lördag 13 mars 2010

Ridhus igen!



Idag åkte jag till ridhuset igen med Disco. Samma procedur som i ons, dvs hacka bort massa svall is för att få ut transporten + ösa på mkt sand.
Har nu kunnat skritta på min ridbana o det är ju bra det. Men eftersom jag gärna vill vara med på tävling i april måste jag kunna arbeta honom lite mer.

Red fram i låg form o han kändes pigg o glad, mjuk o skummade i munnen. Sedan travade jag på lite stora 8-volter, lite övergångar skritt-trav o lite halter. Ganska ok. Lång skrittpaus o sedan galopp på volten. Där hade jag fullt upp med att få honom att spåra. Han ville också gärna bli lite framtung. Sandra sade att jag satt med för höga händer (som vanligt). Men jag höll inte på så länge för "bensinen tog slut" o jag märkte att han blev trött. Tycker ändå att han känns väldigt fin för att ha vilat så pass länge.

I morgon ska vi se om lille Cobben har lust att åka med.

fredag 12 mars 2010

Vilken överraskning!




När jag kom hem från jobbet igår stod det en jättegrävmaskin hos oss. När jag tittade ner på ridbanan kunde jag knappt tro mina ögon. Hela ridbanan var fri från snö!!!
Runt ridbanan var jättevallar...
En väldigt snäll bekant till Tommy hade fixat bort all snö för mig med sin mastodontmaskin. Han skrattade o sa att det var MASSOR med snö, hade aldrig gått att få bort med vår traktor (eller med min handkraft).

Nu är det ett lager med is kvar, men det går att rida lite försiktigt. Red en stund idag o övade halter, ryggning o lite skänkelvikning. Disco var med på noterna, mjuk o fin, men ville inte ta stöd riktigt. Det kommer.

Underbart!

torsdag 11 mars 2010

Böcker




Hört på 3 böcker. Tyckte att de var bra o läsvärda alla tre, trots att de var väldigt olika. Karins bok ska man läsa om man vill skratta! De andra om man vill ha spänning.

SKUMTIMMEN av Johan Theorin.

Deckare. Handlar om en liten pojke som försvinner spårlöst på Öland. Mamman får inte ro, hon vill naturligtvis veta vad som hänt pojken. Alla letar men man hittar inga spår. 20 år senare får pojkens morfar ett brev på posten med en barnsko. Mamman får nytt hopp o en historia nystas upp.
Mycket bra o spännande!! Lite annorlunda.

SIRILA GENTLEMÄN SÖKES av Karin Brunk Holmqvist
Rolig bok! Man får många skratt. Två äldre damer annonserar efter en manlig vän
. Dessa tanter bor på ett äldreboende i Tommelilla. De får napp o träffar var sin trevlig man. Hela deras värld vänds upp o ner. Läs den!

RYMD UTAN STJÄRNOR av Jonas Moström.
Deckare. Författaren är läkare, vilket märks i boken. Sker två mord på sjukhuset, en läkare o en sköterska som ofta arbetar gemensamt. Till slut hittar man deras gemensamma nämnare som är aktiv dödshjälp. Mördaren kan gripas. Spännande o absolut läsvärd!

onsdag 10 mars 2010

Vi har varit i ridhus!




ÄNTLIGEN! Idag kom vi iväg. Sandra hjälpte mig. Vi högg bort massa is framför dörren till garaget där transporten stod, sandade stallplanen, sandade vår väg bort till större vägen, skrapade bort is med skyffel, drog ut transporten delvis för hand... Vilket jobb, vi höll på hela förmiddagen. Jag fick köra bort till vägen o lasta där, annars hade det aldrig gått! Tack o lov att Disco alltid promenerar rätt upp i transporten. Skönt.

Körde till ridhuset i Lysekil, det är närmast. Måste säga att det känns obehagligt varje gång jag kör en häst efter det som hände Cobben i höstas. Se här
Men Disco stod ganska still hela vägen som tur var.

Härligt att äntligen få rida på fast mark igen! Har inte tränat sen 18 dec, så det blev en lång vila. Se här
Han har ju skrittat ett tag nu o vi har gått i snö o upp för backar, så han har iaf nån slags grundkondition.
Det var underbart för kropp o själ att få rida lite i ridhuset. Fick ju ta det väldigt försiktigt, red några varv i trav lättridning o några varv i galopp lätt sits. När jag fattade galopp i h varv rasade det snö från taket. Blev en Discoraket innan jag fick stopp på honom... Men han kändes efter omständigheterna väldigt mjuk o fin. Fantastiskt efter att ha vilat så länge. Minns att Stefan (Jansson) sa att om man en gång haft en mjuk häst, vill man aldrig ha ngt annat. Det stämmer!

Lägger ut en filmsnutt o lite bilder när vi lullar runt.

söndag 7 mars 2010

Mitt hästliv 19. Åker till Tamburin. Stafette o Lavona visas.




Jag bestämde mig för att åka till Tamburin (Utrillo-Romeo xx) med Ingresse. Han stod hos Holmestrands utanför Alingsås. Svart vacker häst med goda gångarter o hoppade väldigt bra.

Inga problem att lasta sto o föl. Har alltid gjort så att jag tagit in fölet först, då går mamma så gärna på. Fölet står i "drickställning" o mellanväggen är förstås borttagen.
Ingresse skötte sig som vanligt bra, så vi hämtade hem henne efter 1 v. Brukar sedan åka tillbaka på ca 17 dygnet efter betäckning o kolla med ultraljud om det finns ngt "föl". Åker även vid ca 34 dygnet då mest för att se att hon inte resorberat fostret. Men Ingresse "tog sig" som vanligt på första försöket. Tycker det är bra träning för fölet att åka med mamma i transporten o lära sig att det inte är något farligt. Det har man gott av senare!

Stafette artade sig väldigt fint o vi anmälde henne till fölbesiktning. På den tiden kom de hem till gårdarna, men man fick samla ihop några föl på varje ställe. Barkevall o co kom o de blev väldigt förtjusta i Stafette, hon fick 888 o jättefin kritik. Jag var överlycklig! Tyvärr har jag inga foton från den dagen.

Bestämde mig för att visa Lavonasommarpremieringen som 1-åring. Hon var ju stor o växte, men det är så bra social träning för dem att komma ut tidigt i livet. Premieringen var i Dingle o jag o Tina lastade Lavona (inga problem) o gav oss av. Skönt att det var så nära. Lavona uppförde sig exemplariskt o jag var även nöjd med hennes resultat pga att hon var i växtfas. Hon fick 877 o fin kritik. Hade nytta av all träning med promenader i träns.

Jag hade börjat fundera på att köpa en ponny till Sandra, trots att hon bara var 4 år. Hon var SÅ intresserad o följde mig i stallet varje dag. Hon älskade att sitta o kamma Dockas långa hovskägg... När jag släppte in o ut hästar skulle hon välja vilken hon skulle rida på bort till hagen. Nu fanns ju inte Docka längre som var favorit, så det fick bli Silver, Tore eller Ingresse. Vi började titta lite efter lämplig ponny. Skogmyrens stuteri i närheten hade flera fina shettisar o russ. Dit skulle vi åka o titta till hösten.

Bilder:
Övert är Flyinges Tamburin
Mittenbilderna är tv Stafette o th Tamburin
Underst är Lavona