PÅ ROSOR av Reginald Hill
När Patrick Aldermanns gamla faster faller ihop död i sin rosenrabatt blir han ensam arvtagare till Rosemont house o dess ägor.
Allt står inte rätt till. Polisen utreder flera oförklarliga dödsfall.
Denna bok fångade inte alls mitt intresse. Gäsp. Inte alls en bok i min smak. Tyvärr.