lördag 24 maj 2014

Härlig ridkänsla hela passet


Väldigt nöjd med Disco idag. Red för Marianne i ridhuset o hade en bra ridkänsla från början till slut. 
Red fram ganska länge och noggrant. Såg i spegeln att det såg ok ut. M tyckte att han såg jättefin ut i traven, så vi började med skolorna. Fick göra skrittövergångar i öppnorna. Slutorna var svåra som vanligt, men de var nog aningen bättre än förra gången.
Jobbade kvick galopp o D var med på noterna. Han var jätteduktig. Fick jobba honom i lägre form o han fick upp manken o samlade sig fint. Eftersom han var så fin i galoppen tyckte M att vi skulle testa att göra ett byte. Red i förvänd på volten o skulle ställa om o göra som en vanlig fattning. Ett par ggr bytte han då han tog ett mellanliggande travsteg, men det var ju inte riktigt meningen....
Annars förstod han inte alls vad han skulle göra, stackarn. Det är inte att han är dum, han förstår bara inte.
Vi övergav galoppen o gick tillbaka till traven. Nu fick han samla sig så mycket det gick. Blev riktigt bra o han bjöd som bara den.
Trots att bytena inte funkade är jag supernöjd! 

torsdag 22 maj 2014

Disco som 5-åring och 6-åring


Han var ju så otroligt duktig som unghäst. Placerade sig i alla 3 starter som 4-åring (LC). Fortsatte att tävla med framgång som 5-åring. (LB och LA med vinst) och som 6-åring fortsatte han o placerade sig i LA och startade LA:2.
Men vad hände sedan? Det undrar jag. Utvecklingen stannade av som 7 och 8-åring. 
Som 9-åring började det hända saker igen o han debuterade o placerade sig i MsvC1. Nu är han 10 och har placerat sig i MsvC2, vilket är ok.
Så här såg han ut som 5-åring:
LB:2. titta här
LB:3 titta här
LA:1 titta här.

Så här såg han ut som 6-åring
LA:1. Titta här.
LB:1 och LA:1. Titta här

Vi började med bytena, men det gick ju inte så bra. Han hade väldigt svårt att bära vikt på bakbenen o han ville gärna gå kvar i unghästform. Felet låg hos mig. Jag pushade honom inte framåt, jag hade inte den kunskapen. Det som hade varit så lätt förut, blev helt plötsligt svårt. Downperioden varade ända tills sommaren då han var 9. Då började det hända saker. Sakta men säkert blev det bättre o vi gick framåt i stället för bakåt. När vi senare faktiskt kunde starta MsvC1 var lyckan fullkomlig. Nu är han 10 år och vi har startat o placerat oss i MsvC2, vilket visar att det fortfarande går framåt. Det känns mycket bra!
Man ska inte ta något för givet utan njuta av varje dag de är friska så att man överhuvud taget kan rida!tisdag 20 maj 2014

Tagen bakdelEfter att ha ridit ut i några dar var det nu dags för lite jobb på ridbanan. Ändå härligt att rida ute o ha syrendoft o äppleblom i näsborrarna:)
Blev en del jobb på volten med förstadier till skolorna.
Började i skritt med öppna. Viktigt att han inte stannar upp, utan
jobbar på. Sedan trav med bitar av öppna. Lättare. Galopp, ganska ok. 
Samma sak med tagen bakdel. Några steg, sedan rakriktning, tagen bakdel igen. Skritt. Går bra i v varv men jättesvårt i h med böjningen. Svårt även om han inte tvärar så mkt. Samma sak i trav. Lättare i v varv. Naturligtvis även i galopp. Han tycker det är väldigt jobbigt, även om det bara blir enstaka steg.
Traven blir iaf jättefin av detta arbete o jag känner att han jobbar på fint bakifrån.
Avslutade med ett par enkla byten galopp-trav som gick super!
Jag var tröttare än Disco, men det var det värt:)
 

söndag 18 maj 2014

Cobben har debuterat i McvC:1


Idag var det regionala tävlingar på Brätte i Vänersborg. De ordnar alltid bra tävlingar, fina tävlingsbanor utomhus o bra framridning. Solen sken o det var underbart väder.

Det var inte bästa förutsättningar för Sandra var dunderförkyld o hängig, att hon orkade rida var en bedrift!
Cobben stod still i transporten dit, skönt.
Första klassen var en LA:4 som dömdes av Gertrud Gustafsson och det var 15 startande. Sandra red fram i nya stora ridhuset. Cobben var lite slö o hon fick inte riktigt igång honom. Han dock var mjuk o fin samt fin i formen. Inne på banan  var det samma sak, avsaknad av energi, annars var det helt ok. Lite oturligt skruvade han i bakdelsvändningarna o det blev ett omslag i förvända. Alla dessa har koeff. 2, så där rök dyrbara poäng.
Sandra var ändå ganska nöjd o fick 63,54% som räckte till en 8:e plats. Målet var över 60,85% som de fick förra gången i den klassen.

Efter detta fikade vi o Cobben fick mat han med. Den hästen är fantastisk att ha med sig. Gudasnäll.
Dags för utmaningen, debuten i MsvC:1. Ulrika Ohlsson dömde de 34 startande ekipagen.
Nu red Sandra fram lite mer energiskt o Cobben var superfin på framridningen. Väldig skillnad mot första klassen.
Inne på banan höll det i sig o Sandra RED varje meter o satsade friskt. Tyvärr blev det några oturliga missar här o där som kostade poäng, men det såg ändå jättebra ut hela vägen. Förstås retligt när det blir tabbar där man inte brukar få problem, men huvudsaken att ryttare o häst gör sitt bästa!! Det blev helt godkänt, 61,92% och placerad 22:a. Målet var 60%. Härligt! 

Målen för båda klasserna uppnådda även om man så klart ville haft ännu bättre poäng. Men det är skönt att ha debuten gjord, nu är det "bara" att träna på mot nya mål!
Nu går hästarna o njuter av gräset i hagen:)