lördag 17 mars 2012

Pernillaträning, hjälp med skänkelvikning


Har tränat för Pernilla. Berättade att skänkelvikningana blivit bättre, men att jag behöver hjälp med dem, men att det i övrigt gått bra sen sist.
Disco var något stum när jag red fram, men det lossnade efter ett tag. 
Började på volten med igångsättningar o avsaktningar på bakbenen. Måste tänka manken upp. Gick rätt så bra o han fick fin trav. Sidvärts på volten, baken undan o även öppna gick bra. Vi övergick till skänkelvikningen. Började längs långsidan. När han inte tar förhållningen för avsaktning (kvar i rörelsen) måste jag göra halt o ev rygga. Sedan igång igen, han ska svara direkt på hjälpen i sidvärts. Gick ganska bra så vi fick gå in på diagonalen o göra en "riktig". Måste kunna ta halvhalter utan att han lägger sig på yttertygeln. Mycket bättre än på länge! Där är jag väldigt nöjd!
Efter paus tog vi galoppen. Fattning från skritt var svårt idag. Han ville inte vinkla bakbenen i min halvhalt innan fattning, så det blev en seg fattning med raka bakben o hög nacke....
Inte så det var tänkt. Faktiskt lika dåligt i båda varven. Pernilla tyckte dock att galoppkvalite´n var ganska bra, speciellt då jag red på framåt. Avbrotten var ok, men han blev seg o inte det minsta kvick när jag skulle fatta igen. Fick också lite för mycket i h-tygeln. Här fick jag sannerligen jobba! Vi övergick till trav igen. Halvhalter o vinkla bakbenen blev också svårt, däremot fram och åt sidan gick bra. Här fick vi ge oss även om man inte fick igenom rund h-sida + halvhalter. Här har ryttaren massor att jobba med:)
Men, skänkelvikningarna gick ju bra, så jag får ändå vara nöjd. Kanske hade han lite träningsvärk.

Foto: Roger Lindberg

fredag 16 mars 2012

Dressyrhästens longering. Longerar ni?


Läste en MYCKET intressant artikel idag om longering av dressyrhästar. 
http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/gerd-heuschmanns-system-losgorande-longering-varva.htm 
Ska prova att longera utan inspänning. Det har jag bara gjort då jag hoppar honom i lina. Annars blev jag glad när jag hörde att korrekt utförd longering är väldigt bra för dressyrhästen.

Jag arbetar Disco något pass i veckan i lina, gärna med inslag av cavaletti o oftast dagen efter krävande ridpass. Upplever att man joggar ur stelheten ur hästen o det är ingen klumpig ryttare (jag) på ryggen som stör. När han är helt uppvärmd, framme o har arbetat en stund tar jag in honom då o då på liten volt, då ser man hur fint alla muskler arbetar bakifrån o fram. Oftast är han väldigt fin dagen efter. Samma effekt som detta har även tömkörningen haft.

Men, igår fick han gå i lina för han var helt på tårna, det blåste storm = spöken överallt. Kan inte påstå att han blev speciellt lösgjord, han visade mest magen o skolorna över marken... Fräste så det rök ur näsborrarrna... Balanstrav.. Både han o jag var helt svettiga efteråt. Fick gå en promenad med honom (även den gick i racerfart).

Idag red jag o undrade hur gårdagens monster skulle kännas. Red några varv på åkern, uppförde sig perfekt.
Sedan en sväng på ridbanan. Mjuk o fin, fina fattningar, inget bus. Skönt. Ganska bra tagen bakdel i trav, ganska bra travöppnor. Däremot skit med skänkelvikningarna i vanlig ordning. Pernilla får hjälpa mig i morgon.

Longerar ni era hästar? Hur gör ni när ni longerar? 

onsdag 14 mars 2012

Förrätt med Pinjenötter


Lovade ju att ge er recepten på den goda maten jag blev bjuden på då Sandra var hemma. 
Vi börjar med förrätten.

Ruccolasallad
Pinjenötter
Körsbärstomater
Physalis
Mango
Torkad skinka
Riven ost
Balsamico fikon

Bryn pinjenötterna på hög värme o vänd ofta tills de blir gyllenbruna. Skölj salladen, dela tomater o physalis. Skär skivor av mangon, lägg upp på tallrikar. Rulla skinkbitar. Strö över pinjenötter + ost. Ringla över balsamicon.
Gott!!!

måndag 12 mars 2012

Träning i ridhuset


Igår red jag ut en sväng o klättrade. Vi travade några backar, så han är nog mör i baken idag. Men skönt att rida ute  när det är så härligt väder.
Eftersom jag var ledig idag passade jag på att åka ut till ridhuset. Hade gjort upp en plan för hur jag skulle rida, bla program, men den fick revideras för det var andra ryttare i ridhuset. 
Började på volten i trav med kvicka övergångar, fick en härlig ridkänsla i uppförsbacke. Gjorde några travlängningar o hej vad han tog i!!! Nu orkar han lite längre sträckor! Kul.
Red lite snett igenom sidvärts med avbrott. Han gjorde det bra, men skulle vilja ha mer energi, det blir segt. Likaså blev slutorna längs långsidan...
Galopp på volten. Bra känsla i båda varven. Fina fattningar från trav, däremot lite sega skrittfattningar. Men han gjorde väldigt fin förvänd galopp i v varv på volten i fin balans. I h varv var det lite jobbigare.
Längningar i galopp gick över förväntan, kändes iaf som han tog i, sen kunde upptagen varit bättre.

Jag är så nöjd med min lille pålle, nu är han rolig att rida! Man känner att han är på rätt väg. För ett år sedan var jag förtvivlad för att inget funkade. Men tack vare Jannes hjälp o Pernillas tro på hästen så började det sakteliga gå framåt igen, men det tog faktiskt nästan ett år innan det vände. Sån tur att jag väntade ut honom! Alla hästar är olika o måste få vara det. Behöver hästen mer tid så ska den få det!