onsdag 5 oktober 2011

Turbo-Disco


Yes! Vilken turbo han kopplade på igår när jag tränade för Janne. Härligt!
Det blåste ju full storm o var faktiskt lite läskigt att köra. Kändes som om transporten skulle välta. Som tur var så fokuserade Disco på höpåsen, så han stod still båda vägar...

Red först lite på volterna med övergångar. MYCKET bättre än förra gången. Jag kunde känna att han bromsade upp utan att ramla fram. Försökte att tänka på saker som Bo Tibblin sagt, bla att flytta innerbogen mot ytterbogen. Fick en härlig känsla i traven. I v varv tyckte Janne att han var rakare än sist, men jag fick styra/vända in framdelen i små etapper ändå på volten för att han skulle spåra.
V-galoppen kändes superbra från början, h-galoppen fick jag passa så att han inte blev för låg.
Red några längningar snett igenom, ganska ok. Skänkelvikning som det är i LA:1 gick ok för v skänkel men lite svårare för h. Men jag kände att det gjorde gott att Janne ridit förra veckan o tränat på detta.
Testade också lite 10m volt i galopp, halvt igenom + förvänd. Ny fattning. Han tycker det är lite jobbigt med små volter i galopp. Jag måste tänkapå att inte låsa fast händerna utan ha dem uppe o framme. När jag fattar galopp måste jag ha tag mer på yttertygeln. Fattning från skritt blev lite taktinslag, men bättre det än seg fattning. Han gjorde faktiskt ett par riktigt bra avsakningar galopp-skritt för första gången.
Efter hand blev han mer o mer igång, turbon var inkopplad! Jag kunde bara sitta o njuta o höra på Jannes glada tillrop att det såg bra ut!!! Inte illa.
Sådana här dagar MÅSTE man spara i minnet.

Idag var det dags för tömkörning med Mia. Vi lade fram några bommar på voltspåret för att hjälpa Disco att komma upp. Det var 5 fötter mellan bommarna på mitten o 4 längst in. (Bra tips). Han gjorde det jättebra. Mia hade lite övningar sidvärts o jag tyckte han såg starkare ut. Mia är så bra att hon inte tar tag i munnen när Disco kör upp huvudet i skänkelvikningen, utan fortsätter bara lugnt tills han hittar balansen. I h varv lägger han huvudet lite på sned, men det blev bra efter en stund. Jag tror faktiskt att Disco tycker det är kul att bli tömkörd. Det borde alla ryttare prova!

Nu blir det lite vila i ett par dagar för Disco. Blir nog skönt efter en ganska tuff vecka att bara gå i hagen med Nicke o ha det gott.

Fotot är ett av de som Roger Lindberg tog. Jag älskar det fotot för jag känner hur bra han gick då. Avspänd men ändå aktiv.

Liten filmsnutt, tyvärr mörkt. Tränaren är lite entonig...

söndag 2 oktober 2011

Clinic med Bo Tibblin


Bo Tibblin hade clinic på Brätte idag. En av de bättre jag varit på. Väldigt lärorikt. Han hade massor av goda råd o kloka ord. Märks att han varit med både som ryttare, hästutbildare, A-tränare o GP-domare. En erfarenhet som man får efter många år. Han förklarade sakligt o lättfattligt o var lugn o sansad mot hästar o ryttare. Väldigt inspirerande.
Vi fick följa 5 ekipage med olika utbildningsståndpunkt, från unghäst till svår klass.

Först ut var Lita Ford -06 (haft föl). En söt häst som rörde sig trevligt. Hon fick göra övergångar o testa olika tempon utan att förlora balansen. Viktigt att på unga hästen renodla hjälperna så man bara ger en hjälp i taget. Man får inte rida hastigare tempo än vad hästen klarar av. Ju starkare den blir desto fortare kan man rida utan att den tappar balansen.

Robin -96 hade startat LA. Fick hitta balans o takt på en mindre volt. Även lite skänkelvikning med liten tvärning. Viktigt att framdelen leder, det är det viktigaste.
Bo sade att det är inte bakbenen som inte trampar under hästen, utan det är framdelen som bromsar o inte kommer upp innan hästen är tillräckligt stark för att samla sig.

Don Ruby-03. En rörlig fux som startat MsvB. Han visade att man kan rida fram i låg rund form men med kvalité. Hon red lite skänkelvikningar i denna formen o varierade tempo o ställning hela tiden. Även i galopp jobbades den till att börja med låg o rund, ett byte då o då när det passade smögs in. Efter hand togs han upp i formen o hon fick jobba lite med skolor. Enligt Bo så är böjligheten i bålen begränsad, det är inte så mycket som man tror.
Längs långsidan började hon i öppna, för att gå in på en 8-metersvolt o sedan fortsätta i öppnan igen. Om man ska göra en öppna rätt måste hästen kunna forma sig i en 8-metersvolt. Hästen protesterade kraftigt några ggr i h varv. Där ville den inte alls gå in på liten volt. "Kul" att se att även proffsen får vissa problem ibland o hur man ska ta sig ur det. Den fick även göra slutor, vilket den tyckte var lite jobbigt (men utan protest). Bo sade att det är viktigt att förbereda hästarna innan man styr in på en volt. Han ser ofta på tävling att ryttaren bara svänger in utan att förbereda.
Efter detta fick hästen komma tillbaka i galoppen. Man ska samla med ytter tygel o bryta av med inner. Fick också göra enkla byten i serpentin, vilket Bo tyckte var mer avslöjande o svårare än ett riktigt byte. Den fick också göra lite längningar i mellantrav. Det är svårt med mellantrav för då ska hästen länga utan "häng", som dock inte alls är ett allvarligt fel på tävling. Däremot i ökad trav ska hästen gå in i balans, inte hastigt, med häng o påskjut.
Hon fick också galoppera med öppnatänk. Viktigt att ha hästen rak på yttre tygeln.

Bizzniz -98. En härlig häst som var otroligt ridbar o bjöd på sig själv hela tiden. Fint riden av en mjuk o följsam ryttare. Den reds på kandar o hade debuterat i Int I. Den fick göra galoppsax med mjuka bågar. Tränade lite piruettgalopp. Red in som på ett stort V in mot mitten av ridbanan där den vände o galopperade ut tillbaka igen. Det var 2 korta galoppsprång i vändningen. Hon fick prova även lite fler språng. Skrittpiruett. Mer centrerad än bakdelsvändning, ca 4 steg. I bakdelsv. gör det inget om hästen rör sig lite framåt samtidigt som den vänder, huvudsaken att den kliver på med bestämda steg.
Galoppombyten. Hon fick leka med att variera antalet byten. Viktigt att aldrig straffa hästen om det blir fel, utan bara rida fram o sedan göra om.

Hilton-93. Startat GP. Snygg o energisk häst som man inte kan tro var så gammal. Den fick också göra saxen, men med större krav. Byten i varje. Passage o piaff. När man rider passage ska man tänka trav. Piaffen får röra sig lite framåt. Inte slarva med övergångar mellan dessa. Viktigt att skritta så hästen får spänna av i kortare pauser.

Jag blev så inspirerad att jag direkt åkte hem o red. Efter en ganska lång uppvärmning (något stel från igår när Janne red) testade jag lite volter o skolor. Gick riktigt bra!
Tack Bo Tibblin o Vänerborgs Ryttarförening på Brätte. Jag kommer gärna tillbaka.