lördag 29 januari 2011

Härligt ridväder


Har varit skönt väder att rida i nu ett tag. Mellan o och -10 är helt ok. Hästarna har gått i hagen o lapat sol. Härligt. Lite ljusare o längre dagar. Kanske blir det vår i år med.

Disco fortsätter att jobba enligt min plan. Har backat tillbaka för att känna var det brister. Märker att alla övergångar gör gott, han börjar bli starkare igen, men jag är ännu inte helt nöjd med halt från trav. Blir lite för många steg. Varierar tempot mycket i trav o galopp. Har inte kortat ihop galoppen mer än några sekvenser då o då. Han gör det ganska ok på den här nivån. Vågar att rida lite sakta i trav ibland, även om han inte är 100 aktiv, måste han lära sig att gå lite långsammare. När jag har honom i lina kan man få fram lite schwung nåt steg då o då.
Det jag saknar nu i ridningen är lite mera framåtbjudning.

Idag blev det jobb i lina med cavaletti. Väldigt nöjd med honom. Löd minsta vink. Han fick galoppera in på liten volt o det är förstås lättare utan ryttare.
Cavalettin lade jag på volt, så att jag kunde variera mellan långa o korta travsteg.

Vi trivs så bra i nya stallet, kanske blir det en månad till...

onsdag 26 januari 2011

Skrittmaskin o nytt täcke



Nu har vi kommit igång igen så smått efter vila + hovböld. När han var ohalt körde jag upp honom till Smedberg igen. Tror han blev glad att vara tillbaka, har det verkligen bra där!

Han har lärt sig att gå i skrittmaskinen. Det var inga som helst problem. Gick som om han aldrig gjort annat. Skrittar en stund medan jag mockar. Känns lyxigt!

När jag startade upp honom efter vilan fick han gå i lina till att börja med. Såg bra ut.
Började så smått med ridningen. Där kändes det inte lika bra. Stel i framför allt h-sidan. Kanske träningsvärk från alla race i hagen?
Idag var jag ensam i ridhuset o det var skönt. Ingen att ta hänsyn till eller krocka med.. Red mycket övergångar o varierade tempot ofta i både trav o galopp. Många halter. Krävde inte så mycket mer än så (jo, att han skulle vara rund över ryggen). Gick ganska bra o jag var nöjd med honom, han uppförde sig bra trots att det körde högljudda reaplan över oss, skönt att iaf den biten funkar.
Pälsen har växt ut nåt alldeles förskräckligt. Han ser ut som en lurvig förväxt shettis. Min klippare har krånglat o nu får den gå i soporna. Testade på Disco, men den tar ingenting. Nu har jag skickat efter en ny o den var INTE gratis.
Disco har fått ett nytt fint svettäcke, Hansbos combitäcke i svenska färgerna. Fint!

Saknar någon stans att klättra. Får väl kompensera med mera cavalettiarbete. Klättra får han väl göra när han kommer hem...

Har bokat resa till Stockholm! Längtar!

söndag 23 januari 2011

Summering av 2010



Skall försöka summera ihop vad som hände mig på hästfronten 2010.
Det var ju en väldigt sträng vinter, så vi kom inte igång med ridningen ordentligt förrän i slutet av mars. Blev en lång period utan träning.
Lite roliga saker hann vi med. I feb åkte vi o tittade på Gothenburg Horse Show. I slutet av mars åkte vi till Tullstorp o hingstvisningen där, dagen efter var det Kyra clinic. En superhelg!

I april startade vi på en tävling i Lysekil. Hästarna var inte färdiga, men eftersom det var så nära ville vi åka. Disco startade LA:1 o Cobben LB:1. Disco var helvild o var mer i luften än på marken. Hällregnade på framridningen... Blev inga placeringar.

Fram på vårkanten började vi lite försiktigt med galoppombyte på båda hästarna. Cobben gjorde några fina byten med Janne direkt, Disco var det svårare för. Janne fick till några helt ok byten, men Disco blev "knäpp" o bara ville sparka bakut hela tiden, så vi lade ner det jobbet tills han blir starkare.
Hade även problem i transporten när jag körde. Han levde rullan så det var gräsligt att köra. Blev så småningom något bättre i alla fall.
I maj kom Stefan Jansson o hade träning. Jättekul! Tyvärr blev det bara det tillfället på hela året. Saknar honom.

Min dressyrsadel började ligga sämre o sämre, så jag beslutade mig för att köpa en ny. Efter mycket letande o testande bestämde jag mig för en ny Albion med smalt säte. Blev ett lyft för både mig o Disco.

I juni var Sandra med på Clear Round klubbhoppning med Disco som gick jättebra o de fick en clear round.

I början på juli åkte jag o Sandra till Falsterbo. Underbart väder o fina hästar!
Efter ett långt tävlingsuppehåll åkte jag till Tjörn o tävlade. Vi var lite ringrostiga, men fick med oss en rosett hem.

Cobben började visa hälta då o då. Efter vet. besök o hovslagarbesök kom vi fram till att det var strålröta. Stackarn hade jätteont. Nu började ett jättejobb med att varje dag tvätta o spola alla strålfårorna. Hältan satt i länge, ända fram på hösten. Så det blev inga mer tävlingar för Cobbens del.

Åkte o tävlade i Ed för första gången. Ösregn! Disco var på tårna o levde rullan. Lång bana o det var kul. Blev en placering i LB:3.
I aug var det tävling i Bengtsfors o Ljungskile. Placering i alla klasserna med poängrekord i Ljungskile 75,26% o vår första 9:a i protokollet i LA:1.
I sept var Sandra med på Disco i en Clear Round igen o det blev igen felfritt.
Blev tillfrågad om vi ville vara med o tävla lag div II o det kunde ju vara kul. På Tjörn blev vi placerade i förklassen o vann i lagklassen, laget kom 2:a.
Efter detta blev det vila för hovböld.

Cobben åkte med lastbil till Linköping o det hela avlöpte bra. Skönt. Men synd att inte ha honom här för mig, men förstås bra för Sandra.

Vi debuterade i LA:2 i lagfinalen i Kungälv. Disco var hyperladdad, men det blev iaf en placering i förklassen. Totalt kom laget 3:a, vilket var jättekul. Nu var tävlingarna slut o jag åkte till Ale för att kolla Discos hakning. De böjde alla ben o kollade bakknäna, men tyckte inte vi skulle operera. Skulle ändra lite på skoningen o trava mer cavaletti + klättra. Köpte Back-on-track skydd för gallor i kotorna bak.

Som vanligt åkte vi ner till Flyinge på Avelsshampionatet. Härligt att se alla fina unghästar.
I november kom rejält med snö o jag bestämde mig för att försöka få plats i stall med ridhus. Flyttade Disco till Smedberg i dec. Vi trivdes jättebra!
Fick hjälp av Mia Söderberg med tömkörning, inte alls dumt.

Janne har förstås tränat oss i ur o skur o ibland har vi även tränat för Pernilla.
Sammanfattningsvis kan jag säga att det varit ett härligt år med många ljusglimtar o goda resultat på tävlingar. På 16 starter har det blivit 11 placeringar + två placeringar för laget.